Nakon najvećeg pada prodaje od 2003. Ericssonu izbrisana dobit

Autor: Tomislav Pili , 12. listopad 2016. u 22:00
Glasine govore da su dva najveća dioničara spremna i izaći iz vlasništva Ericssona/Reuters

Ukupna prodaja pala je 14 posto, prodaja telekomunikacijskih mreža manja je za 19 posto, pa je dobit potonula za 93 posto.

Nevoljama u švedskoj tehnološkoj perjanici, kompaniji Ericsson, kao da se ne nazire kraj. Svega tjedan dana nakon što su najavili otpuštanje nekoliko tisuća radnika, u srijedu je uslijedio novi šok – najsnažniji pad prodajnih prihoda u 13 godina. Kompanija je objavila preliminarno izvješće u kojem stoji da su u trećem tromjesečju prodajni prihodi pali 14 posto na 51,1 milijardu kruna.

Potonuće dionice
U temeljnom poslovanju, proizvodnji telekomunikacijskih mreža, prodajni prihodi su srezani čak 19 posto. Bruto marža, odnosno profit koji ostane od prodajnog prihoda kada se oduzme trošak proizvodnje, pao je na 28 posto, najniže od 2001. godine, prenosi Bloomberg. Do prije godinu dana bruto marža iznosila je 34 posto. K tome treba dodati da je operativna dobit gotovo izbrisana – s lanjskih 5,1 milijardu kruna pala je na svega 300 milijuna kruna. Za potonuće dobiti od čak 93 posto dijelom je odgovoran i trošak restrukturiranja od 1,3 milijarde kruna.

 

16posto

potonula je dionica Ericssona na Stockholmskoj burzi

Objavljeni rezultati značajno su podbacili u odnosu na očekivanja analitičara koji su u anketi Bloomberga prognozirali prodajne prihode od 54,2 milijarde kruna uz bruto maržu od 33 posto. "Naši rezultati značajno su lošiji od očekivanja, s posebno slabim krajem tromjesečja", ustvrdio je u priopćenju za medije Jan Frykhammar koji obavlja dužnost izvršnog direktora do izbora novog čelnika kompanije. Podsjetimo, Hans Vestberg smijenjen je u srpnju. Katastrofalno izvješće odrazilo se i na cijenu dionice koja je na Stockholmskoj burzi prijepodne potonula 16 posto na 51,7 kruna, najnižu razinu u osam godina. Za loš poslovni rezultat menadžment Ericssona upro je prstom u tržišta sa slabašnim gospodarstvom, poput Brazila, Rusije i Bliskog istoka. No, snižena je i prodaja u Europi nakon što su ovdašnji telekomi najveći dio investicija u modernizaciju mreže na 4G proveli prošle godine. 

Odgovor konkurenciji
Prema procjenama Uprave, ovakvi poslovni trendovi potrajat će još dva do tri naredna kvartala. U takvim okolnostima Jan Frykhammar najavio je daljnje provođenje rezanja troškova poslovanja kako bi se odgovorilo na niže prodajne volumene i žestoku konkurenciju u obliku finske Nokije i kineskog Huaweija. Naime, Ericsson namjerava do iduće godine uštedjeti devet milijardi kruna, a postizanje tog cilja zahtijevat će nova otpuštanja, procjenjuju analitičari. Podsjetimo, prošlog tjedna kompanija je najavila otpuštanje petine od 16.000 radnika koliko zapošljava u Švedskoj.

No, taj val otkaza tek je uvertira u šire restrukturiranje koje bi trebalo značajno smanjiti broj zaposlenih na globalnoj razini od 115.000 ljudi. Reuters pak piše kako je val otpuštanja rezultat pritiska dva najveća dioničara, holdinga Industrivarden i Investora, investicijske tvrtke švedske obitelji Wallenberg koji su čak skloni izlasku iz vlasničke strukture. Ericsson je gotovo sve karte sada bacio na razvoj nove generacije 5G mreža te na softverski utemeljene usluge kao što je Internet stvari ili računalstvo u oblaku. Međutim, prvi plodovi od 5G mreža mogu se očekivati tek za nekoliko godina, ističu analitičari za Wall Street Journal.

Komentirajte prvi

New Report

Close