Svojim radom dokazuju da kao žene u znanosti čine razliku

Autor: Ivan Tominac , 20. lipanj 2021. u 09:00
Ivana Lapić, Ena Melvan, Helena Virić Gašparić i Jelena Bijelić/PD

Stipendistice je odabralo izborno povjerenstvo na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, koji ističe kako je ovaj program tijekom 15 godina provođenja u Hrvatskoj postigao veliki ugled i priznanje.

Nedavno je u Hrvatskoj je obilježena 15. godina provođenja Nacionalnog programa stipendiranja “Za žene u znanosti”, koji provode L’Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za Unesco.

Kroz program je dosad nagrađeno 58 znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacija, a ovogodišnje stipendistice su Jelena Bijelić (Odjel za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), Ivana Lapić (Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb), Ena Melvan (Fakultet elektrotehnike i računarstva i Prehrambeno-biotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Macquarie Sveučilištem u Sydneyju) i Helena Virić Gašparić (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Svaka od navedenih stipendistica za svoju izvrsnost nagrađena je pojedinačnom stipendijom od 5000 eura, no poruka programa je daleko veća – poticanje njihova predana rada i truda u znanosti.

Stipendistice je odabralo izborno povjerenstvo na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, koji ističe kako je ovaj program tijekom 15 godina provođenja u Hrvatskoj postigao veliki ugled i priznanje.

15

godina kako se u nas provodi program stipendija za vrhunske znanstvenice

“To je iznimno važno za mlade znanstvenice, da osim financijske potpore, imaju pristup međunarodnoj zajednici kako bi se mogle dodatno usavršavati. Moram priznati da sam sudjelovao u mnogo povjerenstava, ali ovo u izbornom povjerenstvu program “Za žene u znanosti” mi je jedno od najvreednijih iskustava”, istaknuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik izbornog povjerenstva programa.

Znanost zna biti teška i nepredvidiva, međutim čini se da su je ovogodišnje stipendistice prigrlile unatoč svim preprekama na koje mogu naići na svom putu.

“Ova stipendija za mene predstavlja divno i poticajno priznanje, optimizam da svojim znanstvenim djelovanjem činim razliku”, poručila je ovogodišnja stipendistica Ivana Lapić, spec. med. biokem. i lab. med. koja svoju disertaciju izrađuje u Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb.

Također, u zagrebačkom parku Zrinjevac do 30. lipnja postavljena je izložba “Svijet treba znanost, a znanost treba žene”, koja prikazuje 53 znanstvenice nagrađene ovom prestižnom stipendijom.

“Cilj ove izložbe je informirati javnost o njihovim znanstvenim uspjesima, predstaviti ih pojedinačno, kao i znanstvene radove za koje su nagrađene”, ističe Vanya Panayotova, generalna direktorica L’Oréal Adria-Balkan i Rumunjske.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka osoba u znanosti čini razliku, bilo to muško ili žensko!

New Report

Close