Mobilna 3G mreža HT-a odlazi u povijest u korist naprednih mreža nove generacije

Autor: Tanja Ivančić , 27. svibanj 2024. u 07:00
Ulogu 3G mreže preuzet će mreže novije generacije, odnosno 4G i 5G/MAREEN FISCHINGER

Mobilna 3G mreža HT-a odlazi u povijest u korist naprednih mreža nove generacije.

Hrvatski Telekom krenuo je u proces gašenja mobilne 3G mreže u skladu sa svjetskim trendovima. Tako je ona u Osijeku i okolici već poslana u povijest, a na redu je područje Grada Zagreba i okolice gdje će se mreža gasiti u razdoblju od 8. do 12. srpnja 2024.

Kako ističu iz HT-a “gašenje 3G mreže predstavlja ključni korak u predanosti HT-a prema digitalnoj transformaciji. Oslobađanjem frekvencijskih resursa i kapaciteta dodatno se unaprjeđuje 4G i 5G tehnologija.”

Glas i SMS uz 2G
Proces gašenja 3G mreže Hrvatskog Telekoma trebao bi biti dovršen početkom 2025. godine. Ulogu 3G mreže preuzet će mreže novije generacije, odnosno 4G i 5G, dok će 2G (GSM) mreža ostati ona putem koje će se i dalje nesmetano odvijati telefonski razgovori i razmjenjivati SMS poruke.

Nove mreže – manji ugljični otisak

Gašenjem će se smanjiti ugljični otisak jer je 4G tehnologija pet puta, a 5G tehnologija čak 15 puta energetski učinkovitija od 3G-a.

Zapravo radi se o tome da je većina korisnika obnovila mobitele, te da se pri surfanju koristi s onima koji podržavaju 4G i 5G. Oni koji imaju starije mobitele samo s 3G mrežom i starijim 2G-om, uglavnom su oni koji koriste pozive i iznimno rijetko podatkovne usluge, jer iako je svojedobno 3G predstavljao revoluciju u podatkovnom prometu, sada je to ‘spora’ mreža koja ne može omogućiti brzo otvaranje stranica ni brojnih usluga, za koje, pojednostavljeno, trebaju ‘jači’ mobilni uređaji.

Pozivi će na takvim starim mobitelima i dalje raditi, unatoč gašenju 3G-a, kao i jako spor internet putem 2G-a. A poslovna je procjena telekoma, kada i na koji način dizajniraju svoju mrežu. HT je svoj 3G odlučio gasiti i poslati u povijest.

Pojašnjavaju to i iz HT-a te kažu: “Tijekom protekla tri desetljeća implementirano je ukupno pet, a do danas zadržano u radu čak četiri generacije mobilnih tehnologija. Gašenje 3G tehnologije neće imati utjecaj na korištenje glasovnih i SMS usluga”.

Osim što se oslobađaju dodatni frekvencijski resursi i kapaciteti, razlog gašenja kojeg se prihvatio HT je i energetska učinkovitost. Naime, pojašnjavaju iz HT-a, “ICT sektor danas je odgovoran za dva do tri posto globalnih CO2 emisija te se predviđa da će do 2030. godine zbog rasta korištenja usluga iz oblaka i umjetne inteligencije dosegnuti udio od oko sedam posto.

Zato je zamjena 3G s mrežama novije generacije, kao što su 4G i 5G, u skladu sa strategijom održivog poslovanja Hrvatskog Telekoma, jer je riječ o mrežama koje su značajno energetski učinkovitije”, naglasak je HT-a.

“Umirovljenje 3G tehnologije će nam omogućiti da frekvencijske resurse upotrijebimo za 4G i 5G tehnologije. Završetkom ovog procesa naša mreža će također smanjiti ugljični otisak po prenesenoj količini podataka s obzirom da je 4G tehnologija pet puta, a 5G tehnologija čak 15 puta energetski učinkovitija od 3G-a.

Isti postupak provode već brojni svjetski i europski telekomi, koji supstituiraju 3G u korist naprednijih mreža koje omogućavaju veće brzine, manju latenciju, poboljšani kapacitet te su spremne podržati nove tehnologije”, izjava je Borisa Drile, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

A1 se priprema
Kada se radi o ostalim mobilnim operatorima, gašenje 3G mreže svakako će i kod njih doći na red. Zasad, iz Telemacha Hrvatska kažu da nemaju u planu još gasiti 3G, dok u A1 “rade na tome”.

“U skladu s trendovima u telekomunikacijskoj industriji, A1 Hrvatska je s pripremama za gašenje 3G mreže počela prije nepunih godinu dana. Preduvjet za samo gašenje je spremnost svih naših korisnika za prelazak na napredniju, bržu i energetski učinkovitiju tehnologiju. Stoga ih i ovim putem pozivamo da posjete A1 centre u kojima mogu dobiti više informacija o prelasku na mobilni standard koji omogućuje znatno bolje korisničko iskustvo”.

Komentirajte prvi

New Report

Close