Želimo postati vodeći proizvođač cloud rješenja u CEE regiji

Autor: Bernard Ivezić , 23. rujan 2013. u 18:56
Ivan Gabrić/Žarko Bašić/PD/PIXSELL

Zadovoljni smo rezultatima internacionalnog poslovanja koji su rezultati kontinuiranog i dugogodišnjeg rada.

S ukupno 376 radnika krajem 2012., od kojih 347 radi u Hrvatskoj, te još 23 u BiH i šest u Srbiji, Combis je danas uvjerljivo najveći sistemski integrator u Hrvatskoj. Ta IT tvrtka, koju je Hrvatski telekom kupio prije tri godine, u međuvremenu je unatoč krizi zaposlila stotinjak ljudi pa ima dva do pet puta više zaposlenih od konkurenata kao što su King ICT, S&T i IBM. Ukupno na hrvatskom IT tržištu od Combisa je po broju zaposlenih u privatnom sektoru veći jedino IN2.

Lani je sa 25,5 milijuna eura HT isplatio bivšeg vlasnika i osnivača Combisa Miroslava Čuturu, a nakon uspješno zavšenog preuzimanja kompanija ima velike planove za daljnji razvoj i širenje. Prve rezultate tih procesa Combis će predstaviti u Šibeniku 26. i 27. rujna na 7. Combis konferenciji koja će okupiti stručnjake i menadžere iz cijele regije. O tome smo za Poslovni dnevnik, koji je medijski pokrovitelj Combisove konferecije, razgovarali s predsjednikom Uprave Combisa Ivanom Gabrićem.

Izvješća pokazuju da vam je izvoz skočio s dva na 14,75 posto u ukupnim prihodima kompanije. U Rumunjskoj ste, primjerice, prodali core banking sustav za Raiffeisen, a Romtelecom je kupio vaše cloud rješenje. Gdje sve rastete?

Zadovoljni smo rezultatima internacionalnog dijela poslovanja. No, to su prvenstveno rezultati kontinuiranog i dugogodišnjeg rada. Spomenuti projekti posljedica su, prije svega, dobre slike koju je Combis izgradio u centralama naših korisnika, nakon uspješnih implementacija na hrvatskom tržištu.Naime, uvijek nam je cilj primjenom tehnologije optimizirati poslovne modele naših korisnika, a uspjeh otvara vrata replikaciji takvih projekta, u ovom slučaju u Rumunjskoj. No, ne bih pridavao Rumunjskoj preveliki značaj jer je to samo jedna od niza zemalja u kojima djelujemo odnosno tek dio našeg internacionalnog poslovanja, budući pokušavamo otvoriti i poslovne prilike izvan jadranske regije.

Od clouda se na svjetskoj razini očekuje veliki rast, a Combis ima rješenje koje je sam razvio. Kako danas izgleda taj proizvod?

ComCloud je odlična stvar i izuzetno smo sretni kako se taj projekt razvija. Prvi projekt baziran na tom rješenju predstavljen je početkom 2011., ali tada je ComCloud bio samo rješenje za ponudu virtualnih desktopa iz javnog oblaka. Kada pričamo o ComCloudu danas, govorimo o više različitih infrastrukturnih Cloud usluga pri čemu su rješenje i usluge poslovno i komercijalno prilagođene E-EMEA regiji, odnosno manjim tržištima i njihovim specifičnostima. Zaista smo jedinstveni po ponudi poslovnih modela i nizu prilagodbi koje možemo ponuditi operaterima. Gledamo li iz korisničke perspektive, nudimo virtualne desktope (DaaS), virtualne servere (VPS ili IaaS) i Microsoft Hosted Exchange sa Sharepointom usluge iz oblaka, a sve s jedinstvene platforme razvijene po modularnom principu. Razvili smo i vlastiti sloj za integraciju pa je cjelokupno rješenje moguće jednostavno povezati s Marketplaceom i drugim Cloud servisima. Na osnovu ComClouda moguće je stvoriti objedinjenu i cjelokupnu ponudu Cloud servisa za korisnika. Usljedećih šest mjeseci planiramo predstavljanje i novih usluga iz oblaka.

Tko sve koristi ComCloud?

Danas usluge bazirane na ComCloud rješenju nudi pet operatera u Hrvatskoj i regiji, a naš je cilj postati vodeći proizvođač cloud rješenja za telekome u CEE regiji, a zatim i šire. Naš fokus jesu telekomi na manjim tržištima ili alternativni telekomi na većim, oni koji ne mogu razvijati Cloud usluge po principu ekonomije veličine, što je uobičajen Cloud model. Potrudili smo se iskoristiti naše resurse i zbog toga smo u mnogočemu lider, a prednost je i što smo dio HT grupe.


Combis je jedan od strateških partnera DT-a na razvoju TeraStreama, središnje komponente DT-ove mreže budućnosti. Što taj projekt znači za Combis?

TeraStream je pravi primjer sinergije u Deutsche Telekomu. Riječ je o revolucionarnom iskoraku i konceptu koji spaja modularne cjenovno pristupačne tehnologije s brzinama i kapacitetima koje su na klasičan način bile neshvatljive.Time se dobiju visoke brzine, a cijene su bitno manje. Na razvoju TeraStreama radili su mješoviti HT i Combis timovi. S naše strane to su svakako top inženjeri iz područja IP communicationsa uz aktivnu podršku kolega iz core tima applications developmenta uz sudjelovanje i raspoloživost najboljih kolega iz proffesional service odjela.Za cijeli Combis izvrsna je prilika naučiti nešto iz područja vršne ekspertize tehnologije te još jednom potvrditi ukazano povjerenje. 


Unatoč blagom padu prihoda u prošloj godini, Combis se učvrstio na poziciji druge najveće IT tvrtke u Hrvatskoj. Gdje ima još prostora rast?

2012. je za Combis bila naporna, ali uspješna godina jer smo u mnogočemu poboljšali rezultate ili zadržali već stečene pozicije. Kao i za ostatak gospodarstva, istina je da je IT tržište u negativnom trendu. Prepoznavši upravo to stanje orijentirali smo se prema projektima kojima je cilj bolja kontrola troškova kao i projektima učinkovite upotrebe novih IT tehnologija.Ipak, tržište lagano dolazi do nivoa za koji vjerujem da će se zadržati u budućem razdoblju te u tom kontekstu prepoznajemo signale stabilizacije tržišta i to je svakako pozitivno. Velika je pomoć kada možemo konkretno planirati nadolazeću poslovnu godinu neovisno o činjenici da su sadašnji budžeti niži od onih prije pet godina.

Zaštita interesa 

HT-ovo preuzimanje Combisa najveći je takav posao na hrvatskom IT tržištu do sada. Što je time dobio Combis?


Partnerstvo HT-a i Combisa bilo je transparentno i vidljivo svim zainteresiranima. Naime, izazov obaju timova u cijeloj transformaciji bio je zaštititi interese i ime svih. Prije svega, Combis je životno djelo Miroslava Čuture i zbog toga je zadatak prije svega bio sačuvati sve pozitivne vrijednosti tvrtke, ali i rezultatima dokazati da je novi vlasnik kupio veliku poslovnu vrijednost. Nemali izazov bio je prilagoditi interne strukture visokim profesionalnim standardima HT grupe, a pritom zadržati niske troškove operacija te prije svega jaki fokus na tržištu koji podrazumijeva agilnost i stabilnost. Naravno, pravi je cilj bio dokazati se novom vlasniku rastom poslovnih rezultata i uzvratiti povratkom investicije na ogromno ukazano povjerenje. To je jedini način kojim dokazujemo svoju ozbiljnost i poslovnu nosivost koja nas krasi. Svojom dosadašnjom pozicijom i uzlaznim trendovima, usprkos izazovnoj gospodarskoj situaciji, Combis je pozicioniran u sam vrh informatike u regiji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

čovječe 376 radnika prodaje maglu… bože nema nam pomoći

kakvi vražiji oblaci, polistiren je zakon!

New Report

Close