Novi vlakovi za čišći okoliš i bolju gradsku povezanost

Autor: Borivoje Dokler , 23. listopad 2015. u 07:10
Prednosti željezničkog prometa vezane su uz manju emisiju štetnih plinova, manju potrošnju energije te stvaranje manje raine buke,Foto: PD

Vodeći se načelima energetske učinkovitosti i ekološke održivosti uveli 10 novih vlakova.

Zagušenost prometnica u velikom gradovima zahtijeva pozorno prometno planiranje i usmjeravanje tokova putnika na prijevozna sredstva koja čuvaju okoliš, smanjuju zagađenje i buku te rasterećuju prometnice. Tako se i HŽ Putnički prijevoz u svojoj razvojnoj politici vodi načelima energetske učinkovitosti, ekološke održivosti i ekonomske isplativosti, kojima je cilj dugoročno održiv razvoj pametnog prijevoza budućnosti.

Prednosti željezničkog prometa vezane su uz manju emisiju štetnih plinova u atmosferu u usporedbi s drugim prometnim granama, manju potrošnju energije, stvaranje manje buke i manje narušavanje prirodnog okoliša prilikom izgradnje željezničke infrastrukture. U cilju povećanja kvalitete usluge, HŽ Putnički prijevoz je u siječnju 2014. s Končar – Električnim vozilima potpisao ugovor o proizvodnji vlakova za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz.

Od travnja 2015. u promet je pušteno 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz i jedan vlak za gradsko-prigradski prijevoz, a do kraja godine u promet će biti pušteno još pet gradsko-prigradskih vlakova. Elektromotorni vlak za regionalni prijevoz postiže brzinu od 160 km/h, ima 210 sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet vlaka je 419 putnika, dok elektromotorni vlak za gradsko-prigradski prijevoz postiže brzinu od 160 km/h, ima 133 sjedeća mjesta, a ukupni kapacitet vlaka je 505 putnika.

Vlakovi su opremljeni s više parova dvokrilnih ulaznih vrata sa svake strane, imaju pokretne rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostor za bicikle. Sustav za informiranje putnika u potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom pa se zaustavljanja u kolodvorima i stajalištima najavljuju glasovno, a prikazuju se i na displejima u vlaku. Novi vlakovi HŽ Putničkog prijevoza omogućuju vrhunsku udobnost vožnje i pouzdanu mobilnost te ostvaruju zadane ciljeve razvojne politike HŽ Putničkog prijevoza.

Željeznički prijevoz kao najsigurniji kopneni vid prometa ima sve odlike prijevoza budućnosti koji će u gradovima koji se užurbano razvijaju znatno pridonijeti njihovu održivu razvoju te mobilnosti i poboljšanju kvalitete života građana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close