Pobjednički tim Solderix sa svojim lego pločicama ide na CES u Las Vegasu

Autor: Tanja Ivančić , 08. listopad 2024. u 07:00
Ante Medić i Solderix predstavljat će Hrvatsku na predstojećem svjetskom festivalu potrošačke elektronike CES-u/BUG

U rekordnoj konkurenciji od 23 tima pobijedio proizvod za lakšu izradu prototipova.

Tim Solderix proglašen je pobjednikom natjecanja tehnoloških ideja Idea Knockout, čime je osigurao nastup na najprestižnijem svjetskom sajmu potrošačke elektronike, CES-u u Las Vegasu.

U rekordnoj konkurenciji od 23 tima iz Hrvatske i regije, stručni žiri, u kojem smo i sudjelovali, prepoznao je vrijednost njihovog inovativnog sustava za laku izradu elektromehaničkih prototipova, koji znatno ubrzava i pojednostavljuje stvaranje elektroničkih rješenja te unapređuje razvojne procese u industriji.

CES kao odskočna daska
“Nadamo se da će nam CES biti odskočna daska i da će naš proizvod biti još jedan hardverski elektronički proizvod iz Hrvatske koji će naći svoje mjesto na policama trgovina širom svijeta”, izjavio je Ante Medić, pokretač projekta i član tima Solderix. Medić objašnjava da njihov sustav omogućuje jednostavno kombiniranje i stvaranje elektromehaničkih rješenja, slično slaganju Lego kockica.

“Glavni problem s kojim se susrećemo u razvoju elektronike je povezivanje tiskanih pločica s komponentama poput otpornika i kondenzatora u funkcionalnu cjelinu. Naš sustav omogućuje jednostavno spajanje i odvajanje komponenti, što inače može biti vrlo kompleksan dio razvoja prototipa”, ističe Medić.

Inovativan i uspješan startup

Ante Medić osim Solderixa ima startup Pulsar Labs, čiji se proizvodi nalaze u Sport react proizvodu, ali i u Cro cube hrvatskom satelitu.

Solderix sustav omogućuje institucijama, poput fakulteta i škola, te tvrtkama koje se bave edukacijom, da koriste ove kitove u STEM obrazovanju djece. “Naš proizvod omogućuje mnogo lakše participiranje u razvoju i smanjenje troškova grešaka, koje su kod hardvera znatno skuplje u odnosu na softver,” dodaje Medić.

Solderix nije jedini Medićev uspjeh. Njegova tvrtka, Pulsar Labs, do sada je dizajnirala i proizvela više od šezdeset tisuća uređaja koji su pronašli svoju primjenu diljem svijeta, poput primjerice, Sporreacta, koji je također svojedobno bio pobjednik Idea Knockouta, ili pak Cro Cubea, prvog. prvog hrvatskog satelita, koji će uskoro biti lansiran u orbitu.

Kako bi zaštitili svoju inovaciju, Solderix je već prijavio patente na američkom i europskom tržištu. “Imamo prijavljen provedbeni patent u SAD-u te čekamo odobrenje europskog patenta. To nas dodatno štiti i omogućuje nam sigurniji nastup na tržištu,” napominje Medić. Inovativni projekt već sada privlači pažnju, a potencijalna kopiranja ne zabrinjavaju ga previše. “To samo može značiti da smo napravili dobar proizvod”, dodaje.

Roboti i sustavi za slijepe
Na drugo se mjesto Idea Knockout natjecanja plasirao se tim DOTYOUR SPOT, čiji startup projekt omogućuje ugostiteljima lako upravljanje rezervacijama i praćenje popunjenosti ugostiteljskih objekata. Treći prema ocjenama žirija je Hartera Robotics.

Njihov robot Carpathia služi za poliranje brodova te automatizira i unapređuje proces održavanja trupa plovila. Posebnu nagradu Kickstart award by Studenac Digital i 1000 eura osvojio je AISight, inovativno rješenje za slijepe i slabovidne osobe koje omogućuje prepoznavanje objekata, boja, lica i raspoloženja ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close