Smart Industry
Modernizacija

Pretvaramo poštanske urede u jedinstvena upravna mjesta na kojima će korisnici moći obaviti sve

Hrvatska pošta nastoji revitalizirati poštanske urede u malim sredinama te pruža širok asortiman usluga.

PD VL native tim
01. listopad 2024. u 22:00
Prošle godine Pošta je proširila “zeleni” vozni park na 423 električna vozila/Goran Saletto

U Hrvatskoj trenutno postoji 1016 poštanskih ureda, a otprilike njih pola nalazi se u ruralnim sredinama, uključujući i otoke. Upravo je ta polovica glavni fokus Hrvatske pošte kako bi pružanjem raznovrsnih usluga u poštanskim uredima svojim korisnicima u manjim mjestima i na otocima nudili istu razinu usluge, odnosno uvjeta kakve imaju korisnici u većim gradovima.

Koji je glavni cilj širenja usluga u poštanskim uredima za stanovnike manjih mjesta te kako se Hrvatska pošta nosi s izazovima digitalizacije i održivog načina poslovanja govori Krunoslav Loina, pomoćnik izvršnog direktora Ureda za strategiju, razvoj i korisničko iskustvo.

Na koji način Hrvatska pošta nastoji revitalizirati poštanske urede u malim sredinama, koje su sve usluge dostupne korisnicima odnosno što sve mogu obaviti na jednom mjestu?

Hrvatska pošta svojom mrežom poštanskih ureda nudi korisnicima širok spektar usluga. U poštanskom uredu danas naši korisnici, uz usluge slanja i preuzimanja pošiljaka, mogu ugovoriti dopunsko zdravstveno osiguranje ili osiguranje života, podnijeti zahtjev za izdavanje kreditnih kartica, ugovoriti digitalne i telekomunikacijske usluge, platiti račune, ugovoriti kredit. Također, kontinuirano razvijamo i maloprodajni asortiman proizvoda.

Još 2021. HP je prva na tržištu predstavili paketomate/PD

Je li moguće na svim lokacijama pružiti jednake uvjete?

Većina poštanskih ureda ima jednake uvjete koji ovise o mogućnostima same lokacije, frekventnosti i prosječnom broju korisnika koji posjećuju poštanski ured.

Kakve usluge pružate u suradnji s HPB-om i planirate li proširiti suradnju i s nekim drugim bankama?

U suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom pružamo bankarske usluge privatnim i poslovnim korisnicima u poštanskim uredima kako bismo osigurali korisnicima dostupnost financijskih usluga, posebno na ruralnim područjima. Putem modela “Banka u Pošti” Hrvatska pošta omogućava korisnicima otvaranje računa, ugovaranje depozita, kartičnih proizvoda i kredita, usluge platnog prometa, isplatu mirovina, socijalnih i ostalih davanja, isplatu gotovine. Takvu vrstu suradnje planiramo proširiti i na druge banke.

Koji je plan dostupnosti poštanskih ureda tijelima javne i državne uprave?

Hrvatska pošta je prepoznata kao ključan partner u osiguravanju usluga države i uključenosti društva u cjelini putem modela jedinstvenog upravnog mjesta. Modelom jedinstvenog upravnog mjesta Hrvatska pošta omogućava svim građanima, posebno onima na slabije naseljenim i ruralnim područjima, socijalno osjetljivim skupinama te osobama starije životne dobi, korištenje svih usluga države.

Model jedinstvenog upravnog mjesta pretpostavlja podnošenje zahtjeva prema tijelima državne uprave kroz mrežu poštanskih ureda do preuzimanja svih vrsta dokumenata kroz mrežu poštanskih ureda izdanih od tijela državne uprave, neovisno o tome u kojem poštanskom uredu je građanin podnio zahtjev prema tijelu državne uprave. Drugim riječima, želimo poštanske urede pretvoriti u jedinstvena upravna mjesta na kojima će korisnici obaviti sve poslove za koje su morali obilaziti razne šaltere te često putovati u veće gradove.

Uložili smo 230 milijuna eura u radnike, suvremenu infrastrukturu te digitalnu transformaciju kako bismo unaprijedili korisničko iskustvo i bili konkurentni na tržištu.

S obzirom na sve brojniju konkurenciju u svim segmentima poslovanja, kako HP dugoročno planira održati svoju ulogu jedinstvenog pružatelja poštanskih usluga?

U proteklom periodu uložili smo 230 milijuna eura u radnike, suvremenu infrastrukturu te digitalnu transformaciju kako bismo unaprijedili korisničko iskustvo i bili konkurentni na izazovnom i dinamičnom tržištu. Ključno infrastrukturno ulaganje svakako je naš 50 milijuna eura vrijedan sortirni centar u Velikoj Gorici koji je ujedno i logističko te administrativno središte naše tvrtke. S novim sortirnim centrom značajno smo proširili kapacitete i danas bez problema u jednom danu obradimo i 100.000 paketa. Jedan od naših ciljeva je nastavak gradnje reputacije pouzdanog regionalnog poslovnog partnera. Naše iskustvo i kapacitete prepoznale su globalne tvrtke poput Amazona za kojeg primjerice organiziramo dostavu za Sloveniju, Grčku, Maltu i Cipar.

E-trgovina bilježi ubrzani rast, HP surađuje s većinom njih, a osim klasične dostave u ponudi je i dostava na paketomate Koliko ih je instalirano u Hrvatskoj? Koriste li ih Hrvati ili ipak još uvijek više volimo tradicionalni način dostave na vrata?

Još 2021. prvi smo na tržištu predstavili paketomate kao novi dostavni kanal, a danas se naši paketomati nalaze čak i na otoku Visu. Naša dostavna mreža trenutno broji 300 paketomata koji su postavljeni diljem Hrvatske. Paketomati postaju sve popularniji način za preuzimanje i slanje paketa jer su korisnici prepoznali praktičnost tog dostavnog kanala. Paket možete preuzeti ili poslati od 0 do 24 sata, sedam dana u tjednu. U svim većim gradovima paketi se u paketomate isporučuju već sljedeći radni dan, a ovakav način dostave prilagođen je svim životnim stilovima.

Paketomati su nam važni ne samo iz aspekta boljeg korisničkog iskustva nego i u kontekstu održivog poslovanja jer se njihovim korištenjem smanjuju emisije štetnih plinova.

50 milijuna eura vrijedan sortirni centar/Goran Saletto

Digitalizacija i održivost – na koji se način poslovanje HP-a uklopilo u ovaj model?

Klimatski neutralno poslovanje dugoročni je cilj Hrvatske pošte, a kako bi ga ostvarili već smo napravili nekoliko krupnih koraka u tom smjeru. Prošle smo godine proširili “zeleni” vozni park na 423 električna vozila što ga čini najvećim takvim voznim parkom u Hrvatskoj. Razvili smo i vlastitu mrežu punionica za električna vozila koje se nalaze u sklopu sortirnih i dostavnih centara te poslovnih objekata. Dosad je postavljeno više od 70 punionica koje se nalaze u 18 gradova, od Osijeka do Dubrovnika čime su osigurani preduvjeti za širenje flote električnih vozila diljem Hrvatske. Zahvaljujući električnim vozilima, biciklima te dostavi na pješačkim rajonima poštari su prošle godine prešli pet milijuna zelenih kilometara, a tvrtka je ukupno uštedjela više od 870 tona CO2.

Ulaganjima u novu infrastrukturu i tehnologiju značajno smo proširili kapacitete, a digitaliziranjem poslovanja te uvođenjem automatizacije ubrzali smo naše operativne procese. Novom infrastrukturom otvorili smo i brojne suradnje s velikim domaćim i međunarodnim e-trgovinama. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji uspješno se nosimo s rastom internetske prodaje zbog koje svake godine obaramo nove rekorde u broju zaprimljenih paketa. Tehnologija je postala ključni faktor u transformaciji cjelokupnog društva, pa tako i logističkog sektora. Digitalni alati optimiziraju logistiku, poboljšavaju operativnu učinkovitost, održivost i u konačnici zadovoljstvo korisnika.

* Sadržaj omogućila Hrvatska pošta

New Report

Close