Rješenje za zagrebački Maksimir? Umjesto oronulog stadiona, Austrijanci napravili arenu koja postavlja nove standarde

Autor: Danica Gršković; Mladen Miletić , 14. srpanj 2024. u 10:10
Nova sportska arena sve je bliže završnoj fazi/PD

Čak 95 posto od 50.000 tona materijala u gradnji korišteno je od ostataka srušenog stadiona.

Gradnja sportskih dvorana, uz činjenicu da će razveseliti sportsku publiku i prvenstveno klubove-korisnike, često za sobom povlači i brojne nedoumice i pitanja: Koliko će koštati izgradnja? Je li nasušno potrebna zajednici?

Uz redovno potpitanje zar nije bolje graditi škole i vrtiće… I možda ključno: kako će se financirati njeno održavanje? Jer, energetski troškovi na godišnjoj razini za tako velike objekte nisu uopće zanemarivi i najčešće se opet vrate na lokalnu zajednicu da ih isfinancira.

No, u Beču su našli zanimljivo rješenje kako bar djelomično doskočiti troškovima takvog sportskog objekta. Na mjestu nekadašnjeg stadiona Ferry-Dusika u bečkom okrugu Leopoldstadt, a koji je 2022. godine srušen nakon što je prije toga izgubio svoju funkciju te je godinama stajao zapušten, nastaje novi sportski objekt – Sport Arena Wien.

Riječ je o modernoj multifunkcionalnoj dvorani koja postavlja nove standarde za rekreacijski i vrhunski sport u austrijskom glavnom gradu. Odluka o izgradnji nove višekatne multifunkcionalne dvorane donesena je jer je stari Ferry-Dusika Hallenstadion zastario i više nije mogao zadovoljiti sportske zahtjeve.

Višefunkcionalnost – čak 10 sportova

U dvorani će se moći održavati natjecanja u deset sportova, a bit će namijenjena i za borilačke vještine, jogu, ples…

Za vrtiće i škole
No, osim što će nova dvorana nuditi veću iskoristivost iste površine, prilikom izgradnje primjenjena je strategija reupotrebe – konkretno, čak 95 posto od 50.000 tona građevinskog otpada nastalog rušenjem stadiona Ferry-Dusika reciklirano je. Što znači da je novi objekt podignut upravo “iz kamena” starog objekta te na taj posredan način ostaje živjeti u njemu.

Nova Sport Arena Wien obuhvaća tri neovisne dvorane koje zajedno čine uravnoteženu kombinaciju prostora za sportske treninge, ali i druga događanja, a na fiksne i pokretne tribine moći će se smjestiti oko 3000 gledatelja. Upravo zahvaljujući pokretnim tribinama, nova će se dvorana moći prilagođavati potrebama, kako za treninge, tako i za natjecanja.

O multifunkcionalnosti dvorane najbolje govore sljedeći podaci: Osim gimnastike i atletike, u novoj će se dvorani igrati rukomet, odbojka, nogomet, košarka, badminton, hokej na ledu i na parketu te, a trenirat će se stolni tenis, joga i ples. Bit će tu prostora i za borilačke vještine, a sportašima će na raspolaganju ukupno stajati 13.000 metara kvadratnih – što je četiri puta više nego ranije.

3

tisuće gledatelja predviđeni je kapacitet fiksnih i pomičnih tribina

Više će se prostora i sportskih sati u novom objektu osigurati školarcima, vrtićkoj djeci i sportskim klubovima koji će ondje moći uživati 38.000 sati godišnje, što je velika razlika u odnosu na nekadašnjih 8600 sati. Ono što je posebno zanimljivo, sportski objekt u drugom bečkom okrugu Leopoldstadt bit će prva energetski samodostatna sportska dvorana u Austriji, a napajat će se isključivo obnovljivom energijom.

Taj će se sportski objekt moći pohvaliti fotonaponskim i solarnim toplinskim sustavima na krovnim površinama, održivom proizvodnjom energije pomoću, primjerice, dizalica topline, LED rasvjetom unutar i izvan dvorane radi uštede resursa te brojnim drugim ekološki prihvatljivim mjerama. Objektu će, kad bude dovršen, biti dodijeljen zlatni klimatski certifikat.

“Ponosni smo što ćemo imati prvu takvu dvoranu takve veličine u Austriji, građenu po posljednjim kriterijima u smislu održivosti i klimatske neutralnosti. Za nas kao investitora naročito je bilo važno da se dvorana u potpunosti ‘napaja’ iz obnovljivih izvora te da je u potpunosti energetski samodostatna”, poručio je glavni direktor Bečkog holdinga Oliver Stibl.

130

milijuna eura namijeneno je za izgradnju Sport Arene Wien

Ukupnih 400 milijuna
Nova sportska arena sve je bliže završnoj fazi i značajan je doprinos održivoj sportskoj infrastrukturi u austrijskom glavnom gradu koji je u njezinu izgradnju uložio oko 130 milijuna eura. Sport Arena Wien s radom bi trebala početi već u prvoj polovici 2025. godine, a predstavlja samo dio velikog bečkog investicijskog ciklusa u sportsku infrastrukturu teškog više od 400 milijuna eura s rokom dovršetka do 2030. godine.

Cijela priča može poslužiti kao zanimljiv primjer i za neke naše sportske objekte koje je očito nagrizao zub vremena, poput Maksimira, a uz primjenu modela energetske samodostatnosti ne moraju biti tako skupi i besmisleni kako se na prvu čini.

Komentirajte prvi

New Report

Close