Jedan događaj lansirao tržišnu vrijednost Facebooka iznad bilijun dolara

Autor: Tomislav Pili , 30. lipanj 2021. u 14:39
Društvena mreža prvi je put prešla kapitalizaciju od bilijun dolara, Foto: REUTERS

Tužitelji su tvrdili da je kompanija suzbijala konkurenciju manjih tvrtki jednostavnim preuzimanjem rivala, poput Instagrama za milijardu dolara te WhatsAppa za 19 milijardi dolara.

Sudska pobjeda Facebooka u bitki s američkim regulatorima tržišnog natjecanja lansirali su početkom tjedna vrijednost dionice, pa je najveća društvena mreža prvi put prešla tržišnu kapitalizaciju od bilijun dolara. Cijena Facebookovih dionica u ponedjeljak je porasla za 4,2 posto te se zaustavila na 355,64 dolara.

Mora se odbaciti

Vrijednost dionica skočila je nakon što je američki sud odbacio tužbe saveznih i državnih regulatora tržišnog natjecanja kojim se tražila prodaja vrijednih dijelova Facebookova poslovanja, Instagrama i WhatsAppa. Kako prenosi Reuters, sud je tužbe regulatora ocijenio kao “pravno nedostatne”. Naime, sudac James Boasberg s Okružnog suda Distrikta Columbia utvrdio je kako Savezna trgovinska komisija (FTC) nije uspjela dokazati da je Facebook imao monopolsku moć na tržištu društvenih mreža.

“Iako se sud ne slaže sa svim Facebookovim tvrdnjama, nesumnjivo je zaključio kako je tužba agencije pravno nedostatna i stoga mora biti odbačena”, stoji u presudi. Međutim, Boasberg je dodao i kako FTC ima pravo podnijeti izmijenjenu tužbu do 29. srpnja.

Boasberg je također odbacio i tužbe nekoliko saveznih država, presudivši da su predugo čekale na osporavanje Facebookove kupnje Instagrama 2012. te WhatsAppa dvije godine kasnije. No za razliku od FTC-ova slučaja, sudac nije pozvao državne regulatore na ponavljanje tužbe. Glasnogovornik ureda njujorškog državnog odvjetnika izjavio je kako ta institucija “razmatra pravne mogućnosti koje stoje na raspolaganju”. Glasnogovornik društvene mreže izjavio je kako je kompanija zadovoljna što je sudska odluka prepoznala nedostatke u vladinim tužbama podnijetima protiv Facebooka. Podsjetimo, FTC i velika skupina američkih saveznih država prošle su godine u tužbama optužile Facebook zbog kršenja tržišnog natjecanja.

Tužitelji su tvrdili da je kompanija suzbijala konkurenciju manjih tvrtki jednostavnim preuzimanjem rivala, poput Instagrama za milijardu dolara te WhatsAppa za 19 milijardi dolara.

Duboko razočarani

Bijela kuća i savezne države podnijeli su prošle godine ukupno pet tužbi protiv Facebooka i Googlea nakon što su i republikanci i demokrati ukazali na (pre)veliki utjecaj tehnoloških kompanija u gospodarstvu i političkoj sferi. Sud je u svojoj odluci istaknuo kako FTC nije adekvatno podržao svoju tezu kako Facebook drži više od 60 posto tržišta. Na sudsku odluku osvrnuo je republikanski senator Josh Hawley ocijenivši je “duboko razočaravajućom”. Skok cijene dionice Facebooka naslanja se na rast vrijednosti i ostalih tehnoloških kompanija, poput Netflixa, Twittera i NVidije. Tako je početkom tjedna tehnološki indeks Nasdaq dosegnuo novu rekordnu razinu od 14.500 bodova zahvaljujući jačanju od gotovo jedan posto. “Kraj je tromjesečja i ulagači možda žele povući dio zarade s tržišta, pa vidimo rotaciju iz energetskog i nekih drugih sektora u tehnološki”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research. Stovall očekuje daljnji kratkoročni rast indeksa dok se čeka početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, u kojemu se, prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, očekuje prosječan rast dobiti kompanija od oko 60 posto na godišnjoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close