Zamjena za šećer pod nazivom eritritol povezana je sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom, srčanim udarom i smrću, pokazala je nova studija, prenosi CNN.
“Stupanj rizika nije skroman”, rekao je glavni autor studije, dr. Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju s instituta Lerner Research pri klinici u Clevelandu.
Osobe s postojećim čimbenicima rizika za bolesti srca, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar ako su imale najviše razine eritritola u krvi, piše u studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu Nature Medicine.
“Ako je razina eritritola u krvi bila u gornjih 25% u usporedbi s najnižih 25%, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim srčanim čimbenicima rizika, poput dijabetesa”, rekao je Hazen.
Brže zgrušavanje krvi
Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama predstavljena u radu otkrila su kako se čini da eritritol uzrokuje brže zgrušavanje krvi. Ugrušci mogu otputovati u srce i izazvati srčani udar ili u mozak i izazivati moždani udar.
“Ovo svakako zvuči alarmantno”, rekao je dr. Andrew Freeman, direktor kardiovaskularne prevencije i dobrobiti u National Jewish Healthu, bolnici u Denveru, koji nije bio uključen u istraživanje.
“Čini se da postoji rizik od zgrušavanja krvi zbog korištenja eritritola”, rekao je Freeman. “Očito je potrebno više istraživanja, ali možda bi imalo smisla ograničiti eritritol u prehrani za sada.”
Kao odgovor na studiju grupacija Calorie Control Council, koja proizvodi umjetne zaslađivače, rekla je za CNN da su “rezultati ove studije u suprotnosti s desetljećima znanstvenih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima”.
“Rezultati se ne bi trebali preslikati na opću populaciju jer su sudionici intervencije već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti”, rekao Robert Rankin, izvršni direktor tvrtke.
Europska udruga proizvođača poliola (šećernog alkohola) odbila je komentirati, rekavši da nije pregledala studiju.
Što je eritritol?
Šećerni alkoholi ili polioli pripadaju skupini ugljikohidrata prirodno prisutnih u voću i povrću. Nekoliko je vrsta šećernih alkohola koji se koriste kao zamjene za šećer. Razlikuju se po okusu, kalorijskoj vrijednosti te utjecaju na ljudsko zdravlje. Eritritol je najpoznatiji. Proizvodi se fermentacijom glukoze iz kukuruznog škroba i nešto je manje sladak od običnog šećera – ima oko 70 posto slatkoće šećera i 5 posto njegove kalorijske vrijednosti.
“Eritritol izgleda poput šećera, ima okus kao šećer i može se termički obrađivati”, rekao je dr. Stanley Hazen, koji također vodi Centar za mikrobiom i ljudsko zdravlje klinike u Clevelandu.
“Postao je ljubimac prehrambene industrije, iznimno je popularan dodatak keto i drugim proizvodima te hrani s niskim udjelom ugljikohidrata koji se prodaju osobama s dijabetesom”, dodao je.
Kako su došli do otkrića?
Otkriće veze između eritritola i kardiovaskularnih problema bilo je čisto slučajno, rekao je Hazen: “Ovo nismo očekivali. Nismo to ni tražili.”
Hazenovo istraživanje imalo je jednostavan cilj: pronaći nepoznate kemikalije ili spojeve u krvi osobe koji bi mogli predvidjeti rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti u sljedeće tri godine. Kako bi to učinili, tim je počeo analizirati 1157 uzoraka krvi kod ljudi s rizikom od srčanih bolesti prikupljenih između 2004. i 2011. godine.
“Pronašli smo tu tvar za koju se činilo da igra veliku ulogu, ali nismo znali što je to. Onda smo otkrili da je to eritritol, zaslađivač. Ljudsko tijelo prirodno stvara eritritol, ali u vrlo malim količinama koje ne bi odgovarale razinama koje su izmjerili”, rekao je.
Kako bi potvrdio nalaze, Hazenov tim testirao je drugu seriju uzoraka krvi više od 2100 ljudi u Sjedinjenim Državama i dodatna 833 uzorka koje su prikupili kolege u Europi do 2018. Oko tri četvrtine sudionika u sve tri populacije imalo je koronarnu bolest ili visoki krvni tlak, a oko petine je imalo dijabetes. Više od polovice bili su muškarci u 60. i 70. godinama.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu