Sve više interesa za pametnim rješenjima, posebice u turizmu

Autor: Tanja Ivančić , 26. svibanj 2024. u 22:00
Uslugu pametnog parkinga A1 Hrvatska odradio je u suradnji s Općinom Punat, a rješenje će donijeti rasterećenje prometa od gužvi/A1 Hrvatska

Implementiran sustav pametnog parkinga na tri lokacije.

A1 Hrvatska, kada se radi o poslovnom segmentu njihova poslovanja, ostvaruje rast korisnika i usluga.

“Rast broja korisnika rezultat je povećanja našeg portfelja ICT usluga, posebice usluge podatkovnih centara, usluge sigurnosti i niza smart rješenja”, naglasio je Daniel Šimić, glavni direktor A1 za segment poslovnih korisnika na susretu s novinarima u petak te istaknuo da su u posljednje dvije godine iznimno rasle primjerice investicije u poslovnom segmentu – čak 50 posto.

Rast investicija

“Očekujemo da ćemo takve trendove rasta zadržati i u 2024., jer potrebe poslovnih korisnika za raznim ICT rješenjima i uslugama rastu”, dodao je Daniel Šimić i napomenuo da tu ne investiraju samo u usluge već i u ljude te trenutačno imaju više od sto zaposlenih u tom odjelu.

Kada se radi o broju korisnika, A1 ima ih oko 65000 s tim da je među njima i 1500 velikih tvrtki. Potražnja je posebice velika u turizmu, ondosno hotelijerstvu, a usluge traže i gradovi i općine. A1 se obraćaju kao iskusnoj tvrtki koja može integrirati niz usluga.

Takvo pametno rješenje, primjerice, jest ono u Puntu na otoku Krku, koje će omogućiti vlasnicima vozila da putem mobilne aplikacije A1 Smart Parking dobiju informacije o slobodnim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći.

I pametne kante

“Turističkoj destinaciji kakva je Punat ovo pametno rješenje donijet će brojne prednosti kao što su rasterećenje prometa od gužvi i značajna ušteda vremena pri pronalasku parkinga. Ovim projektom Općina Punat obuhvatila je 58 posto svih parkirnih mjesta na potezu od autobusne stanice do brodogradilišta, odnosno u samom centru mjesta. Vjerujemo da će se realizacijom ovog projekta povećati protočnost prometa te pridonijet uštedi energije i smanjenu emisije CO2”, istaknuo je Daniel Strčić, načelnik Općine Punat.

Pametni parking samo je jedno u nizu pametnih rješenja koje nudi A1 Hrvatska, rečeno je na događanju. Tu su, primjerice, i pametne kante za zbrinjavanje otpada, napredna senzorika za očitanje kakvoće zraka te pametna brojila za potrošnju plina.

“Takva rješenja korak su naprijed prema digitalno povezanom i tehnološki naprednom društvu budućnosti”, izjavio je Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

Komentirajte prvi

New Report

Close