Otkrivena nova opasnost pomfrita i ostale pržene hrane, ne štete samo srcu

Autor: Poslovni.hr , 01. svibanj 2023. u 09:18
Foto:Ivana Ivanovic/PIXSELL/Ilustracija

Konzumiranje puno pržene hrane već je povezano s većim rizikom od pretilosti i srčanih bolesti.

Novo istraživanje pokazuje da je česta konzumacija pržene hrane, posebice pomfrita, snažno povezana s 12% većim rizikom od anksioznosti i 7% većim rizikom od depresije.

Autori rada okrivili su akrilamid – kontaminant koji se proizvodi u škrobnoj hrani kada se prži, peče ili kuha na visokim temperaturama – kao potencijalnog krivca za promjene mentalnog zdravlja.

Nalazi nedavnog istraživanja temelje se na podacima više od 140.000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su podijelili informacije o svom zdravlju i prehrambenim navikama za veliku medicinsku bazu podataka.

Svi su sudionici bili praćeni u prosjeku 11 godina.

Istraživači su u toj bazi podataka identificirali ljude koji su redovito jeli prženu hranu, a zatim su provjerili imaju li simptome tjeskobe ili depresije.

Razlog? Pržena hrana uzrokuje više upale u crijevima što s vremenom može dovesti do upale u mozgu.

U istraživanjima je takva neuroinflamacija povezana sa stanjima kao što su depresija i anksioznost.

Zapravo, kada je riječ o akrilamidu, dugotrajna izloženost može uzrokovati reproduktivne probleme, oštećenje živaca, pa čak i rak.

U novom istraživanju znanstvenici su primijetili da je izloženost toj tvari uzrokovala povećanje poremećaja ponašanja, tjeskobe i depresije.

Kako biste izbjegli izlaganje akrilamidu, preporučljivo je izbjegavati visoke temperature kuhanja i, općenito, prženu hranu, umjesto toga preferirajući cjelovitu i minimalno prerađenu hranu te izbjegavajući dodane šećere i konzervanse, prenosi Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close