Utvu od stečaja spasio izvoznik oružja

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2017. u 07:30
Za Utvu je bio zainteresiran arapski fond Mubadala

Vlada je odlučila da se državni udjel od 95,9 posto dionica prenese na Javno poduzeće Jugoimport – SDPR i to bez ikakve naknade.

Radnici srpske tvornice zrakoplova Utva odahnuli su kada su čuli vijest da njihovu tvornicu preuzima Jugoimport – SDPR, srpski proizvođač i izvoznik naoružanja i vojne opreme. Prema riječima Slobodana Kostića, predsjednika Samostalnog sindikata Utve, zaposleni vjeruju da je status zaposlenih sada riješen i da će svih 200 radnika zadržati posao, a nadaju se i novim poslovima, pišu Večernje novosti.

Utva-avio industrija je već 16 godina u restrukturiranju, zaštitu države od prisilne naplate izgubila je još 2015. godine. Od tada do danas je u blokadi od oko 7,7 milijuna dinara. Radnici se nadaju da će državno poduzeće Jugoimport – SDPR, čiji je dio od prije nekoliko dana i njihova tvrtka, u Utvu uložiti oko 500 milijuna dinara još ove godine.

 

200 radnika

zaposleno je u Utvi iz Pančeva

 

Novi poslovi
"Bilo je pitanje dana kada ćemo otići u stečaj, tako da je za nas ovo više nego lijepa vijest", rekao je Kostić za Novosti, dodajući da tvornica ima dosta ponuda za posao, ali je teško odgovoriti na te zahtjeve kada se zna da je čak dvije trećine Utve srušeno u bombardiranju i da svi pogoni nisu obnovljeni. "Svaka investicija otvara put novim poslovima i mislim da su dobro procijenili koliko je minimalno ulaganje i da bi oko pola milijarde bilo dovoljno za preuzimanje radnih ugovora.  Nužna su ulaganja u hale, nove strojeve i podizanje starih na višu razinu. Tek kada to uradimo moći ćemo prihvatiti poslove od Airbusa do izraelskih tvrtki", kaže Kostić. Vlada je donijela zaključak da se udjel Republike Srbije u osnovnom kapitalu Utve, a riječ je o 95,9 posto dionica, prenese na Javno poduzeće Jugoimport – SDPR i to bez ikakve naknade, a ugovor su Ministarstvo gospodarstva i Jugoimport – SDPR zaključili 9. veljače.

"Veliki dio proizvodnog asortimana Utve, jedinog proizvođača zrakoplova i dijelova zračnog naoružanja u zemlji, plasiran je kroz prodajne kanale Jugoimport – SDPR-a", kažu u Ministarstvu gospodarstva. U trenutku kada Jugoimport – SDPR ulaže u razvoj i osnaživanje proizvodnog potencijala, javlja se strateška mogućnost da se Utva smjesti pod okrilje svog tradicionalnog partnera, objašnjavaju Večernje novosti. Iza Utve je teško razdoblje, prošle godine zaposleni su štrajkali dva puta i to zbog kašnjenja plaća. Posljednja plaća je isplaćena za prosinac. S Jugoimportom – SDPR-om su strateški partneri posljednjih osam godina, oni su osiguravali jamstva za kredite i repromaterijal i dugo se tražio model kako bi jedno državno poduzeće preuzelo drugo, jer privatizacija nije bila moguća.

Očekivao se ugovor
Na preuzimanje Utve prošle godine je ciljala kompanija Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za koju se i ranijih godina govorilo da je zainteresirana za srpsku zračnu kompaniju. Kako su prošle godine pisali srpski mediji, nakon posjete arapskog izaslanstva očekivao se ugovor prema kojem bi Utva na duži rok poslovala s Mubadalom, odnosno s talijanskom kompanijom Piaggio koja je u njihovom vlasništvu, ali na kraju se to nije ostvarilo.  Dugo najavljivana suradnja Utve s kompanijom Mubadala iz Emirata ipak nije realizirana, ali je preko kontakata s njom pančevački proizvođač zrakoplova dobio posao s Piaggiom. Utva pomaže Piaggiu u proizvodnji njihove nove bespilotne letjelice. 

Suradnja s Piaggiom

Proizvode dijelove za bespilotnu letjelicu
Tvornica zrakoplova Utva za talijanski Piaggio proizvodi dijelove koji se koriste u sklapanju sekcija trupa njihove Avanti linije, kako poslovnog aviona, tako i bespilotne letjelice Hammerhead. Taj dio prvi je isporučeni proizvod Utve na kojem se temelji suradnja s Piaggiom. Mubadala, vlasnik Piaggia je osnovana 2002. godine, ona je državni fond Ujedinjenih Arapskih Emirata čija je namjena strateško investiranje u različite industrija s ciljem izgradnje proizvodnih kapaciteta i prijenosa najbitnijih tehnologija kako bi se Emirati oslobodili nafte kao najvećeg izvora prihoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close