Planiraju rezati gdje stignu ne bi li uhvatili konkurente i vratili se na vrh

Autor: Tanja Ivančić , 03. rujan 2024. u 07:00
Foto: Reuters

Zbog spore prilagodbe izgubili su dominantnu poziciju, sada posežu za oštrim mjerama.

Intel, američka tehno korporacija koja se već neko vrijeme suočava s velikim izazovima na tržištu poluvodiča, priprema radikalan plan preustroja kako bi smanjila troškove i zadržala konkurentnost. Intel, poznat prije svega po svojim mikroprocesorima koji pokreću računala diljem svijeta, izgubio je vodeću poziciju u tehnološkoj utrci, prvenstveno zbog kašnjenja u razvoju naprednih procesorskih tehnologija i problema s proizvodnim kapacitetima. Tržišna vrijednost Intela pala je ispod 100 milijardi dolara, dok konkurenti, posebice Nvidia i AMD i dalje grabe naprijed.

Rasprodaja poslovnih jedinica

Prema najnovijim informacijama Reutersa, Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger i ključni direktori plan ‘spasa’ kompanije predstavit će upravnom odboru sredinom rujna. Jedna od najvažnijih potencijalnih mjera je prodaja Intelove jedinice za programabilne čipove, Altera, koju je tvrtka kupila 2015. za 16,7 milijardi dolara, prenosi Reuters. Prema izvorima, jedan od mogućih kupaca mogao bi biti proizvođač čipova Marvell, što bi omogućilo Intelu da oslobodi kapital i smanji troškove poslovanja. Osim toga, Intel razmatra obustavu projekta izgradnje nove tvornice u Magdeburgu, u Njemačkoj, vrijednog 32 milijarde dolara. Ovaj projekt već je bio odgađan zbog pitanja odobravanja subvencija, a njegovo zaustavljanje bilo bi u skladu s planom smanjenja kapitalnih ulaganja za 17 posto, odnosno na 21,5 milijardi dolara u 2025. godini. Osim prodaje Altere, Intel razmatra i prodaju drugih poslovnih jedinica koje se smatraju “ne-esencijalnima”. Ipak, prema izvorima koje prenosi Reuters, prijedlog zasad ne uključuje planove za podjelu Intela i prodaju njegove poslovne jedinice za ugovornu proizvodnju. Za procjenu koje bi to jedinice mogle biti, Intel je angažirao savjetodavne tvrtke Morgan Stanley i Goldman Sachs.

U nastojanju da smanji troškove Intel je nedavno prodao svoj udio u britanskoj kompaniji za dizajn čipova Arm, čime je prikupio oko 147 milijuna dolara. Tvrtka je također smanjila broj zaposlenih za više od 15 posto kako bi unaprijedila svoj plan uštede i restrukturiranja u vrijednosti od 10 milijardi dolara, koji je najavljen u financijskom izvješću za drugo tromjesečje 2024. godine. Osim toga, Intel je obustavio planove za izgradnju novog postrojenja u Izraelu, vrijednog 25 milijuna dolara, navodeći kao razlog promjenjive tržišne uvjete i neizvjesnost oko budućeg tržišta.

Oštra konkurencija

Gelsinger je naglasio da su potrebne radikalne mjere kako bi se tvrtka vratila na pravi put. On vjeruje da će smanjenje kapitalnih ulaganja i fokusiranje na ključne poslovne jedinice omogućiti Intelu da se ponovno etablira kao lider u industriji poluvodiča. Intel se, naime, suočava s oštrom konkurencijom na tržištu, poput Nvidije i AMD-a, koji su povećali svoje udjele na tržištu visokih performansi i umjetne inteligencije. Nvidia, primjerice, dominira na tržištu GPU-ova (grafičkih procesorskih jedinica) koje su ključne za AI aplikacije, dok je Intel izgubio bitan udio u tom segmentu. Zbog loših financijskih rezultata u drugom tromjesečju 2024. godine, Intelova tržišna vrijednost pala je ispod 100 milijardi dolara, što je izazvalo dodatne pritiske na upravu da pronađe rješenja za povratak na vrh. Dok Intel razmatra nove mjere, njegovi konkurenti također poduzimaju korake za jačanje svojih pozicija. Nvidia je, primjerice, značajno povećala ulaganja u istraživanje i razvoj, a AMD je, s druge strane, uspio preuzeti veći udio na tržištu procesora, osobito nakon lansiranja svoje serije procesora Ryzen i Epyc.

Sastanak s upravnim odborom, koji će se održati sredinom ovog mjeseca, bit će ključan za smjer tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close