Smart Industry
Aplikacija za vozače

Pametni Parking u Crikvenici za turističku sezonu bez nepotrebne gužve

U potrazi za parkirnim mjestom, nestaje potreba za dugotrajnim kruženjem po gradu.

PD VL native tim
17. rujan 2024. u 22:00
Pametni Parking aplikacija podržana je za iOS i Android sustave/Shutterstock

Svaka turistička sezona nosi sa sobom određene probleme, pogotovo manjim gradovima. Populacija se u ljetnim mjesecima može i utrostručiti, kao i broj automobila, a gradski kapaciteti ostaju isti i ponekad to jedva izdržavaju.

Prometne gužve, nedostatak parkirnih mjesta, veće zagađenje zraka – sve su to problemi s kojima se suočavaju turistička središta.

Zelena i pametna Crikvenica

Crikvenica je zato odlučila stati na kraj ovim gorućim problemima. Tako je od srpnja ove godine u tom gradu olakšano parkiranje uvođenjem Pametnog Parkinga, sustava koji upravlja kapacitetima parkirališnih mjesta na otvorenim prostorima. Pokrivena su čak 140 parkirna mjesta na Strossmayerovom šetalištu, koje je jedno od najfrekventnijih prometnih područja u gradu gdje su se najčešće i stvarali prometni čepovi, pogotovo tijekom turističke sezone.

A1 Pametni Parking aplikacija vozačima daje informacije o slobodnim parkirnim mjestima, upute kako doći do njih te nudi mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila, što može biti vrlo korisno, pogotovo ako niste u svome gradu. Informacije o broju slobodnih mjesta prikazuju se i na info displejima uz prometnice.

Smisleno upravljanje kapacitetima

A1 Pametni Parking aplikacija vozačima daje informacije o slobodnim parkirnim mjestima, upute kako doći do njih te nudi mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila.

Na ovaj način mogu se značajno smanjiti ljetne gužve jer nestaje potreba za dugotrajnim kruženjem po gradu u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom. Ne treba zanemariti niti ekološku komponentu jer se sa smanjenjem kruženja brojnih automobila po gradu smanjuje i emisija štetnih ispušnih plinova, a samim time i zagađenje.

Pametni Parking aplikacija podržana je za iOS i Android sustave. Funkcionira pomoću senzora koji se ugrađuju u svako parkirališno mjesto i detektiraju vozila, a ti se podaci šalju u realnom vremenu do središnjeg poslužitelja u cloud-u. Prednost za vlasnike parkinga je mogućnost jednostavnog upravljanja sustavom pomoću administracijskog sučelja kojem se, zahvaljujući cloudu, može pristupiti bilo kada i bilo gdje.

Oprema je otporna na sve vremenske uvjete, ugrađuje se ispod površine parkirališta pa ne ometa čišćenje cesta te se jednostavno integrira s drugim sustavima putem API-ja (Application Programming Interface). Ažuriranja sustava i sigurnosni mehanizmi odrađuju se automatski, a napredna analitika, detaljni izvještaji i prikaz trendova korištenja dolaze na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.

Projekt je sufinanciran putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2022., a ukupna vrijednost je 60.000 EUR. Pametni parking samo je jedna od mjera u sklopu projekta “Zelena i pametna Crikvenica”. Drugi ekološki važan potez u gradu su uređaji za mjerenje kvalitete zraka.

U srpnju 2024. instalirane su i puštene u rad dvije mjerne stanice (na Strossmayerovom šetalištu i u blizini trga Stjepana Radića) za informativno praćenje kvalitete zraka s dodatnim modulom za praćenje razine buke. Uređaji mjere razine plinova: CO, NO, NO2, SO2, O3 te lebdeće čestice PM1, PM2.5, PM10 kao i temperaturu, vlagu i tlak zraka.

60

tisuća eura je ukupna vrijednost projekta

Kvalitetniji život u gradu

Ovim uređajima moći će se odrediti područje na kojem je zrak onečišćen kao posljedica ispušnih plinova te pojačana buka zbog gustog prometa. Rezultati će omogućiti prilagođavanje prometnih tokova kako bi se smanjilo onečićenje, a život u gradu bio kvalitetniji. Također, podiže se i svijest građana prema održivom i ekološkom načinu življenja. Krajnji cilj je građane potaknuti na korištenje ekološki prihvatljivijih prijevoznih sredstava, izvora grijanja i tjelesnu aktivnost.

U sklopu ovog “zelenog projekta” Grad Crikvenica planira još nadograditi i uvesti nove funkcionalnosti u Uredsko poslovanje u Gradskoj upravi te nove e-usluge u području financijskog poslovanja za građane.

* Sadržaj omogućio A1

New Report

Close