Znanstvenicima za treniranje poduzetništva 10,6 milijuna eura

Autor: Josipa Ban , 31. srpanj 2024. u 22:00
Natječaj za dodjelu bespovratnih potpora koji je resorno ministarstvo stavilo u javno savjetovanje trebao bi pomoći jačanju suradnje znanstvenika istraživača i poslodavaca/Shutterstock

Na natječaj koji raspisuje Ministarstvo znanosti mogu se prijaviti fakulteti i javna učilišta.

Poznato je da Hrvatska nema uspostavljen sustav povezivanja znanosti i gospodarstva. Stupanje u kontakt i suradnja znanstvenika i poduzetnika uglavnom počiva na privatnim poznanstvima i osobnim motivima jednih i drugih.

Rijetki poznati primjeri povezivanja dva sektora su onaj FER-ovog projekta Nuqleus i njegova dva programa, Startup Builder i Scinergy, te riječkog Step RI-a.

Posljedice nepostojanja sustava opće su poznate – država smo slabe inovativnosti i niskih ulaganja u istraživanja i razvoj. Domaćim proizvodima i uslugama zato nedostaje dodane vrijednosti koja jača njihovu poziciju na stranim tržištima pa nam je i produktivnost na niskim razinama.

No stvari se po tom pitanju počinju mijenjati. Dokazuje to i natječaj za dodjelu bespovratnih potpora koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih stavilo u javno savjetovanje. Iako se iz naziva poziva – Jačanje kompetencija studenata i mladih istraživača za pametnu specijalizaciju i industrijsku tranziciju – to možda ne može zaključiti, upravo bi projekti ovog poziva trebali ojačati suradnju znanstvenika istraživača i poslodavaca.

Pametna specijalizacija

Poziv koji je Ministarstvo stavilo u savjetovanje bit će raspisan na temelju Strategije pametne specijalizacije do 2029.

Tko i što se financira
Kroz poziv vrijedan 10,6 milijuna eura financirane će biti dvije aktivnosti. Jedna je razvoj i provedba programa razvoja vještina studenata i mladih istraživača za pametnu specijalizaciju i industrijsku tranziciju. Druga se odnosi na aktivnosti transfera znanja i tehnologija što podrazumijeva edukacijske programe, one mentorstva, savjetovanja i umrežavanja s ciljem osnivanja startupa ili spin-off poduzeća znanstvenika kako bi se povećao prijenos rezultata istraživanja nastalih u znanstvenoj organizaciji u poslovni sektor.

Za potpore, koje će se kretati od 50 tisuća do 1,5 milijuna eura, moći će konkurirati visokoobrazovne institucije, odnosno fakulteti, javna visoka učilišta te trgovačka društva u većinskom vlasništvu javnih visokih učilišta. Bit će zanimljivo pratiti interes domaćih fakulteta za natječaj koji se financira iz Programa konkurentnost i kohezija 2021.-2027., i koji im daje javni novac za jačanje kompetencija znanstvenika i studenata, a koje bi trebale biti važna karika u plasmanu na tržište onoga što je nastalo u laboratoriju.

Usto, oni čiji projekti budu odabrani za financiranje na ovom pozivu moći će se prijaviti i za poziv kojim će biti financirana ulaganja u potpornu infrastrukturu odabranih projekata.

1,5

milijuna eura najviši je iznos potpore, a 50 tisuća najniži

Napokon evaluacija
Ministarstvo znanosti, čini se, napokon počinje pratiti rezultate natječaja koje raspisuje na temelju Strategije pametne specijalizacije (S3) kako bi po njihovoj provedbi imao uvid u to koliko se efikasno trošio javni novac. Evaluacija prošle S3 strategije, koja kao i ove definira prioritetna područja za poticanje ulaganja u istraživanja, razvoj i inovacije (IRI), ne pokazuje rezultate odnosno utjecaj koji su imala javna ulaganja u područja definirana kao prioritetna prema S3.

Sada predlagatelj od prijavitelja traži da, za potrebe praćenja postignuća projekta, navede vrijednosti koje očekuje ostvariti provedbom projekta.

“Ostvarenje pokazatelja rezultata pratit će se za vrijeme trajanja provedbe projekta, a pokazatelji ishoda i učinka u post-provedbenom razdoblju”, stoji u dokumentu objavljenom na javnom savjetovanju.

Interes fakulteta za taj natječaj, na kojem će se novac dodjeljivati putem otvorenog postupka u modalitetu trajnog poziva, znat će se po njegovoj objavi. Kada će točno biti raspisan nije poznato, no vjerojatno ne prije listopada jer bi tek krajem rujna trebalo biti objavljeno izvješće s javnog savjetovanja.

No da bi interesa trebalo biti govori i natječaj koji je lani objavilo isto ministarstvo, a kojim se financiralo osnivanje startup ili spin-off poduzeća istraživača i znanstvenika. Kroz taj poziv, vrijedan pet milijuna eura, financirano je ukupno 29 projekata te je dodijeljeno oko 700 tisuća eura više od plana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close