Google kakav poznajemo mogao bi otići u povijest: Googleu se sprema radikalna kazna?

Autor: Poslovni.hr , 14. kolovoz 2024. u 11:47
Foto: Reuters

Kakva će na kraju biti konačna odluka, odnosno kakva će biti sudbina Googlea, pokazat će vrijeme.

Bliži li se kraj Googleu kakav poznajemo? Nakon što je donesena povijesna presuda kako kompanija na tržištu internetskog pretraživanja drži monopol, postavlja se pitanje kakva će biti kazna za tvrtku. A ta kazna može biti radikalna i njezine posljedice mogu biti dalekosežne za cijelo tržište pretraživanja, ali i mobilno tržište.

Trenutačno još nije poznato kakva će biti ta kazna, no mediji već nagađaju o najgorim potencijalnim, ali i realnim ishodima za Google. A jedan od tih potencijalnih ishoda je i – raspad Googlea, odnosno odvajanje nekih odjela od tvrtke. Među odvjetnicima američkog Ministarstva pravosuđa najviše se razgovaralo o potencijalnom odvajanju Androida od Googlea. Riječ je o najpopularnijem mobilnom operativnom sustavu na svijetu instaliranom na brojne uređaje. Jasno je kako bi gubitak kontrole nad Androidom, odnosno potencijalna prodaja tog OS-a, bio veliki udar na kompaniju i njezino poslovanje, piše Zimo.

Android je samo jedan potencijalni odjel za koji bi američko pravosuđe moglo tražiti odvajanje od Googlea, a mediji spominju i Chrome, kao i oglašivačku platformu AdWords.

Dok su to najradikalnije potencijalne kazne, odvjetnici ministarstva pravosuđa razmišljaju i o blažim kaznama. Među inim, spominje se kako bi Google mogao dijeliti podatke s konkurentskim tražilicama poput Microsoftova Binga ili DuckDuckGo, a moglo bi im nametnuti određena ograničenja oko AI proizvoda kako bi spriječili da dobiju nepoštenu prednost. Npr. mogli bi zabraniti Googleu da od drugih kompanija traži pristup njihovu sadržaju, a oni bi im zauzvrat omogućili pojavljivanje u rezultatima pretraživanja.

Kakva će na kraju biti konačna odluka, odnosno kakva će biti sudbina Googlea, pokazat će vrijeme. Cijeli proces mogao bi se odužiti i potrajati dugo, a iz Googlea su već najavili žalbu na prijašnju odluku vezanu za monopol. Kao glavni razlog zbog kojeg je donesena odluka o monopolu navodi se Googleovo plaćanje milijardi dolara kompanijama poput Applea, Samsunga i AT&T-a. Google je plaćao velike cifre kako bi njihova tražilica bila defaultna na iPhoneu i drugim telefonima, čime su stekli nepoštenu prednost u odnosu na konkurente, odnosno time su ostvarili monopol na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close