TLM trenutačno neće ugroziti zaustavljanje mostarskog Aluminija

Autor: Suzana Varošanec , 17. listopad 2013. u 17:41
Mali dioničari, bivši i sadašnji radnici mostarske tvrtke, drže paket od 44% dionica/Ivana Ivanović/PIXSELL

Dok u Šibeniku tvrde da su nabavili sirovinu iz drugih izvora, u Mostaru je NO Aluminija odlučio da je potrebna izvanredna skupština.

Nadzorni odbor mostarskog Aluminija jučer je odlučio da se saziva izvanredna skupština društva. To bi trebao učiniti direktor Ivo Bradvica. Sadašnji NO trebao bi se promijeniti sukladno vlasničkoj strukturi upisanoj u registar.

To je prva reakcija nakon najave gašenja proizdvodnje, a druga dolazi iz Šibenika. TLM se pripremio na probleme u opskrbi sirovinom, te neće doći do zastoja u proizvodnji jer može premostiti najnoviji udar koji trese mostarski Aluminij. Ono što nije jasno je koliko dugo može TLM izdržati do rješenja mostarskog problema. U tome su, pak, ključni faktor razgovori koji se odvijaju na relaciji predstavnika dviju Vlada – Federacije BiH i Hrvatske. Prema našim informacijama traži se optimalni model za mostarsku tvrtku. Aluminij je strateški partner TLM-a koji otkupljuje više od 40 posto njegove proizvodnje.

 

43milijuna

maraka iznosi dug Aluminija za isporučenu struju Elektroprivredi

Ove jeseni, kažu upućeni, održano je više bilateralnih sastanaka, a što se rješenja za mostarsku tvrtku tiče, bilo je riječi o raznim kombinacijama. Za osiguranje dugoročne stabilnosti Aluminija ključna je navodno dokapitalizacija čime bi se otvorilo i pitanje smanjivanja postojećih vlasničkih udjela. Hrvatska u Aluminiju drži 12 posto dionica, a dokapitalizacijom bi udjel mogao pasti navodno za nekoliko postotaka. Neslužbeno se priča i da Federacija BiH, inače 44%-tni vlasnik mostarske tvrtke u sklopu aktualnih priprema, želi spasiti tvrtku i promijeniti Upravu. Je li to u pozadini, nismo uspjeli provjeriti, no kako god bilo, Ivo Bradvica, direktor Aluminija krenuo je u u akciju. 

Apel za spas
U svojem najnovijem obraćanju zatražio je pomoć za spas tvornice kojoj prijeti stečaj te joj je upravo zbog milijunskih dugova (42,89 milijuna maraka) isključena struja što znači da se proizvodnja aluminija (elektroliza) mora zaustaviti. On je na press konferenciji iznio podatak da Aluminij većinu roba ima za petnaestak dana, te da se mora pristupiti planskom gašenju kombinata kako se ne prouzrokovala daleko veća šteta s većim posljedicama. "Kreatori ovakvog stanja izgubili su iz vida činjenicu o značaju Aluminija ne samo za Hercegovinu, nego i za FBiH i Republiku Hrvatsku", kazao je on prozivajući političare kao glavne krivce. Odmah su krenula nagađanja koliko je radnih mjesta ugroženo gašenjem mostarske proizvodnje, a po prvim procjenama koje iznose tamošnji mediji u startu bi moglo bez posla ostati najmanje 600 radnika Aluminija. Što se tiče cijelog lanca tvrtki koji se u svojem poslovanju na njega (ne)izravno naslanjaju, ne zna se što će biti. Najvažnija karika, koja se prva potencijalno spominje da je na udaru, šibenski je TLM. No, trenutačno on je stabilan i Mostar ga neće uzdrmati. Potvrdio nam je to predsjednik uprave TLM-TVP-a Tonći Kandido. "Nabavljena je sirovina iz alternativnih izvora, a na tome će se raditi i dalje", kazao je Kandido. 

Neuspješni pregovori
 Da za šibensku tvrtku uopće ne bi trebala biti upitna opskrba sirovinom iz Mostara, uvjerenje je koje se može čuti u političkim i poslovnim krugovima. Neslužbeno se doznaje da Milanovićeva Vlada drži stvari pod kontrolom, čak neki navode da radi sinhronizirano s vladom susjedne države, te da za TLM neće biti zla. "Nastojimo da tvornica u Mostaru nastavi raditi i da TLM ne ostane bez sirovine", kazao je jedan upućeni izvor. Iako su u prvi plan izbili odnosi između Aluminija i Elektroprivrede HZ HB, oni ni približno nisu cijela slika stanja. U tim odnosima ogledaju se problemi koje obje tvrtke imaju kao dužnik i vjerovnik, ali za konačna rješanja odlučujući su vlasnici.

No, na račun Bradvice može se čuti i poneki prigovor, primjerice, neki navode da nije bitno tko je kriv što se dugovi Aluminija nisu riješili, nego je bitan sam dug koji postoji. Bradvica je upravo otvorio problem današnjeg guranja mostarske tvornice u stečaj prozivajući zbog odgovornosti tamošnju Vladu i njezinu energetsku kompaniju što se nije našlo rješenje za dug, a po njemu se moglo. Činjenica je da se pregovaralo o raznim varijantama, od reprograma s odgodom plaćanja do pretvaranja duga u temeljni kapital tvrtke, no bez rezultata. Kako on smatra, on je izostao je jer je donešena politička odluka "čiji je cilj uništenje Aluminija". Tako je Bradvica optužio Elektroprivredu HZ HB da djeluje pod političkim pritiskom što je Uprava odmah demantirala. Nikola Krešić, generalni direktor Elektroprivrede HZ HB-a odbacio je optužbe. Međutim, iako FBiH kontrolira energetsku tvrtku, pitanje je može li i u dogovoru s Hrvatskom (ukupno 56%) upravljati Aluminijem. 

Šibenik traži pomoć Vlade

'Pozorno pratimo situaciju'

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić kazao nam je da gradska vlast itekako pozorno prati najnovija zbivanja na relaciji Šibenik-Mostar jer je TLM ostao jedina velika šibenska tvrtka koja ima veliki broj radnika. "Upoznati smo s blokadom mostarske tvornice zbog dugova za struju, no moram reći da nas je smirila informacija iz TLM-a da on neće imati problema u svojoj proizvodnji. Plediram na hrvatsku Vladu da razgovora s Vladom Federacije BiH, a prema našim spoznajama Ministarstvo gospodarstva je krenulo u te razgovore."

Komentirajte prvi

New Report

Close