Više od 1000 učenika iz 60 osnovnih i srednjih škola učit će o umjetnoj inteligenciji

Autor: Lucija Špiljak , 03. ožujak 2021. u 11:26
FOTO: Press

Za uključenje u projekt pristiglo više od 250 prijava osnovnih i srednjih škola, a odabrano je njih 63.

Više od 1000 učenika iz više od 60 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske krenulo je u inženjersku avanturu u sklopu Škole budućnosti, zajedničkog projekta STEMI-ja i Infobipa uz podršku A1 Hrvatska.

Učenici osnovnih i srednjih škola narednih će mjeseci kroz praktičan rad učiti o umjetnoj inteligenciji, a u svojim će školama formirati razvojne timove. Najprije će istražiti UN-ove ciljeve održivosti, a zatim odabrati jedan od navedenih ciljeva i detektirati problem koji mogu riješiti izradom chatbota. Razvojni timovi sastavljeni od učenika će na kraju projekta, u lipnju ove godine, predstaviti i podijeliti svoja chatbot rješenja sa širom javnosti, a radovi će se moći i isprobati.

Direktor STEMI-ja Marin Trošelj rekao je da su morali prijevremeno zatvoriti prijave jer je za uključenje u projekt pristiglo više od 250 prijava osnovnih i srednjih škola, a odabrano je njih 63 na temelju motivacijskih pisama. “To pokazuje kolika je želja i potreba, kako škola tako i roditelja, da se djeci omogući pristup suvremenim znanjima i tehnologijama te direktan kontakt s najboljim tvrtkama iz industrije, kao što je Infobip. Ovakav interes ujedno stavlja i veliku odgovornost na nas da pronađemo načine da na jesen uključimo još veći broj škola”, poručio je Trošelj.

Znanja i vještine razvijat će i učenici i učitelji

STEMI i Infobip kroz ovaj projekt žele osnažiti vezu između IT sektora i obrazovanja, postaviti Hrvatsku među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih i potaknuti ih na inovativnost i poduzetništvo. Razvili su za učenike edukacijske video materijale i programsko okruženje, pomoću kojih će se učenici, između ostaloga, upoznati s obradama prirodnog jezika, tehnologijama koje stoje iza proizvoda kao što su Google Translate, Siri, Amazon Alexa, Gmail. Također, naučit će kako pisane rečenice pretvarati u brojeve koje algoritmi strojnog učenja razumiju te pomoću njih u rečenicama prepoznaju korisnikovu namjeru ili pojedine entitete. Kroz praktičan će rad znanja i vještine o umjetnoj inteligenciji razvijati učenici, ali i njihovi učitelji.

“Kroz ovaj projekt najmlađima želimo približiti i naše priče iz industrije, prenijeti vlastito iskustvo rada u globalnoj tehnološkoj kompaniji i ispričati kako izgleda jedan životni put inženjera. Želimo da učenici sutra s lakoćom mogu prepoznati koje to probleme mogu rješavati umjetnom inteligencijom, a da učitelji u budućnosti sve to dalje mogu prenijeti i na nadolazeće generacije. Drago nam je da smo projektom obuhvatili škole iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a pogotovo ona područja koja možda i nemaju doticaj s takvim edukacijama i tehnologijama”, rekao je Izabel Jelenić, tehnički direktor Infobipa.

Osim glavnog partnera A1 Hrvatska, projekt su podržali i Croatia osiguranje, Bosch i Zagrebačka banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close