MOL ostvario tri značajna nova otkrića na bloku TAL s istražnom bušotinom Razgir-1

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2024. u 10:51
FOTO: MOL

MOL Pakistan ostvario je tri značajna otkrića plina na bloku TAL, gdje kompanija posluje već 25 godina i proizvodi ugljikovodike posljednjih 19 godina. Istražna bušotina Razgir-1 započela je s bušenjem 9. siječnja 2024. godine i dosegnula dubinu od 3.950 metara. Do sada su provedena tri uspješna ispitivanja bušotine u tri odvojena geološka sloja. MOL je operater na bloku TAL s udjelom od 8,4 % u proizvedenim količinama.

MOL je započeo bušenje bušotine Razgir-1 u siječnju 2024. godine i završio ga prije planiranog roka, dok su ispitne operacije u tijeku kako bi se utvrdio puni potencijal bušotine. Plin i kondenzat otkriveni su u tri ležišta. Ukupno, formacija „Lumshiwal-1“ testiranjem je dala protok približno 3.800 boepd (barela ekvivalenta nafte dnevno) plina i kondenzata. Formacija „Kawagarh“ približno je dala protok 3.000 boepd, dok je u formaciji „Lockhart“ postignut približan protok od 3.500 boepd. S obzirom na to da strategija proizvodnje još nije definirana, očekuje se da će MOL-ov udio biti u rasponu od 400-800 boepd, što čini približno 1 % ukupne proizvodnje ugljikovodika Grupe.

„Korištenjem najsuvremenije tehnologije u kombinaciji s kreativnošću naših visoko kvalificiranih kolega, MOL Pakistan uspio je osigurati ova otkrića na bloku TAL, u zreloj regiji gdje kompanija provodi aktivnosti istraživanja i proizvodnje već 25 godina. Ovaj rezultat pokazuje otpornost i profesionalnost našeg tima koji već dva desetljeća osigurava sigurnost opskrbe energijom u Pakistanu. Nova bušotina označava dugo očekivani ponovni početak istraživačke kampanje na bloku TAL i važnu prekretnicu za MOL Pakistan. Radujemo se fazi proizvodnje ovog projekta“ – rekao je Zsombor Marton, izvršni potpredsjednik za istraživanje i proizvodnju MOL Grupe.

MOL Pakistan, u potpunom vlasništvu MOL Grupe, posluje u Pakistanu od 1999. godine. Kompanija ima udjele u 4 bloka i operater je na blokovima TAL i Margalla. MOL je svoje prvo otkriće ugljikovodika u Pakistanu ostvario 2002. godine, a do sada je objavio ukupno 13 komercijalnih otkrića, posljednje u 2020. godini na bloku TAL bušenjem bušotine Mamikhel South-1. Od ulaska na pakistansko tržište, MOL je otkrio više od 400 milijuna barela ekvivalenta nafte (2P rezerve) na bloku TAL. Kao operater s udjelom, MOL je zaslužan za bruto proizvodnju od 65 mboepd na bloku TAL. MOL-ovi partneri u konzorciju zajedničkog pothvata su lokalne naftne i plinske kompanije OGDCL, PPL, POL i GHPL, a MOL-ov udio je 8,4 % u proizvedenim količinama.

FOTO: MOL

MOL Pakistan značajno doprinosi energetskoj sigurnosti Pakistana. S proizvodnjom od 15.000 barela dnevno, kompanija je drugi najveći proizvođač kondenzata u zemlji, drugi najveći proizvođač LPG-a s 425 metričkih tona dnevno te peti najveći proizvođač plina s 250 milijuna standardnih kubičnih stopa dnevno. Kompanija igra važnu ulogu u međunarodnom portfelju MOL Grupe, predstavljajući 7 % ukupne proizvodnje ugljikovodika Grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close