Novi direktor Aluminija iz Mostara jest Željko Kordić

Autor: Suzana Varošanec , 20. siječanj 2014. u 14:37
Mostar - Tvornica aluminija u Mostaru. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Novi direktor Aluminija iz Mostara jest Željko Kordić koji na novu funkciju prelazi s mjesta dosadašnjeg voditelja Odjela upravljanja imovinom u Hypo AlpeAdria Bank u BiH!

Novi direktor Aluminija iz Mostara jest Željko Kordić  koji na novu funkciju prelazi s mjesta dosadašnjeg voditelja Odjela upravljanja imovinom u Hypo AlpeAdria Bank u BiH! Odlučeno je tako na današnjoj sjednici Nadzornoga vijeća Aluminija, održanoj u Upravnoj zgradi društva, a priopćila je kompanija.

Prema riječima Darka Juke, predstojnika Ureda za odnose s javnošću i Galerije Aluminij, čvrsto je stajalište Nadzornog vijeća da zasad neće biti organizirana konferencija niti će biti pojedinačnih izjava za medije. Zahvalivši se članovima NV-a  na ukazanom povjerenju, Kordić ih je  navodno pozvao da se zajednički angažiraju na izvlačenju Aluminija iz krize u 2014. godini, koja će biti po njegovom mišljenju više nego teška i izazovna.
Prema trenutačno raspoloživim informacijama Kordić će uskoro Nadzornom vijeću na imenovanje predložiti svoj tim odnosno izvršne direktore koji će, zajedno s njim, činiti Upravu Aluminija koja će voditi poslovanje mostarske tvrtke u razdoblju od sljedeće četiri godine. 

Inače, Kordić je imenovan nakon provedenog postupka predviđenog zakonom, tj. nakon provedenoga javnog natječaja i rada članova povjerenstva za izbor najboljega kandidata između njih deset, koliko ih se javilo na natječaj. U utrci za novog direktora bili su još Milorad Bahilj (ministar trgovine Vlade Federacije BiH),  Vjekoslav Domljan (ekonomski stručnjak koji je bio dosadašnji v.d.), Tihomir Bradvica (novinar), te Amir Kazić, Marinko Ostojić, Tomislav Perić, Davor Šimić, Zdenko Šimunović i Zlatko Topić.

Novi Aluminijevi nadzornici danas su se još pozabavili tekućom problematikom proizvodnje, pitanjima opskrbe Aluminija sirovinama i električnom energijom, kao i drugim pitanjima vezanim uz redovito poslovanje. Važan dio u poslovanju čine i poslovni odnosi sa šibenskim TLM koji iz Aluminija nabavlja sirovinu za svoju proizvodnju. Stoga je i za šibensku tvrtku Kordićevo imenovanje po svemu sudeći od jednakog poslovnog značaja kao što je i  za  mostarsku tvornicu i njezino spašavanje.  

 "TLM je s Domljanom imao korektan odnos i nema razloga da se to u najboljem redu ne nastavi s novim. Očekujemo sastanak uskoro", kazao je izvor iz TLM-a.   
 
U Nadzornom vijeću Aluminija nalaze se predstavnici Vlade FBiH i malih dioničara koji drže jednake pakete, odnosno po 44 posto dionica, te hrvatske Vlade koja je prijenosom stekla 12 posto u Aluminiju od šibenskog TLM-a u tijeku njegovu privatizacije. Prošle jeseni odlukama novog NV-a razriješen je Ivo Bradvica funkcije generalnog direktora te je raspisan natječaj za novu Upravu. U međuvremenu krenule su i akcije tamošnjih tijela radi provjere legalnosti poslovanja tvrtke, kao i više desetaka milijuna nagomilanog duga. U Aluminiju radi oko 850 zaposlenika, prihod od izvoza iznosi oko 150 milijuna eura. a ključni problemi su niska cjena aluminija a visoka struje.  

Komentirajte prvi

New Report

Close