Najjači ulagači skenirali potencijalne jednoroge

Autor: Josipa Ban , 08. srpanj 2024. u 12:40
HUB385, Zagreb - Nuqleus Demo dan/Josip Mikacic/PIXSELL

Nuqleus Demo Day ponudio inovacijsko blago, od AI rješenja do rudarskih softvera.

Gotovo svi predstavnici investicijske scene iz Hrvatskoj, ali i šire, okupili su se krajem prošlog tjedna u prostoru HUB-a 385 u Zagrebu.

Okupio ih je vrlo rijedak, ali zato značajan događaj za domaću startup scenu – Nuqleus Demo Day. Za investitore je to prilika upoznati se s visokotehnološkim idejama i rješenjima nastalima u okviru Nuqleusovog Startup builder programa.

Interes predstavnika barem 10 investicijskih fondova ne treba čuditi kada se zna da je ovo jedini program u Hrvatskoj koji spaja znanost i industriju s ciljem stvaranje inovacija koja će riješiti značajne društvene i industrijske izazove. Kao takav Nuqleusov program itekako ima potencijal stvoriti novog hrvatskog jednoroga.

Investitorima je stoga Demo dan događaj koji se ne propušta. Inovativnih ideja i rješenja nije nedostajalo. Dapače, program je ove godine bio fenomenalan, kaže Matija Srbić, koordinator deep-tech venture buildera Nuqleusa, koji djeluje unutar Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).

Imali smo odlične timove, radionice, mentore i inovacije, rješenja su došla iz različitih područja, od AI-a, robotike, health-techa do naprednih materijala, a za neka od njih smo ove godine prvi put čuli, ističe Srbić. Uistinu, nakon što je 10 timova koji su ušli u drugu fazu programa, od 15 prijavljenih, odradilo “pitchanje”, odnosno predstavljanje pred publikom te investicijskim i znanstvenim odborom programa, jasno je da “žiri” neće imati jednostavan posao – odabrati tri najbolja koja nastavljaju.

Joško Bobanović partner je u Sofinnova Partners, najstarijem VC fondu u Europi koji upravlja s oko tri milijarde eura/J. Mikačić/PIXSELL

Rješenja i za pravnike
Primjerice, dvije znanstvenice s Instituta Ruđer Bošković, koje već 20 godina istražuju viruse, razvile su VirusHunter – komplet za detekciju i identifikaciju bilo kojeg potencijalno patogenog virusa. Riječ je o rješenju koje, kažu, trenutačno ne postoji na tržištu.

I tim RockTech NeXus razvio je jedinstveno rješenje – softver koji omogućuje bržu i precizniju obradu podataka, i to u području rudarskog inženjeringa, tunelogradnji i geotehnici. Tim Ulpian, razvio je istoimeni alat koji generira odgovore na pravna pitanja na bilo kojem jeziku uz citiranje i mogućnost pregleda svih korištenih pravnih izvora. Namijenjen je pravnicima, a omogućuje im brzo i efikasno rješavanje pravnih izazova.

“Pitchao” je i naš bivši kolega, novinar Bernard Ivezić koji je odlučio promijeniti smjer karijere te se okušati u onome što je dva desetljeća kao novinar pratio – u startup biznisu. Njegov tim bacio se u razvoj QuantumBoya, odnosno prvog hardverskog novčanika za kriptovalute zaštićenog kvantnom tehnologijom.

Koga će odbori Nuqleusa odabrati znat će se ovaj tjedan, a da je program koji je nasljednik SPOCK-a napravio značajne pomake u ostvarenju cilja razvoja deep-tech ekosustava u Hrvatskoj, potvrđuju rezultati. “Program raste i u broju timova koji na njega apliciraju, i u broju mentora i iznosu investicija koje timovi dobivaju”, kaže Srbić.

Najviše u posljednjih 2-3 godine

Iz Nuqleusa je izašlo 16 spin-offova koji su dobili 1,7 milijuna eura financiranja.

Konkretno, do sada je, i to uglavnom u posljednje dvije do tri godine, iz Nuqleusa izašlo 16 spin-offova koji su dobili 1,7 milijuna eura financiranja. Za usporedbu, posljednje dvije generacije SPOCK-a prikupile su 100 tisuća eura.

Rast ne treba čuditi kada se u obzir uzme činjenica da je razvoj naprednih tehnologija u Hrvatskoj bio prilično zapostavljen. No, zahvaljujući inicijativi koja dolazi s FER-a, i koja teži izgradnji visokotehnološkog startup ekosustava u Hrvatskoj, i to se polako mijenja.

“Kada smo krenuli u razvoj ovog ekosustava bilo je znanstvenika i istraživača koji su se uključili u program a da nisu znali ništa niti što je startup. Već nakon šest mjeseci neki od njih dobili su investicije od 200 tisuća eura”, rekao je Srbić.

Nemilosrdna borba
Jasmina Isaković, suosnivačica i izvršna direktorica startupa EMHANCE, koji je lani ušao u završnicu Nuqleusovog programa, kao njegovu najveću prednost, osim znanja, navodi veze, odnosno povezivanje.

“Novac je odličan, ali veze su te koje će vas u konačnici dovesti do uspjeha. Kroz Nuqleus ne samo da smo upoznali odlične mentore, već i investitore, profesionalce iz industrije, pravnike, odnosno sve koji nam mogu pomoći na našem startup putovanju”, kaže suosnivačica startupa koji razvija neinvazivni uređaj za personalizirano liječenje bolesti mozga i daljinsko praćenje napretka pacijenta.

Takva rješenja investitori brzo otkriju, bez obzira na to gdje se startup ili venture capital fond nalazi. Na Demo Dayju tako smo otkrili da svoju priliku na domaćem tržištu intenzivno traži Portfolion Capital Partners, fond iz Budimpešte iza kojeg stoji OTP banka, a vrijedan je 500 milijuna eura. “Vrlo aktivno gledamo na hrvatsko tržište”, poručio je Bence Banhalmi iz Portfolion Capital Partnersa.

Joško Bobanović, partner u Sofinnova Partners, najstarijem VC fondu u Europi koji upravlja s oko tri milijarde eura, ne otkriva hoće li investirati u Hrvatsku. Mladim inovatorima i poduzetnicima poručuje da će se na to odlučiti tek ako njihovo rješenje pruža tehnološku prednost koja je bolja od svega što postoji na tržištu. “Startupe prvo pitamo mijenja li njihovo rješenje svijet. Ako je odgovor potvrdan, više ne postavljamo pitanja”, ističe.

S takvim kriterijima borba za kapital u Europi je nemilosrdna. Još kada se zna da na Starom kontinentu nema dovoljno investicijskog kapitala, posebno u odnosu na SAD i Daleki istok, oni koji žele uspjeti moraju biti najbolji. To teško mogu biti bez sustavne podrške. Upravo zato FER-ov Nuqleus čini ogromnu stvar za domaće gospodarstvo – stvara sustav za razvoj tehnološki naprednih kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close