UI diže globalni BDP za 1.2 posto u 10 godina u usporedbi s IT revolucijom

Autor: PD VL native tim , 29. srpanj 2024. u 22:00
Autori na jasan i pregledan način prikazuju temelje UI te pokrivaju aktualno stanje/PD

Prvi udžbenik s područja UI na hrvatskom jeziku.

Razvoj umjetne inteligencije (UI) jedno je od najdinamičnijih, najbrže rastućih te svakako najvažnijih područja tehnološkog napretka. UI koristi se na svim poljima od zdravstva i financija, prodaje, transporta do zabave. No, kako se sve više oslanjamo na računala koja su nekad zahtijevala isključivo ljudsku inteligenciju i angažiranost, tako se susrećemo i s potpuno novim setom problema i izazova.

Postavlja se pitanje sigurnosti i privatnosti podataka, automatizacije poslova koja posljedično može dovesti do smanjenja potrebe za radnim mjestima, a tu su i etička pitanja poput transparentnosti, moralne odgovornosti, naslijeđene pristranosti… Cilj u budućnosti je maksimalizirati korist umjetne inteligencije, a svesti negativne čimbenike na minimum.

Sve relevantne teme
Upravo tim svim problemima bavi se “Umjetna inteligencija: Moderan pristup” izdavača Mate d.o.o. Riječ je o prvom udžbeniku s područja UI na hrvatskom jeziku. Sastoji se od 28 poglavlja strukturiranih kroz sedam dijelova koji pokrivaju sve relevantne teme istraživanja, razvoja i primjene umjetne inteligencije.

Autori na jasan i pregledan način prikazuju temelje UI te pokrivaju aktualno stanje, istraživanja, razvoj te sva područja primjene UI. Kako je u svojoj recenziji istaknuo prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, najnovije izdanje fokusirano je na potpodručja UI kao što su: strojno učenje zbog povećane dostupnosti podataka, računalnih resursa i novih algoritama, duboko učenje, probabilističko programiranje i multiagentni sustavi, razumijevanje prirodnog jezika, robotika i računalni vid u kontekstu utjecaja dubokog učenja, interakcija robot i čovjeka te primjena podržanog učenja za podršku robotike, kreiranje, funkcioniranje i optimizacija sustava podržanih UI-om u uvjetima neodređenosti postavljanja ciljeva, utjecaj UI na društvo, uključujući vitalna pitanja etike, poštenja, povjerenja i sigurnosti.

Umjetna inteligencija promijenit će način na koji donosimo odluke, omogućit će stvaranje novih modela poslovanja i ostvarivanje stvari za koje smo prije mislili da su nemoguće. Stalni izazov za rukovodioce koji se žele uhvatiti u koštac s umjetnom inteligencijom je gdje pronaći sve relevantne informacije. No, UI nije znanstvena fantastika već znanost, inženjerstvo i matematika, u koje ova knjiga predstavlja uvod.

UI može učiniti mnogo pomaka na brojnim područjima. Još od 2016. autonomne bespilotne letjelice s fiksnim krilima pružaju dostavu krvi u Ruandi, a 2018. Waymo testna vozila su prešla granicu od 16 milijuna kilometara odvoženih javnim cestama bez ozbiljnih nesreća, pri čemu je vozač preuzeo upravljanje samo jednom svakih 9500 km.

Online sustavi strojnog prevođenja sada omogućuju čitanje dokumenata na više od 100 jezika te prikazuju stotine milijardi riječi dnevno za stotine milijuna korisnika. Microsoft je još 2017. pokazao da je njihov sustav za prepoznavanje govora u razgovoru dosegao stopu pogreške riječi od 5,1%, što odgovara ljudskoj izvedbi na zadatku Switchboard, koji uključuje transkripciju telefonskih razgovora.

Otprilike trećina računalne interakcije u svijetu sada se obavlja glasom, a ne tipkovnicom; Skype omogućuje prijevod govora u govor u stvarnom vremenu na deset jezika. Alexa, Siri, Cortana i Google nude pomoćnike koji mogu odgovarati na pitanja i izvršavati zadatke za korisnika, dok tvrtke kao što su Amazon, Facebook, Netflix, Spotify, YouTube, Walmart i druge koriste strojno učenje kako bi preporučile ono što bi vam se moglo svidjeti na temelju vaših prošlih iskustava i iskustava drugih poput vas.

Enciklopedija prikladna za sve

Knjiga je korisno štivo i menadžerima odnosno odgovornima ili pak onima koji planiraju razvoj ili osmišljaju nove proizvode.

Čak i na najdelikatnijim područjima, poput medicine, UI je napravio veliki napredak. Algoritmi UI su sada jednaki ili nadmašuju iskusne liječnike u dijagnosticiranju mnogih stanja, osobito kada se dijagnoza temelji na slikama.

Objavljivanje prijevoda ove knjige pridonijet će razvoju hrvatske znanosti te razvoju znanstvene i stručne terminologije na hrvatskome jeziku. Prevoditelj i redaktor je Boris Debić, mag. phys. u suradnji s Dorianom Wildom, mag. phys. – geophys i dr. sc. Markom Đurasevićem

Premda još nije izašla iz tiska (listopad 2024.) knjiga je prodana nekim tehnološkim tvrtkama, jer one su digitalno već spremne za ovu revoluciju. UI diže globalni BDP za 1.2% (15 bilijuna USD) u 10 godina u usporedbi s IT revolucijom koja ga je u posljednjih 30 godina digla za 0.6%.

Knjigu uglavnom kupuju za svoje inženjerske timove jer ona sagledava područje UI i njegove mogućnosti iz mnogo više uglova od knjiga namijenjenih pojedinim tehnikama. npr. dubokog učenja ili vjerojatnosnog rasuđivanja. “Na taj način ekipira čitaoca znanjima i daje mu referentno mjesto kada god poželi osmišljavati rješenja za nove još neistražene probleme koji često donose lidersku poziciju na tržištu”, pojasnio je mag. Debić.

1/3

računalne interakcije u svijetu sada se obavlja glasom, a ne tipkovnicom

Korak po korak do znanja
Ističe kako je knjiga ujedno i veliki katalog različitih tipova problema, različitih načina kako pristupiti njihovom rješavanju, kao i kakvu cijenu takva rješenja impliciraju, postoje li već neka koja se mogu upotrijebiti ‘out of the box’ ili je nužan razvoj ispočetka? Kao takva korisna je kao štivo i menadžerima odnosno odgovornima ili pak onima koji planiraju razvoj ili osmišljaju nove proizvode.

Ova knjiga ne zahtijeva posebno predznanje, a najpoznatiji je udžbenik UI u svijetu. Koristi se na više od 1554 škola širom svijeta uključujući i zagrebački ZŠEM.

“Iako ima dosta matematičkih izraza i algoritama, može se čitati i bez inženjerske ili matematičke podloge. Knjiga je pisana tako da je lako čitljiva, a u hrvatskom prijevodu terminologija je korištena na način da bude razumljiva ne samo studentima računalnih znanosti, već i znatiželjnim srednjoškolcima uz vrlo malo potrebnog mentorstva oko nekih matematičkih djelova.

Na kraju su dva dodatka koji objašnjavaju korištenu matematičku podlogu. Knjiga enciklopedijski organizira područje, a čitaoca uvodi u njega korak po korak od motivacije i temelja, preko sve složenijih problema i pristupa njima, pa sve do velikih jezičnih modela (i ChatGPT je uključen) i dubokog učenja”, pojasnio je Debić, koji je proveo 25 godina u Silicijskoj dolini od toga 15 u Googleu (2005-2020) u periodu najvećeg rasta tvrtke.

Knjiga će biti dostupna na www.mate.hr i https://www.ebook024.com.

* Sadržaj omogućio Mate d.o.o.

Komentirajte prvi

New Report

Close