Mol uložio rekordnih 1,3 milijarde eura u proizvodnju vrlo tražene robe

Autor: Siniša Malus , 17. svibanj 2024. u 07:00
Ovo je najveća pojedinačna organska investicija u povijesti Mol grupe/PD

Potražnja za inovativnom kemijskom robom samo će rasti, kaže Hernadi.

Mol Petrochemicals pustio je u pogon u utorak novi kompleks poliola, jedinstven u regiji. Ta investicija u Tiszaújvárosu vrijedna 1,3 milijarde eura najveća je pojedinačna organska investicija u povijesti Mol grupe.

Tvornica će koristiti najnapredniju, najsigurniju i ekološki najprihvatljiviju tehnologiju koja je trenutačno dostupna na tržištu za proizvodnju tog svestranog materijala.

Orban na otvaranju
Iako je kemijska industrija doživjela razdoblje slabih marži zbog posrtanja gospodarstva i visokih cijena energije, u Molu vjeruju, kaže prvi čovjek kompanije Zsolt Hernadi, da će projekt dokazati svoju vrijednost kada se globalno gospodarstvo počne oporavljati.

“Poliol je inovativna i vrlo tražena kemijska roba za kojom će potražnja nastaviti rasti u nadolazećim desetljećima”, rekao je. To je osnovna komponenta poliuretana, polimera koji se koristi u raznim industrijama uključujući građevinarstvo, izolaciju, proizvodnju namještaja, automobilsku i tekstilnu industriju.

Time će Mol Grupa postati prva kompanija u CEE regiji koja ima potpuno integrirani lanac vrijednosti od sirove nafte do proizvodnje poliola. Na jučerašnjem puštanju pogona u rad rečeno je kako se projekt od proljeća 2020. godine suočio s brojnim izazovima uzrokovanim pandemijom.

Program nije zaustavljen, ali su na njega utjecala ograničenja logistike i opskrbnog lanca povezana s karantenama koje su provele vlade diljem svijeta u borbi protiv koronavirusa. Mađarski premijer Viktor Orbán rekao je da je tom investicijom cjelokupno mađarsko gospodarstvo postalo vrijednije.

“Mol je najuspješnija mađarska tvrtka”, izjavio je Orbán na otvaranju tvornice poliola. “Sudbine Mola i mađarskog gospodarstva dvije su strane iste medalje čija je suština odgovor na pitanje kako pobijediti u 21. stoljeću”, naglasio je mađarski predsjednik.

Podigao Thyssenkrupp
Izgradnja tvornice vrijedne 1,3 milijarde eura započela je još 2018. godine, a Thyssenkrupp ju je dovršio u svibnju 2024. godine. Kapacitet kompleksa doseći će 200.000 tona godišnje.

Petrokemijski kompleks bit će automatiziran i pokretat će se najsuvremenijim tehnologijama, dok će osiguravati posao za 200 radnika. Grupa Mol, najavljeno je, uložit će 4,5 milijardi dolara u razvoj regionalnog petrokemijskog poslovanja do 2030.

Komentirajte prvi

New Report

Close