Poznato je tko je krivac za curenje osobnih podataka više od milijun Hrvata

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2024. u 10:54
Foto: Pixabay

U odnosu na prethodne istrage o curenjima podataka, ovaj je nadzor i objavu regulator obavio u rekordnom roku.

Osobni podaci o svim građanima koji imaju registrirana vozila procurili su iz Hrvatskog ureda za osiguranje, piše Večernji list. Utvrdila je to Agencija za zaštitu osobnih podataka nadzornim postupanjem koje je pokazalo da je upravo HUO voditelj obrade iznesenih osobnih podataka fizičkih osoba vlasnika vozila. Priču je prvi objavio Večernji list, kojem je dostavljena anonimna prijava SOA-i uz fizički dokaz – navedena baza podataka u kojoj su imena, OIB-i, adrese i podaci o osiguranju svih građana s registriranim vozilima, uključujući štićene osobe, dužnosnike, ministre… više od milijun osoba.

Bazu je Večernji list tada predalo AZOP-u, koji se promptno uputio u nadzor, prvo u CVH, a onda i u HUO i u ostala društva povezana sa slučajem, s obzirom na to da je podatke koristilo najmanje jedno osiguravajuće društvo. Javna je tajna da ih koriste gotovo svi osiguravatelji, godinama, no ovo je prvi put da se to i dokazuje i objavljuje. U odnosu na prethodne istrage o curenjima podataka, ovaj je nadzor i objavu regulator obavio u rekordnom roku. To dovoljno govori o osjetljivosti podataka.

– U odnosu na ranije informacije o incidentu “curenja” osobnih podataka više od milijun fizičkih osoba vlasnika vozila, navodimo da je Agencija za zaštitu osobnih podataka provela nadzorna postupanja kod Centra za vozila Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, kao i drugih pravnih subjekata koji su se povezivali s predmetnom povredom te je nadzornim aktivnostima utvrđeno kako navedeni poslovni subjekti ne raspolažu sa svim podacima sadržanim unutar sporne datoteke dostavljene posredno od strane medija Agenciji (na USB sticku), niti imaju mogućnosti raspolaganja takvom strukturom osobnih podataka. Nadzornim postupanjem utvrđeno je da se struktura podataka, koja je dostavljena Agenciji, podudara s evidencijom kojom raspolaže Hrvatski ured za osiguranje kao voditelj obrade osobnih podataka – objavio je AZOP.

Komentirajte prvi

New Report

Close