Svaki od njih pomiče granice u područjima u kojima djeluju. Zahvaljujući Nuqleusu osvajaju tržišta

Autor: Josipa Ban , 30. srpanj 2024. u 07:00
Članovi timova RockTech NeXus i Ulpian - Agata Kokolja, Kristian Polić, Ivan Vujević, Josip Vincek/PD

Donosimo priču o finalistima programa koji stvara visokotehnološka rješenja.

U konkurenciji deset timova koji su ušli u drugu fazu Nuqleus programa Startup Builder samo tri nastavljaju dalje – TINFE, RockTech NeXus i Ulpian. Svaki od njih pomiče granice u područjima u kojima djeluju, a program Nuqleus njihova bi rješenja trebao izbrusiti kako bi što brže i uspješnije osvojili tržište.

U sljedećoj, trećoj fazi, ovi će startupi, za koje je stručni žiri zaključio da imaju veliki tržišni potencijal i vrlo kvalitetan tim, dobiti personaliziranu potporu koja će im pomoći u prikupljanju investicije te izlasku na tržište i njegovom osvajanju.

U tome će im pomagati stručnjaci iz znanstvenog i investicijskog odbor Nuqleusa, prvog programa u Hrvatskoj u sklopu kojega se potiče razvoj startupa s visokotehnološkim idejama i rješenjima. Već sada, kroz dvije faze programa, finalisti Startup Buildera naučili su mnogo.

Intenzivan razvoj
Davor Šakić iz tima TINFE te docent na Zavodu za analitičku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, kaže da je jasno definiranje vizije i cilja te znanja i vještina, najvažnije što su i on i kolega Tin Weitner, s istog fakulteta ali Zavoda za opću kemiju, dobili kroz program Nuqleusa.

“Naše razumijevanje osnovnih pojmova vezanih za proizvod (tržište, dionici, idealni kupac) značajno se promijenilo od početka programa do kraja druge faze, gdje smo sve poprilično iskristalizirali”, kaže Šakić kojem su kao znanstveniku ovo bila uistinu vrijedna znanja.

Članovi tima TINFE – Davor Šakić i Tin Weitner/PD

TINFE je znanstveno-tehnološki spinoff čiji je cilj postaviti nove standarde u detekciji i analizi uzoraka. Posvećeni su, konkretno, razvoju softverskog i hardverskog rješenja koja optimiziraju mjerenje i obradu fluorescencijskih spektara. Kako objašnjava Šakić ključni izazov u fluorescencijskoj spektroskopiji predstavlja efekt unutrašnjeg filtra što otežava pripremu uzoraka i postizanje pouzdanih rezultata.

Trenutna rješenja za ovaj problem, kažu iz TINFE-a, uključuju kombinaciju različitih spektroskopskih tehnika uz visoke operativne troškove i kompliciran proces analize. S tim su se problemom u svojem laboratoriju suočili i znanstvenici Šakić i Weitner koji su se odlučili “baciti” na pronalazak rješenja i u tome uspjeli.

Rješenje TINFE, objašnjava Šakić, omogućuje naprednu obradu fluorescencijskih podataka uz samo jedno dodatno mjerenje po uzorku bez korištenja dodatne opreme ili pribora, što znatno povećava efikasnost i smanjuje vrijeme potrebno za dobivanje rezultata.

“Procjenjujemo da bi naše rješenje donijelo značajne uštede vremena i skupih kemikalija koje se troše na ponovljena mjerenja kod problematičnih uzoraka, što bi skratilo vrijeme od uzimanja uzoraka do rezultata i povećalo broj analiza koje se mogu obaviti u jednom danu”, ističe Šakić koji je s kolegom Weitnerom uključen i u Zicerov Tech Transfer program.

Dodaje i da se rješenje, koje se može koristiti za analizu interakcije između lijekova i proteinskih meta, biomedicinskih istraživanja markera, za provjeru kvalitete i detekcije krivotvorenih prehrambenih proizvoda poput maslinovog ulja i vina, nalazi u alfa verziji.

“Slijedi nam intenzivan razvoj od 12 do 18 mjeseci, ovisno o financijskoj podršci, kako bismo lansirali gotov proizvod na tržište”, kaže Šakić. Sudjelovanje u programu Startup Builder sigurno će dati svoj važan doprinos u izlasku na tržište.

16

spin-offova izašlo je iz Nuqleusa i dobilo 1,7 mlijuna eura financiranja

Iskustva iz prve ruke
Velika očekivanja od Startup Buildera ima i tim startupa RockTech NeXus. “Najvažnija stvar koju smo dobili tijekom programa je znanje, podrška i mreža kontakata iz deep tech ekosustava”, kaže Josip Vincek, idejni začetnik, developer i voditelj tima RockTech NeXus. Upravo na njegovom diplomskom radu, na kojem je mentor bio profesor Vinko Škrlec, također član tima, nastalo je rješenje kojem je cilj napraviti revoluciju u prikupljanju i obradi podataka u rudarskoj i geotehničkoj industriji.

Vrijedan tim užurbano razvija inovativno softversko rješenje za rudarske i geotehničke inženjere koje smanjuje vrijeme potrebno za obradu i modeliranje podataka i to na licu mjesta. Primjerice, korištenjem GPS tehnologije i naprednih senzora njihov modul omogućava precizno prikupljanje geotehničkih podataka. Integrirani softver potom obrađuje podatke na licu mjesta te omogućuje njihovu vizualizaciju, odnosno intuitivni vizualni prikaz. Također, dostupan je na mobilnim uređajima pa ga inženjeri mogu koristiti na bilo kojoj lokaciji.

“Naše ciljano tržište uključuje rudarstvo i tunelogradnju, a svaki od tih sektora ima specifične zahtjeve za poboljšanje trenutnog rješenja i daljnji razvoj. Radimo na prilagodbi naših rješenja kako bismo zadovoljili te različite zahtjeve, i iako ne možemo precizno reći koliko smo blizu izlasku na tržište, sigurni smo da smo na pravom putu”, kaže Vincek. Industrijski partneri i mentori u programu Nuqleus u tome bi im trebali biti velika podrška.

Bili su, uostalom, i do sada. Vincek kaže da su im radionice programa Startup Builder omogućile stjecanje praktičnih znanja i iskustva iz prve ruke. “Savjeti i smjernice koje smo dobili bili su ključni za naše razumijevanje tržišta i postavljanje temelja za budućnost. Osim toga, program nam je omogućio da uspostavimo vrijedne kontakte s drugim timovima i industrijskim liderima, što nam je otvorilo nove mogućnosti za suradnju i daljnji razvoj”, ističe voditelj vrlo raznolikog tima RockTech NeXus kojeg čine geolozi, inženjeri, podatkovni znanstvenici, financijaši i marketingaši.

“Naša raznolikost je naša snaga jer svatko donosi svoje jedinstvene vještine i perspektive, što nam omogućava da cjelovito pristupimo izazovima i inovacijama”, kaže Vincek.

Uz ova dva tima u finale Nuqleusovog programa ušao je i startup Ulpian koji razvija alat za pretraživanje pravnih izvora koji se temelji na umjetnoj inteligenciji. Njihova platforma omogućuje korisnicima da postave bilo koje pravno pitanje te da na njega dobiju odgovor koji se temelji na relevantnim nacionalnim i EU propisima s jasno citiranim izvorima. S timom Ulpian nismo uspjeli stupiti u kontakt, no informacije s LinkedIna kažu da su dobili prve pretplatnike.

Za osvajanje tržišta svatko ima svoju strategiju, a umrežavanje i znanja koje daje Nuqleus svima koji tek ulaze u poduzetnički svijet od neprocjenjive su važnosti. Tako i startupima koji su ušli u finale i o kojima ćemo, uvjereni smo, još mnogo toga čuti.

Komentirajte prvi

New Report

Close