Kelj je poznat po bogatstvu vitaminima i hranljivim tvarima. Za neke ljude, međutim, okus ove biljke može biti težak za trbuh. Ispostavilo se da odrasli ljudi nisu jedini koji tako misle. Studija provedena na Sveučilišta u Duram u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila je da su nerođene bebe radile grimase kada su njihove majke progutale ovo lisnato povrće, piše Mymodernmet, a prenosi City magazin.
“Nekoliko studija pokazalo je da bebe mogu osjetiti okus i miris u maternici, ali su zasnovane na ishodima nakon poroda, dok je naša studija prva koja je uočila ove reakcije prije rođenja”, rekao je Beyza Ustun, postdiplomski istraživač u Odjelu za psihologiju Sveučilišta Duram. Tim znanstvenika je napravio specijalne ultrazvučne snimke 100 trudnica kako bi analizirao kako su nerođene bebe reagirale na različite namirnice koje su jele njihove majke.
Nakon što su trudnice pojele mrkvu, činilo se da fetusi odgovaraju oduševljenim licima koja skoro podsjećaju na smijeh. Nasuprot tome, fetusi izgledaju kao da prave grimasu gađenja kada su njihove majke konzumirale kelj. Vjeruje se da fetusi mogu osjetiti ove okuse udišući i gutajući plodnu vodu u maternici.
“Bilo je zaista nevjerojatno vidjeti reakciju nerođenih beba na okuse kelja ili mrkve tijekom ultrazvuka i podijeliti te trenutke s njihovim roditeljima. Smatramo da bi ponovljeno izlaganje okusima prije rođenja moglo pomoći u uspostavljanju preferencija u hrani nakon rođenja, što bi moglo biti važno kada se razmišlja o promoviranju zdrave prehrane i rješavanju problema dječje izbirljivosti prilikom odvikavanja od dojenja”, rekao je Uston,
Rezultati ove studije objavljeni su u Psychological Science.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu