Div iz susjedstva raste na svjetskim tržištima, u prvom polugodištu zabilježili prihod od gotovo milijardu eura

Autor: Siniša Malus , 15. srpanj 2024. u 13:27
Jože Colarič, predsjednik Uprave i generalni direktor, u petak je proslavio 20 godina na čelu Krke, a u kompaniji je zaposlen od 1982./D. Višnjić/PIXSELL

Jedna od najjačih slovenskih kompanija 70 godina postojanja slavi s rekordnim rezultatima prodaje i rastućom cijenom dionice.

Grupa Krka u prvom je polugodištu povećala prihode za sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani na 985,4 milijuna eura, a čista dobit iznosila je 221,6 milijuna eura, što je na godišnjoj razini više od 30 posto, objavila je najjača slovenska farmaceutska kompanija na marginama godišnje glavne skupštine.

Slovenska tiskovna agencija (STA) istaknula je da su polugodišnja prodaja i dobit iz poslovanja najveći u povijesti kompanije iz Novog Mesta čija dionica već dugo dominira na Ljubljanskoj burzi s najvišom cijenom (trenutačno na 144 eura), a redovno je i pri vrhu po prometu.

Konkretno, u prvom polugodištu tečaj Krkine dionice skočio je za 25 posto, a sredinom ožujka visinom cijene srušen je rekord star 16 godina, da bi i nakon toga nastavila rasti.

I tu se osjetio pad zapadne Europe

U srednjoj je Europi, zahvaljujući Poljskoj, prodaja na godišnjoj razini porasla 7 posto, dok je u zapadnoj zbog pada u Njemačkoj rasla samo 1 posto.

U Rusiji rast 12 posto
Glavna skupština Krke odobrila je isplatu dividende u iznosu od 230,9 milijuna eura. To bi značilo da bruto dividenda iznosi 7,5 eura dividende po dionici. Iz Krke napominju da je to povećanje iznosa dividende od 13,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ocjenu nekih podataka o poslovanju u prvom polugodištu 2024. godine iznio je predsjednik Uprave i generalni direktor Krke Jože Colarič koji je u petak proslavio točno 20 godina na čelu Krke u koju je inače došao još davne 1982. godine.

“Prvu polovicu godine, u kojoj slavimo 70. obljetnicu postojanja, obilježio je nastavak dobrog poslovanja. Rasli smo u svim prodajnim regijama i na većini tržišta. Procijenjena prodaja i procijenjena operativna dobit (EBIT) u prvom polugodištu najveći su u Krkinoj povijesti”, naveo je Colarič.

Prihodi od prodaje porasli su za sedam posto, na 985,4 milijuna eura. Unutar toga, prodaja lijekova na recept i proizvoda bez recepta također je porasla za sedam posto na 897,1 milijun eura. EBIT je s 237,7 milijuna eura bio jedan posto veći nego u isto vrijeme lani, a neto dobit iznosila je 221,6 milijuna eura, što je 30 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U međuvremenu je operativna dobit s amortizacijom (EBITDA) iznosila 283,7 milijuna eura, dva posto niža nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Krka je povećala prodaju u svim regijama u kojima posluje. Prodaja je najviše porasla na međugodišnjoj razini, za 11 posto na 332,4 milijuna eura, upravo u najvećoj regiji poslovanja, odnosno istočnoj Europi.

Brojke prodaje naglo su porasle i u Rusiji i u Ukrajini. Konkretno, u Rusiji koja je najveće pojedinačno tržište, a na razini cijele Europe odlučeno je da po pitanju lijekova neće biti sankcija jer je u pitanju ipak humanitarna djelatnost, prodaja je rasla 12 posto.

I veterinarski proizvod
U srednjoj je Europi, zahvaljujući Poljskoj, prodaja na godišnjoj razini porasla sedam posto na 227,6 milijuna eura, u zapadnoj je Europi zbog pada prometa u Njemačkoj porasla samo jedan posto na 183,9 milijuna eura. U južnoj i istočnoj Europi prodaja Krkinih proizvoda porasla je za osam posto – na 137,4 milijuna eura.

Na slovenskom tržištu prodaja od 59,9 milijuna eura bila je šest posto veća u odnosu na isto razdoblje lani. U prvom polugodištu Krka je registrirala 11 novih proizvoda, 10 lijekova na recept i jedan veterinarski proizvod, a doregistracije su dobivene i za postojeće proizvode. Ukupno su proveli gotovo 600 postupaka registracije na različitim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close