Smart Industry
Intervju

Pametne tehnologije su ključ transformacije proizvodnih procesa i novih mogućnosti

Arthur Vašarević, generalni direktor Schneider Electrica za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

PD VL native tim
16. srpanj 2024. u 22:00
Arthur Vašarević, generalni direktor Schneider Electrica za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu/Ratko Mavar

U današnjem industrijskom okruženju, koje je podložno učestalim promjenama, digitalizacija više nije opcija, već imperativ za preživljavanje i rast tvrtki.

Generalni direktor Schneider Electrica za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Arthur Vašarević, ističe koliko su pametne tehnologije bitne za transformaciju proizvodnih procesa, fokusirajući se pritom na nove mogućnosti i prednosti za tvrtke svih veličina.

U današnjem industrijskom okruženju, koje je podložno učestalim promjenama, koliko je digitalizacija bitna za preživljavanje i rast tvrtki?

Digitalizacija više nije opcija, već imperativ za preživljavanje i rast tvrtki. Industrija se danas suočava s četvrtom industrijskom revolucijom, koja se temelji na automatizaciji, razmjeni podataka i primjeni pametnih tehnologija poput IoT-a (Internet of Things), umjetne inteligencije (AI) i napredne analitike. U ovom kontekstu, pametne tehnologije igraju ključnu ulogu u transformaciji proizvodnih procesa i otvaranju novih mogućnosti za tvrtke svih veličina.

One transformiraju proizvodne procese i otvaraju nove mogućnosti za tvrtke svih veličina. Automatizacija i optimizacija resursa povećavaju efikasnost i smanjuju operativne troškove. Analitika podataka omogućuje bolje donošenje odluka, a fleksibilnost u prilagodbi proizvodnih linija potrebama tržišta čini tvrtke agilnijima. Ono nama najbitnije je energetska efikasnost i održivi materijali, koji doprinose ekološkoj svijesti i štite naš okoliš. Integracijom pametnih tehnologija, tvrtke postaju efikasnije, konkurentnije i spremnije za buduće izazove.

Kako biste opisali trenutnu revoluciju u proizvodnji, poznatu kao Industrija 4.0?

Industrija 4.0 predstavlja četvrtu industrijsku revoluciju koja se temelji na integraciji pametnih sustava. Ovi sustavi omogućuju povezivanje svih dijelova proizvodnog procesa, od nabave sirovina do isporuke gotovih proizvoda. Ključne tehnologije, koje sam spomenuo, omogućuju prikupljanje i analizu podataka u stvarnom vremenu, čime se optimiziraju proizvodni procesi i povećava efikasnost.

Primjer toga je tvrtka Pressequip iz Francuske. Specijaliziran za strojeve za prešanje i rezanje te dobavljač za tvrtke poput Swatcha, Pressequip je uz pomoć Schneider Electrica uspješno preusmjerio svoju proizvodnju na izradu maski tijekom pandemije. Koristeći EcoStruxure Machine rješenje, tvrtka je optimizirala vrijeme proizvodnje i osigurala kontinuiranu proizvodnju putem prediktivnog održavanja, čime je povećala profitabilnost za 20%.

Efikasne i spremne za buduće izazove

Integracijom pametnih tehnologija, tvrtke postaju efikasnije, konkurentnije i spremnije za buduće izazove.

Koje su glavne prednosti primjene pametnih tehnologija u proizvodnji?

Prednosti su višestruke. Primjerice, IoT senzori omogućuju prikupljanje i analizu podataka u stvarnom vremenu, što optimizira proizvodne procese i smanjuje zastoje, čime se povećava efikasnost i produktivnost. Digitalizacija također omogućuje precizno praćenje potrošnje resursa, smanjujući operativne troškove.

Na primjer, naš sustav EcoStruxure pomaže tvrtkama optimizirati potrošnju energije. Analitika podataka i umjetna inteligencija poboljšavaju kvalitetu proizvoda, jer omogućuju praćenje i korekciju tijekom cijelog proizvodnog procesa. Osim toga, pametne tehnologije omogućuju bržu prilagodbu promjenama na tržištu i zahtjevima kupaca, smanjujući vrijeme potrebno za uvođenje novih proizvoda.

Možete li nam dati primjer primjene pametnih tehnologija u praksi?

U Schneider Electricu ključ uspješne digitalne transformacije temelji se na integraciji pametnih tehnologija u sve aspekte poslovanja. Neki od primjera su EcoStruxure arhitektura i platforma koja pruža otvorena, interoperabilna rješenja i omogućuje povezivanje, prikupljanje i analizu podataka iz različitih sustava i uređaja. S obzirom na različitosti između raznih tvrtki, razvili smo mnoga rješenja, poput EcoStruxure Power, Building, Machine, IT i Grid, kojima zadovoljavamo njihove potrebe.

Suradnja s našim sestrinskim tvrtkama i tvrtkama iz industrije smo uspjeli napraviti velik broj uspješnih proizvoda i kampanja. Prva mi na um pada suradnja s AVEVA-om, našom tvrtkom specijaliziranom za industrijski softver koja pruža digitalna rješenja za industrijske sektore kao što su energetika, proizvodnja, infrastruktura, kemijska industrija, rudarstvo i transport.

S njima smo davno započeli suradnju, a jedna od plodonosnijih svakako je bila ugradnja AVEVA sustava u tvrtku za vodoopskrbu Međimurske vode. Uz platformu se centralizirao cjelokupni nadzorno-upravljački sustav, voditeljima i inženjerima pružio konstantni uvid u stanje niza objekata povezanih u sustav, omogućilo se praćenje i analiza operativnog rada kao i uvid u nastale kvarove, ali i njihovu prevenciju.

Uz daljinski nadzor cijelog sustava, Međimurske vode ostvarile su još pouzdaniju i ekonomičniju opskrbu vodom. Implementacija naše aplikacije u postrojenja za pročišćavanje i mreže za distribuciju vode na taj način mogu poboljšati operativnu učinkovitost (OPEX) do 25 posto te smanjiti ukupne troškove vlasništva (TCO) za 20 posto.

Koji su najveći izazovi digitalizacije i kako ih prevladati?

Digitalizacija svakako donosi mnoge prednosti, ali također suočava tvrtke s određenim izazovima. Ključni izazovi uključuju nedostatak stručnog kadra, visoke početne investicije i sigurnosne prijetnje povezane s kibernetičkim napadima. Kako bismo prevladali ove izazove, važno je ulagati u obrazovanje i osposobljavanje zaposlenika, pažljivo planirati i upravljati investicijama te implementirati napredne sigurnosne mjere.

Ovo može usporiti proces digitalne transformacije i smanjiti konkurentnost tvrtki, ali velike mogućnosti za unapređenje poslovanja donose svoje rizike. Zbog toga je potrebno promišljeno i sustavno pristupanje kojim će se uspješno savladati izazovi koji dolaze s digitalizacijom.

Kakva je vaša vizija budućnosti industrije s obzirom na digitalizaciju?

Digitalizacija industrije nije samo budućnost, već sadašnjost koja već transformira proizvodne procese širom svijeta. Pametne tehnologije omogućuju tvrtkama da postanu učinkovitije, fleksibilnije i konkurentnije. U Schneider Electricu posvećeni smo pružanju inovativnih rješenja koja pomažu našim klijentima da iskoriste puni potencijal digitalne transformacije i ostvare svoje poslovne ciljeve.

* Sadržaj omogućio Schneider Electric

New Report

Close