Ovo je prva zemlja u kojoj na cestama ima više električnih nego klasičnih auta

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2024. u 11:15
Foto: Pixabay

U Norveškoj se sada praktički prodaju samo električni automobili. U kolovozu su činili 94 posto ukupne prodaje.

Prva zemlja u kojoj će biti više električnih automobila na cestama nego benzinskih bit će Norveška. To će se dogoditi vrlo brzo ili se možda već dogodilo, piše Index.

To kaže sama norveška vlada, koja je objavila analizu voznog parka provedenu u suradnji s norveškom udrugom automobilske industrije.

U Norveškoj se sada praktički prodaju samo električni automobili. U kolovozu su činili 94 posto ukupne prodaje. Norveška je oduvijek bila lider u mobilnosti s nultom emisijom, zahvaljujući nizu uvjeta (prihod, opskrba energijom, gustoća naseljenosti) koji su omogućili stanovnicima da masovno prihvate korištenje vozila na baterije prije nekoliko godina, kada prijelaz na električna vozila nije bio razmatran drugdje.

Zapravo, prelazak je nadmašio očekivanja. Cilj je bio da se do kraja sljedeće godine prodaja automobila s unutarnjim izgaranjem smanji ispod 10 posto. To se dogodilo više od godinu dana prije planiranog. Mnogi su proizvođači odlučili prestati prodavati automobile s unutarnjim izgaranjem zbog niskih brojki koje su postizali.

Komentirajte prvi

New Report

Close