Lummus i MOL Grupa počinju projektirati napredno postrojenje za recikliranje otpadne plastike u Mađarskoj

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2024. u 12:07
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Naglašena je predanost Lummusa i MOL-a razvoju održivih rješenja za kružno gospodarstvo

Lummus Technology, globalni dobavljač procesnih tehnologija i energetskih rješenja vođenih vrijednošću, i MOL Grupa, vodeća integrirana naftna i plinska korporacija u srednjoj i istočnoj Europi, najavili su početak faze dizajna za prvu naprednu Lummusovu jedinicu za recikliranje otpadne plastike.  

Prvo postrojenje, koje će se nalaziti u MOL Petrochemicals Co. Ltd. u mađarskom Tiszaújváru, imat će kapacitet prerade od 40.000 tona miješane otpadne plastike godišnje i proizvodit će kružne petrokemijske građevne blokove koje će MOL prerađivati ​​u svojem petrokemijskom postrojenju. Postrojenje će također sadržavati napredne dizajnerske elemente za smanjenje stakleničkih plinova (GHG), uključujući potpuno električni reaktor za pirolizu koji će rezultirati nultim izravnim emisijama opsega 1 iz jedinice tijekom normalnog rada.

“Ovo je još jedna prekretnica za Lummus i MOL Grupu te značajan korak prema povećanju cirkularnosti naše industrije. Iskoristimo Lummusovu inovativnu tehnologiju i MOL-ovu operativnu izvrsnost kako bismo unaprijedili našu zajedničku predanost pružanju održivih rješenja koja se bave globalnim izazovima plastičnog otpada,” rekao je Leon de Bruyn, predsjednik i izvršni direktor kompanije Lummus Technology.

Kemijsko recikliranje plastike dio je MOL-ove obveze prikupljanja blizu pet milijuna tona krutog komunalnog otpada, što uključuje obradu i povezana ulaganja. MOL se posvetio poticanju cirkularnosti i nedavno je uložio u rješavanje problema recikliranja otpadne plastike u srednjoj Europi. Kao rezultat toga, MOL će moći ponuditi širok raspon održivih spojeva za razne industrije, uključujući automobilsku industriju, građevinarstvo, građevinarstvo i sektor pakiranja.

“Kemijska industrija također će igrati važnu ulogu u pokretanju kružnog gospodarstva i ubrzavanju pametne tranzicije. Zbog toga MOL Grupa već godinama posvećuje posebnu pažnju ovom području, sa sve većim rezultatima. Izgradnjom postrojenja za pirolizu kapaciteta 40.000 tona činimo vrlo važan iskorak u području reciklaže plastike. Lummusova tehnologija pirolize omogućit će nam transformaciju plastičnog otpada u visokovrijedne kemikalije i sirovine, pružajući novi odgovor na izazove gospodarenja otpadom. Ova suradnja pokazuje našu industrijsku konkurentnost i našu predanost održivoj budućnosti.” rekao je Gabriel Szabó, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za rafinerijsko poslovanje.

Ovaj je projekt dio partnerstva Lummusa i MOL-a koje su najavili 2023. za implementaciju i integraciju kemijskog recikliranja plastike u MOL-ovim postrojenjima u Mađarskoj i Slovačkoj. Lummusova poslovna jedinica Green Circle MOL-u pruža naprednu tehnologiju pirolize otpadne plastike, koja učinkovito pretvara plastični otpad u visokovrijedne kemikalije i sirovine, stvarajući cirkularnost. Ova je tehnologija dokazano, pouzdano i ekonomski privlačno rješenje za rješavanje globalnog problema plastičnog otpada, koje nudi dodatne ekološke prednosti kao što je manji ugljični otisak i eliminaciju proizvodnje ugljena. Lummus će također pružiti svoje iskustvo i stručnost u parnom krekiranju, katalitičkom krekiranju i tehnologiji prerade ostataka kako bi se osigurala optimizacija integracije s postojećim postrojenjima MOL-a.

Green Circle koncentrira i proširuje mogućnosti kompanije Lummus Technology kako bi iskoristila nove prilike u energetskoj tranziciji i kružnom gospodarstvu. Green Circle je lider u pružanju ekonomski i tehnički prihvatljivih rješenja za preradu krutog otpada koji sadrži plastiku, preradu raznih obnovljivih bio-baziranih sirovina u kemikalije, polimere i goriva s dodanom vrijednošću, zatim dekarbonizaciju  rafinerijskih i petrokemijskih postrojenja te proširenje proizvodnje plavog vodika i biogoriva.

Komentirajte prvi

New Report

Close