Kraj turističkog diva: 350.000 putnika strahuje za svoj novac

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2024. u 10:25
FOTO: REUTERS/Susana Vera

Tri mjeseca nakon podnošenja zahtjeva za stečajem, došao je kraj: trećem najvećem europskom turoperatoru nema spasa i bit će likvidiran. To teško pogađa zaposlenike i vjerovnike.

Kako javlja Njemačka tiskovna agencija (dpa) insolventna turistička grupacija FTI nalazi se na brdu dugova vrijednih milijardu eura i sada je pod likvidacijom. Okružni sud u Münchenu otvorio je stečajni postupak za dvije glavne tvrtke FTI Touristik i BigXtra Touristik.

Stečajni upravitelj Axel Bierbach najavio je otkaz za 700 zaposlenika. Većina od procijenjenih 350.000 vjerovnika su putnici u paket-aranžmanu koji bi trebali dobiti natrag svoje akontacije od Njemačkog fonda za putno osiguranje (DRSF), prenosi Fenix.

Prema riječima Bierbacha, situacija je drugačija za oko 2.500 hotela, putničkih agencija, zrakoplovnih prijevoznika, banaka i državnog Fonda za ekonomsku stabilizaciju (WSF). WSF pripada saveznoj vladi i posudio je trećoj najvećoj europskoj putničkoj tvrtki FTI oko 600 milijuna eura tijekom pandemije koronavirusa. Koliko će putnici jednog dana dobiti novca potpuno je nejasno.

FTI je u lipnju podnio zahtjev za stečaj nakon što su kupci i putničke agencije postali sve oprezniji u pogledu rezervacija, ugovorni partneri inzistirali na plaćanju unaprijed, a tvrtka je ostala bez novca.

– FTI Touristik je u trenutku otvaranja stečaja na računima imao oko 30 milijuna eura, kaže Bierbach. Budući da FTI više nije imao novca za obvezne sigurnosne certifikate s DRSF-om, “bilo je jasno: više ne možemo prodavati putovanja.”

Rad hotela se nastavlja

Oko 60.000 turista koji su tada putovali FTI-jem vratilo se bez većih problema, a svi novi polasci su zaustavljeni. Od 11.000 zaposlenika FTI-ja u cijelom svijetu, njih 7.500 i dalje je zaposleno u lokalnim hotelima, čije se poslovanje nastavlja bez ograničenja.

Od više od 1.000 zaposlenika u Njemačkoj, više od 320 već ima novi posao – također zahvaljujući danima prijave s FTI kupcima i konkurentima kao što su TUI, DER, DB ili Jochen Schweizer u FTI sjedištu u Münchenu. Gotovo 600 zaposlenika bit će otpušteno 1. rujna. Još 130 ostat će nakratko zaposleno kako bi pomogli u procesu. Planirano je da se tvrtka konačno zatvori krajem godine.

Prodano je nekoliko podružnica

Prema riječima Bierbacha, imovina FTI Grupe sastoji se prvenstveno od 54 hotela s 12.000 soba koje FTI posjeduje ili ima u dugoročnom najmu. Sve ove kuće, s jednom iznimkom, još su u prometu i treba ih prodati. Zainteresiranih ima i neki su pregovori već odmakli, kaže stečajna upraviteljica.

Od 110 podružnica FTI-ja, neke tvrtke s nekoliko stotina zaposlenih već su prodane, uključujući pružatelja usluga luksuznih putovanja Windrose, servisni centar Erf24 u Erfurtu i internetski portal 5vorFlug.

Prva skupština vjerovnika održat će se u Münchenu 20. studenog. “Mislim da ih neće puno doći”, kaže Bierbach: većina od 350.000 vjerovnika nema tako visoke zahtjeve prema stečajnom upravitelju da bi se putovanje isplatilo.

Obrada traje godinama

“Cijeli proces trajat će godinama”, kaže Bierbach. “To je maraton.”

Oko 175.000 putnika već je u cijelosti ili djelomično platilo svoje putovanje. Neposredno prije ljetnih praznika pokušaj preknjižbe drugim organizatorima nije uspio. Novac za paket-aranžman dobivaju od DRSF-a – to pogađa 90 posto turista. Neki putnici u paket aranžmanima, na primjer, također su rezervirali izlet. DRSF ne isplaćuje novac plaćen za to; Međutim, tražbina se može prijaviti kod stečajnog upravitelja.

Fond putnog osiguranja prvi je izbor za turističke aranžmane

Korisnici koji su rezervirali pojedine usluge kod FTI-a također mogu prijaviti svoje potraživanje u tablici insolventnosti. Međutim, stečajni upravitelj apelira na klijente da prvo koriste kanale povrata putem DRSF-a i pružatelja usluga platnog prometa te da ne podnose više zahtjeva istovremeno kako ne bi blokirali proces.

Turističke agencije obično dobivaju svoju proviziju tek nakon što gost ode. Mora se ispitati i što se događa ako do polaska nije došlo i eventualno nije nastala šteta jer je putnička agencija putnicima prodala drugo putovanje, kaže Bierbach.

Komentirajte prvi

New Report

Close