U zabočkom startup inkubatoru festivali programiranja

Autor: Darko Bičak , 20. srpanj 2022. u 22:00
Julije Domac, ravnatelj REGEA-e/LUKA STANZL/PIXSELL

Akceleracijski centar Bračak stvarat će inovacije u mobilnosti i klimi.

U Zaboku je ovih dana zaživio Akceleracijski centar Bračak koji se nalazi u istoimenom Energetskom centru u ovom gradu u Krapinsko-zagorskog županiji i kojim upravlja Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA.

Kako su pojasnili župan Željko Kolar i ravnatelj REGEA-e Julije Domac, riječ je o inkubatoru i akceleratoru na Bračku koji se razvio iz potrebe za podrškom inovacijama u sektoru mobilnosti i klime.

Koristi europskog novca
U novom centru redovito će se, jednom godišnje, održavati festivali istraživačkog programiranja – hackathoni. Prvi je tako predviđen za 3. i 4. listopad pod nazivom NEB4INNOVATION, a sufinanciran je sredstvima EIT Urban Mobility te kroz natječaj New European Bauhaus provođen od strane KIC Climate.

Riječ je o 48-satnom događaju natjecateljskog karaktera, kojemu je cilj identificirati ideje koje se najbolje nose s izazovima mobilnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dva pobjednička tima ući će u inkubacijski ciklus u trajanju od tri mjeseca, tijekom kojih će, uz financijsku i mentorsku pomoć, te ideje dovesti na višu razinu zrelosti.

Naime, osim vodstva i edukacije istaknutih mentora, te mogućnosti korištenja uredskog prostora u Bračaku, timovima će se ukupno ponuditi 3600 eura naknade i do 8000 eura za izradu prototipa.

Kako pojašnjava Julije Domac, prve dvije teme koje će ponuditi inovativnoj zajednici, startupovima i inovatorima biti teme mobilnosti te prilagodbe na klimatske promjene, dakle ono što nas konkretno muči.

8000

eura dodijelit će se za razvoj prototipa pobjedničkim timovima

“Tako planiramo iskoristiti europska sredstva koja imamo na raspolaganju iz čak tri fonda plus sredstva Krapinsko-zagorske županije, kako bismo dobili dobra rješenja koja će onda ući u inkubacijski postupak.

Ovime ćemo u priču uvesti mlade, kreativne ljude, zadržati ih na našem području i dati im priliku da svoja znanja i vještine razvijaju uz mentorstvo ustanova kao što su poduzetnički inkubator, REGEA, naši europski partneri, da se razvijaju i u Zagorju rade projekte koji onda stoje uz bok najboljim u Europi”, naglasio je ravnatelj REGEA-e.

Odjednom je in
Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, istakla je da je ovaj projekt dio jedne šire priče, nazvane Zagorje Green.

U njoj zajedničkim snagama REGEA-e i Poduzetničkog centra i Krapinsko-zagorske županije uz potporu Zagorske razvojne agencije, educiraju i sukreiraju i pomažu mladim startupovima i razvojnim timovima da kreiraju određenu novu vrijednost u društvu.

Župan Kolar pojašnjava da se današnje vrijeme novi izazovi svakodnevno otvaraju. “I dok je globalno zatopljenje jedan izazov o kojem govorimo već godinama, a ne čini se ništa ili gotovo ništa, preko noći je agresija Rusije na Ukrajinu otvorila jedno drugo pitanje, a to je energija.

I svi oni projekti zelene energije, sunčanih elektrana, toplinskih pumpi koje mi u županiji zahvaljujući REGEA-i radimo već godinama, odjednom su postali in. U nekoj budućnosti će tri ključne stvari biti važne za svaku državu – dovoljno vode, energetska neovisnost i prehrambena dostupnost”, kazao je župan Kolar.

Komentirajte prvi

New Report

Close