Aluminij u novom minusu od 112,4 mil. eura i s blokadom

Autor: Suzana Varošanec , 02. travanj 2014. u 16:35
EP HZHB blokirala je račun Aluminija zbog duga od 44 mil. eura/I. Ivanović/PIXSELL

Mostarski Aluminij u uvjetima niskih cijena metala na tržištu i visokih cijena električne energije našao se na rubu propasti.

Mostarski Aluminij s velikim gubicima u nepovoljnim uvjetima niskih cijena metala na tržištu i visokih cijena električne energije već godinama posluje pod prijetnjom stečaja, pa je teško reći koliko je sad zagustilo. Nove prilike su u znaku visokog rizika od proglašenja bankrota, no nije jasno što zapravo slijedi – stečaj ili dogovor vlasnika oko rješenja.

Aluminij je pod utjecajem niza okolnosti, kako poslovnih tako i političkih. No, prema riječima Mate Crkvenca, ministra financija u Račanovoj Vladi, a koji je u skupštini dioničara Aluminija održanoj nedavno predstavljao Ministarstvo financija RH, vlasnika 12 posto udjela u Aluminiju, u sljedećih dva tjedna može se očekivati kompletiranje Uprave. Aluminij ima novog predsjednika Uprave Željka Kordića, bivšeg banakara (Hypo u BiH), no novi Nadzorni odbor u kojem je hrvatski nadzornik Tihomir Kralj, iz Ministarstva financija, imenovat će članove Uprave.  Mostarska tvrtka s više od 2000 radnika lani je proizvela rekord u negativnom poslovanju. Gubitak iznosi 112,4 milijuna eura, a jučer je zbog zaštite svojih interesa (tražbine) reagirala i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EP HZHB).

 

12posto

udjela u vlasništvu Aluminija ima hrvatska država

Zbog kršenja ugovora o obročnoj otplati dugova – u godini dana, tvrde, dug je udvostručen i popeo se na 44 milijuna eura, donešena je odluka o blokadi Aluminijeva računa. Iz Aluminija je izostala reakcija, pa je na upit Poslovnog dnevnika, više njih u zadnje vrijeme, stigao odgovor koji potvrđuje da je tvrtka još bez dogovora odgovornih, tj. vlasnika. Tako je Darko Juka, referent za odnose s javnošću poručio sljedeće: "Na tragu stajališta Uprave Aluminija, nećemo istupati u javnost do daljnjega!" Ipak, iz redova bliskih Kordiću čuju se upozorenja da Aluminij plaća iznimno visoku cijenu električne energije, odnosno 52 eura po megavatsatu. Za razliku od toga Mittal Steel, zenička željezara u stranom vlasništvu, plaća 31 euro.

Na blokadu Aluminija, kako doznajemo, očekuju se i reakcije hrvatske strane. Iz Ministarstva gospodarstva RH trenutačno potvrđuju da ne sudjeluju u eventualnim pregovorima o iznalaženju rješenja. No, čini se pogurat će ih odluka mostarske Elektroprivrede. Njezina Uprava i NO glasali su "za" blokadu Aluminija pravdajući se da su to mogli i ranije učiniti. Argument je velik dug koji, upozoravaju, ozbiljno ugrožava likvidnost i poslovanje EP HZHB. Tako navode da je Aluminij od listopada 2013. uplatio oko 5 milijuna eura što je, tvrde, manje od jednog mjesečnog računa.

Komentirajte prvi

New Report

Close