Rapidni uspon ChatGPT-a naslućuje da je tlo za napredak najplodnije ikad

Autor: Domagoj Bebić , 15. veljača 2023. u 07:00
Jednu stvar posebno treba imati na umu - ChatGPT nije plagijatorska platforma nego autorska/REUTERS

Znate li onaj osjećaj kada otvorite prazan Word dokument i satima ne znate kako započeti s tekstom? Uskoro će to biti stvar prošlosti.

Digitalna prehrana mijenja se i brže nego što smo mislili. ChatGPT do skoro je bio vrlo nepoznat pojam, a danas predstavlja novo digitalno jelo na meniju brojnih korisnika.

Prema UBS studiji, dva mjeseca od pokretanja platforme zabilježena je nevjerojatna brojka od 100 milijuna jedinstvenih korisnika koji su svoju svakodnevnicu odlučili začiniti novim digitalnim začinom.

Isprobavali su može li alat napisati pjesmu koja ima tendenciju da postane hitom, riješiti nekakav problemski zadatak, pa čak i položiti ispit državne mature…

100

milijuna jedinstvenih korisnika prikupio je ChatGPT u dva mjeseca od lansiranja

Prijetnja ili koristan alat
Zahvaljujući dobivenim statističkim podacima, analitičari UBS studije zaključili su da je ChatGPT najbrže rastuća potrošačka aplikacija u povijesti. Ne čudi, stoga, da je Microsoft najavio široke trendove upotrebe Chata, ali i da konkurentske kompanije, kao što su Google (koji je do sada uložio najviše u razvoj AI), Baidu i Alibaba, spremaju svoje inačice platforme.

Na Microsoftovoj prezentaciji, koju je predvodio Satya Nadella inspiriran stylingom Steve Jobsa, istaknuto je da je upravo pretraživanje najprofitabilniji posao današnjice, a njihov cilj je implementirati Chat u sve svoje softvere.

Na prvi pogled svakako se može reći da Microsoft ima ogromnu prednost nad konkurencijom jer nije riječ samo o još jednom pokušaju da Edge Browser dobije na popularnosti već o integraciji ChatGPT-a u sve Microsoftove proizvode.

Znate li onaj osjećaj kada otvorite prazan Word dokument i satima ne znate kako započeti s tekstom? Uskoro će taj osjećaj biti stvar prošlosti jer ćete imati priliku svoje misli artikulirati kroz široke mogućnosti umjetne inteligencije.

Svjedoci smo, još od Ludističkog pokreta, da kultura teško podnosi promjene, a pogotovo one koje će se sigurno dogoditi. Naime, veliki otpor nastao je i prema ChatGPT-u u obrazovnim i znanstvenim strukturama koje su već najavile digitalne pečate i slične alate s ciljem zaštite čistog ljudskog autorstva.

Ipak, jasno je da se upotreba u tim sferama ili neće posve moći izbjeći ili će se, kao i obično, postaviti prepreke zbog kojih će ih u stvarnosti svi izbjegavati. Znamo da je određena tehnologija uvelike stigla u naše živote u onom trenutku kada nadležne institucije krenu govoriti o regulatornim mjerama. U svakom slučaju, jednu stvar posebno treba imati na umu. ChatGPT nije plagijatorska platforma nego autorska.

S druge strane, postoje znanstvenici koji zagovaraju upotrebu Chata u obrazovanju i, dapače, u znanosti. Stajališta su da je ChatGPT revolucija u kojoj znanost svakako mora sudjelovati, a zbog svoje atraktivne prirode umjetna inteligencija već je dugo predmet brojnih znanstvenih istraživanja.

Štoviše, formiraju se i kolegiji i studiji na fakultetima koji se bave mogućnostima i izučavanjima umjetne inteligencije. Isto tako, postoje autori koji vjeruju da će ChatGPT razotkriti i nekompetencije, posebno u društvenim znanostima.

Podsjetimo se i kako je autorska, visoka stručna i znanstvena javnost s visoka gledala na internet tražilice, a poseban je podsmijeh bio vezan za Wikipediju kojoj su oduzimali pravo da bude autentičan izvor pravih informacija.

Ipak, danas je riječ o izvoru koji se sve više prihvaća. Upravo na tom tragu je i ChatGPT. Riječ je o platformi koju treba promatrati na način da nudi smjernice za daljnje izvršavanje zadataka, a ne da ih u potpunosti izvršava.

Tko nam je zapravo kriv?
Sve diskusije koje postoje u online zajednicama na temu autorstva neće nestati, a to nas ponovno dovodi do pitanja regulacije. Možda će ChatGPT dobiti ograničenja u autorstvu pa ćemo znati što smije, a što ne. Ili će se, pak, uspostaviti platni cenzus prema kojem će se ChatGPT ozbiljnijih kapaciteta plaćati.

I dok će pripadnici starijih generacija uglavnom grintati oko toga kako ChatGPT zadržava i podržava stare probleme poput Fake Newsa i sličnih, ustvari je tu ovaj komad softvera najmanje kriv.

Problematika više ima veze s ljudskom prirodom kao takvom, a manje sa samim softverom. Na nama je, u konačnici, da biramo na koji način ćemo koristiti blagodati koje nova tehnologija pruža. A kako to obično biva, mlađe generacije već su objeručke i s apsolutnim uzbuđenjem prihvatile ovu tehnologiju, ali i starije generacije će se za koju godinu priključiti – bez brige.

Uspoređujući stvar s recentnim primjerom, vidljivo je i kako je Tik Tok od društvene mreže rezervirane isključivo za “klince” postao ozbiljna platforma s velikim marketinškim potencijalom.

Mišljenja sam da je ovaj razvoj usmjerio i čitavu programersku zajednicu jer sada moraju računati na još jedan feature u svojim planiranjima, no, vjerujem da su već navikli na obrate kad je u pitanju nagla popularnost određenog softvera.

Ubrzana digitalna transformacija kojoj svjedočimo u zadnjem periodu dokaz je da korisnici tehnologiju prihvaćaju brže nego ikada prije. Stoga, posebno ističem da nam je sa svojim rapidnim usponom Chat GPT dao naslutiti da je tlo za napredak postalo najplodnije do sada. Tu činjenicu svakako potvrđuje i fenomen Metaversa.

I dok sam i osobno prije bio sumnjičav prema Metaverse projektima i smatrao da će biti potrebne godine i godine dok se ne prihvati neka nova tehnologija za koju smo do jučer jedva čuli, sada mislim potpuno suprotno. U svijet Metaversa već smo ozbiljno zakoračili, a ako takvi projekti budu dovoljno atraktivni korisnicima, imaju potencijal privlačenja ogromne publike u samo par tjedana.

* Autor članka je izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Komentirajte prvi

New Report

Close