U Turneo uložio fond težak 18 milijardi eura koji je prepoznao i LinkedIn i Skype

Autor: Josipa Ban , 18. rujan 2024. u 22:00
Osnivači Fran Kauzlarić i Matija Marijan pokrenuli su startup s ciljem da disruptiraju područje iskustvenog turizma/Sandra Šimunović/PIXSELL

Kako je ideja Frana Kauzlarića i Matije Marijana u dvije godine osvojila ulagače.

Startup Turneo osigurao je investiciju od dva milijuna eura. Ovo je već druga investicija u samo dvije godine poslovanja startupa kojeg su osnovali Fran Kauzlarić i Matija Marijan s ciljem da disruptiraju područje iskustvenog turizma.

Ono što drugu investiciju čini posebno zanimljivom jest činjenica da je viziju Kauzlarića i Marijana, te vrijednost rješenja kojeg su na tržište stavili u ljeto 2022., prepoznao Bessemer Venture Partners, jedan od najstarijih američkih fondova, koji je odlučio predvoditi ovu investicijsku rundu.

U portfoliju fonda koji upravlja s 18 milijardi dolara imovine nalaze se brojne uspješne kompanije čiji su potencijal prepoznali upravo investitori Bessemer Venture Partnersa. To su Shopify, LinkedIn, Pinterest, Skype, Twitch, Twilio… A sada i Turneo. Uz Bessemer Ventura Partners u ovoj investicijskoj rundi sudjelovao je i rumunjski Underline Ventures.

Autori buma u iskustvenom turizmu

Rezervacije raznih aktivnosti putem naše platforme ovoga su ljeta pet do sedam puta više u odnosu na prethodno ljeto, kaže Fran Kauzlarić.

Krenuli od hostela 63
Ona bi trebala ubrzati rast poslovanja i širenje Turnea kojem je misija revolucionizirati način na koji ljudi bukiraju destinacijske aktivnosti. Njihov se softver, koji gostima hotela omogućuje pregled i rezervaciju raznih aktivnosti, već koristi u gotovo svim najvećim hotelima u Hrvatskoj, od Aminessa, Falkensteinera, Liburnije, Maistre, Plave Lagune… a i šire, na tržištima Portugala, Češke i Tanzanije. Ukratko, u njih stotinjak. No plan im je proširiti se na druga turistički jaka tržišta, prije svega ona na Mediteranu.

“Već smo krenuli s ekspanzijom u Portugalu gdje na Azorima imamo prvog klijenta, a aktivno se bavimo izlaskom na tržište Španjolske, južne Francuske, Italije. Jako nam je zanimljiva i Afrika. Naravno, otvoreni smo prema svim tržištima”, ističe Fran Kauzlarić, suosnivač Turnea.

Kaže i da platformu, odnosno vertikalni softver, planiraju nadograditi kako bi gostima omogućili bolje iskustvo, a hotelima i organizatorima aktivnosti pojednostavili korištenje. Rade i na razvoju personalizacije ponude sadržaja koristeći umjetnu inteligenciju.

Usto, tim bi već do kraja godine, s današnjih osam ljudi, trebali povećati na 15 zaposlenih, uglavnom developera i dizajnera.

Još uvijek mali i vrlo mladi tim Turnea kreće u globalnu ekspanziju. A prije samo dvije godine krenuli su s jednim hotelom, konkretno hostelom 63 u Vlaškoj u Zagrebu i jednim organizatorom tura, zagrebačkim Free Spirit Toursom.

800

tisuća eura hrvatski je startup privukao već nedugo nakon pokretanja

U relativno kratkom vremenu ovaj je startup, koji je nedugo nakon pokretanja primio investiciju od 800 tisuća eura, u Hrvatskoj uspio digitalizirati ono što je u sveopćoj digitalizaciji ipak ostalo ispod radara – destinacijske aktivnosti, odnosno rezervaciju raznih tura. U tom su procesu spojili dva najvažnija aktera na turističkom tržištu – hotele i organizatore aktivnosti. Zahvaljujući platformi Turnea na dobitku su jedni i drugi, ali i gosti kojima je ponuda sadržaja i njihovo bukiranja sada mnogo jednostavnije. Tržište je, kažu brojke, na njihov proizvod izvrsno reagiralo.

“Rezervacije raznih aktivnosti putem naše platforme ovoga su ljeta pet do sedam puta više u odnosu na prethodno ljeto”, kaže Kauzlarić kojeg ipak više veseli druga brojka. Ona koja potvrđuje da su gosti koji bukiraju aktivnosti putem njihove platforme zadovoljniji.

“Usporedba podataka kaže da su gosti koji su rezervirali aktivnosti koristeći tehnologiju Turnea davali hotelima prosječno 8 posto višu ocjenu na stranicama za recenzije, a više od dvije trećine gostiju koji su rezervirali aktivnosti u hotelima koji koriste Turneo, to su učinili online”, ističe. To znači da se Turneova platforma hotelima apsolutno isplatila.

“Zadovoljan gost dulje ostaje, češće se vraća i preporučuje hotel. Također, podaci kažu da ocjena viša za samo jedan posto na stranicama za recenziju indirektno donosi 1,4 posto više prihode hotelskoj kući”, navodi suosnivač Turnea.

Sljedeći veliki disruptor
Sada kada su “osvojili” domaće hotele, prikupili znanje, nadogradili platformu te na temelju svega navedenoga dobili dodatnih 2 milijuna dolara kapitala, slijede nove i veće ambicije.

“Računamo da će rast u sljedeće dvije godine biti znatno veći, no želimo rasti održivo jer nam je najvažnije zadržati kvalitetu”, kaže Kauzlarić, koji financijske podatke o poslovanju javno ne želi otkrivati.

Te su podatke vrlo detaljno prošli novi investitori i partneri u Turneu, a oni na temelju onoga što su vidjeli vjeruju da je Turneo sljedeći veliki disruptor u prostoru turističke tehnologije. “Vidimo potencijal Turnea da revolucionizira aktivnosti na destinacijama”, kaže Alex Ferrara, partner u tvrtki Bessemer Venture Partners.

Aditya Nidmarti, investitor iz Bessemer Venture Partnersa i novi član upravnog odbora Turnea, objašnjava da turizam prolazi kroz promjenu, a u njoj će Turneo imati važnu ulogu.

“Sobe su bile glavni izvor prihoda za hotele. Međutim, preferencije putnika dramatično su se promijenile posljednjih godina, i samo prodaja soba više nije dovoljna. Turneo se savršeno uklapa u ovu promjenu na tržištu”, ističe.

Ova investicija dodatna je potvrda da domaći inovativni softverski proizvodi itekako mogu privući neke od najvećih VC igrača. Doduše, da bi to mogli, ili da bi ih lakše privukli, osnivači nerijetko poduzeća osnivaju izvan Hrvatske. Sjedište Turnea tako je u Londonu, ali većina razvoja odvija se u Hrvatskoj.

“Investitorima je mnogo lakše sklapati investicijski ugovor u državi čiju legislativu poznaju”, kaže Kauzlarić čiji se partner Marijan s investitorima Bessemer Venture Partnersa povezao putem LinkedIna na samom početku osnivanja Turnea. Oni su pozorno pratili što tim radi da bi zaključili da Turneo ima potencijal koji ne žele propustiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close