Ikea testira novi program u Madridu i Oslu

Autor: Domagoj Puljizović , 27. kolovoz 2024. u 12:02
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Švedski div s platformom Preowned ulazi u utakmicu na globalnom online tržištu polovnih proizvoda.

Ikea pokreće globalno online tržište polovnih proizvoda u okviru kojeg će njihovi kupci moći međusobno trgovati rabljenim namještajem. Tim potezom švedski div ulazi u izravnu tržišnu utakmicu s konkurentima poput E-baya, Craigslista i Gumtreea. Prije negoli poprimi svjetske razmjere, online platforma Ikea Preowned do kraja godine testirat će se u Madridu i Oslu, kazao je Jesper Brodin, izvršni direktor Ingka Grupe za Finacial Times. “Ovo je san koji smo dugo imali. Ikea je sada u poziciji gdje možemo raditi naprednije i inovativnije stvari. U kompaniji vlada nevjerojatno povjerenje u digitalnu evoluciju”, izjavio je Brodin.

Ikea Preowned dio je transformacije koju tvrtka provodi posljednjih godina, prelazeći od maloprodaje izvan gradova, gdje kupci sami preuzimaju i sastavljaju namještaj, prema poslovnom modelu koji uključuje online prodaju, gradske trgovine te usluge poput montaže.

Ikea je, naime, otprije imala manju ponudu otkupa rabljenog namještaja od kupaca, a koji je potom preprodavala u trgovinama. Ali, nova platforma je ambicioznija i za cilj ima zauzeti tržište polovnog namještaja u okviru kojeg kupci direktno međusobno trguju. U tom područuju, Brodin procjenjuje da Ikea ima veći tržišni udio negoli u prodaji novog namještaja.

Kako platforma funkcionira?

Kupci u sustav unose fotografiju, cijenu i podatke o proizvodu koji prodaju, a Ikeina baza podataka, opremljena umjetnom inteligencijom polovnim artiklima dodaje promotivne fotografije te pripadajuće dimenzije. Kupac preuzima namještaj direktno od prodavatelja, koji onda ima opciju dobiti novac od prodaje ili Ikein vaučer s dodatkom od 15% na prodani iznos koji može koristiti za buduće kupovine u Ikeinim trgovinama.

Brodin je dodao da eBay te digitalni oglasni servisi poput britanskog Gumtreeja i norveškog Finna često imaju monopol ili oligopol pri trgovanju polovnim namještajem. Finn primjerica ima 8700 Ikeinih proizvoda izlistanih samo u Oslu. Ponude na Ikea Preowned zasad uključuju velike artikle poput sofa do 600 eura te ormara za 450 eura, ali i one manje poput držača za toaletni papir za 4 eura.

Oglasi na platformi sada su besplatni, no Brodin je najavio da bi Ikea eventualno mogla naplaćivati “simboličnu, skromnu naknadu” za njih.

Ranije u Kini

Ikea je ranije testirala prodaju novog namještaja na platformama poput Alibabinog Tmalla u Kini, no Preowned predstavlja njezin prvi ulazak na tržište polovnog namještaja u sklopu planova da do 2030. postane “kružna i klimatski pozitivna”.

Komentirajte prvi

New Report

Close