Telekomima premalo 6 mjeseci da omoguće brzinu od 14 Mbit/s

Autor: Tanja Ivančić , 10. srpanj 2024. u 22:00
Internetsku vezu trebali bi svi u Hrvatskoj moći ostvariti, oni koji žive u nepristupačnim dijelovima trebali bi, početkom sljedeće godine, imati dvostruko bržu vezu/Shutterstock

Javno savjetovanje o izmjenama Pravilnika o univerzalnim uslugama završeno, predloženo udvostručenje brzine interneta – čeka se odluka HAKOM-a.

Hoće li stanovnici najnepristupačnijih dijelova Hrvatske, od nove 2025. godine, imati dvostruko brži internet negoli do sada, ili će naposljetku prevagnuti primjedbe telekomoperatora koji misle da je udvostručenje neprihvatljivo u zadanom roku te traže prijelazno razdoblje.

Naime, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti predložila je u Pravilniku o univerzalnim uslugama, da se brzina interneta sa sadašnjih 7 podigne na 14 Mbit/s u dolasku, dok bi odlasku to trebalo i dalje iznositi 1 Mbit/s, a sve to od 1. siječnja 2025.

Žele stepeničasto
Prijedlog izmjena bio je u javnom savjetovanju koje je završilo krajem lipnja, a sada se čeka konačna odluka HAKOM-a. Sudeći prema komentarima koji su iznijeti u javnoj raspravi, telekomima, točnije Hrvatskom Telekomu i A1 Hrvatska, nije posve po volji takva izmjena brizine interneta, a glavni argument im je nedostatak vremena za preraspodjelu resursa i uvećani troškovi.

Brzina interneta sad i od 1. siječnja 2025.

Prema prijedlogu regulatora, umjesto sadašnih 7 brzina interneta trebaal bi biti 14 megabita u sekundi.

“Za planiranje poslovanja izrazito nam je važna regulatorna predvidljivost koja uključuje najavu značajnih promjena najmanje 12 mjeseci prije roka u kojem HAKOM planira takve promjene kako bi nam se osiguralo dovoljno vremena za eventualnu preraspodjelu resursa i odgovarajuće planiranje poslovanja”, između ostalog stoji u HT komentaru, u kojem se predlaže da se “primijeni stepeničasti (glide-path) pristup”.

“Povećanje brzine u dolaznom smjeru sa 7 Mbit/s na 14 Mbit/s značajno povećava opseg područja na kojima se može pojaviti rizik nemogućnosti osiguravanja internet brzine univerzalne usluge slijedom čega bi stepeničasti pristup omogućio operatoru postepenu prilagodbu i prijelazno razdoblje za osiguravanje predviđenog povećanja brzine”, smatraju u HT-tu te predlažu da se, u prvom koraku, od 1. sijećnja internet ubrza na 10 Mbit/s, što prema HT-u “predstavlja značajan pozitivan iskorak za krajnje korisnike s obzirom da se povećava za više od 40 posto, što je i europski benchmark”. Prema njihovu prijedlogu, brzinu od 14 Mbit/s, trebali bi dostići od 1. siječnja 2026. godine.

Prijedlog HT-a podržava i A1 Hrvatska koji u komentarima ističe kako će predložene nove brzine “zahtijevati veće troškove osiguravanja takvih brzina, osobito u područjima koja trenutno nisu pokrivena niti pokretnom mrežom”. Stoga i oni traže razdoblje za prilagodbu, i kao i HT predlažu da se to bude 10 Mbit/s od 1. siječnja 2025. Dok bi se prelazak na 14 Mbit/s, trebao, po njima, dogoditi, tek od 1. srpnja 2026.

Odluka stiže uskoro
Konačna odluka o tome hoće li operatori dobiti više vremena za prilagodbu, sada je na HAKOM-u, koji bi trebao uskoro i donijeti odluku. Inače, pravo na univerzalnu uslugu imaju svi oni korisnici koji žive na područjima gdje nema infrastrukture koja im može omogućiti brzinu interneta od 14 Mbit/s, odnosno oni koji komercijalno mogu dobiti veću brzinu ne mogu zahtijevati pružanje univerzalne usluge.

Jednako tako, HT više nije jedini obveznik osiguravanja dostupnosti univerzalne usluge, već će to postati i ostala dva telekomunikacijska operatora koja posluju na nacionalnoj razini (A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska). 

Komentirajte prvi

New Report

Close