MOL dogovorio transport sirove nafte naftovodom Družba

Autor: Siniša Malus , 13. rujan 2024. u 07:12
FOTO: REUTERS/Bernadett Szabo

“Tvrtka MOL objavila je da je trenutno vlasnik proizvoda koji prolazi kroz Ukrajinu i mi smo zadovoljni time’, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal, odgovarajući na pitanje Politica.

MOL grupa sklopila je ugovore s dobavljačima sirove nafte i operaterima naftovoda kako bi osigurala kontinuirani transport sirove nafte naftovodom Družba kroz Bjelorusiju i Ukrajinu, u Mađarsku i Slovačku. Promatrači ovaj dogovor tumače prije svega kao uspjeh mađarske diplomacije.

Nakon sporazuma, MOL Grupa će preuzeti vlasništvo nad pogođenim količinama sirove nafte na granici Bjelorusije i Ukrajine, počevši od 9. rujna 2024.

“Tvrtka MOL objavila je da je trenutno vlasnik proizvoda koji prolazi kroz Ukrajinu i mi smo zadovoljni time’, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal, odgovarajući na pitanje Politica.

“Ovo nije ruska tvrtka, ovo je MOL koji prenosi svoje proizvode kroz ukrajinski sustav.’

Ukrajina je tijekom ljeta zabranila Lukoilovim proizvodima da prijeđu granice, uznemirivši Mađarsku i Slovačku, zemlje koje dobivaju rusku naftu naftovodom preko Ukrajine. Sporazumom će ruska energetska tvrtka Lukoil, čijim je proizvodima trenutačno zabranjen ulazak u Ukrajinu, svoju naftu prodavati mađarskom energetskom divu MOL-u, a on je zatim može slati preko Ukrajine u EU.

Nakon što su Budimpešta i Bratislava zatražile intervenciju Europske unije kako bi se riješio problem, a EU je odbila takav zahtjev navodeći da ne postoji neposredni rizik za sigurnost opskrbe naftom, šef ureda mađarskog premijera Gergely Gulyás objavio je da je MOL najvjerojatnije u mogućnosti potpisati potrebne sporazume.

“Novi aranžman pruža održivo rješenje za transport sirove nafte naftovodom Družba”, rekao je Gabriel Szabó, izvršni potpredsjednik grupe MOL Downstream.

“Smatram ovo velikim postignućem jer omogućuje MOL-u da nastavi s najučinkovitijom i najpouzdanijom tehnologijom prerade sirove nafte u rafinerijama u Mađarskoj i Slovačkoj i u konačnici doprinosi sigurnosti opskrbe u obje zemlje.”

Smatra se da kupnjom ruske nafte Mađarska pokazuje svoju lojalnost Moskvi i profitira od razlike u cijeni između ruskog brenta i drugih vrsta nafte, iako se prošlog tjedna cijena vodeće ruske nafte trgovala na preko 80 dolara po barelu, oko 7 dolara više od cijene Brenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close