Smart Industry
Key note predavanje

Mladi su u najvećem problemu – IT stagnira, potpore se smanjuju

Istaknuti predstavnici hrvatske IT industrije Ivan Bešlić i Drago Cmuk na konferenciji Poslovnog dnevnika održali su glavna predavanja.

Tanja Ivančić
06. listopad 2024. u 22:00
Drago Cmuk, partner u Forvis Mazarsu održao je predavanje pod nazivom ‘AI ne pričaj bajke: sjaj i tama pametne industrije’/Josip Mikačić/PIXSELL

U uvodnom izlaganju na konferenciji Smart Industry, Ivan Bešlić, suosnivač i CSO Sofascorea i predsjednik CISEx-a osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema koje se tiču prije svega IT industrije, ali i šire gospodarske situacije.

Prije svega osvrnuo se na najavljene porezne izmjene. “Po prvi puta Vlada je pokazala jasan smjer kojim želi ići, odmaknuti se od cigli i betona, i usmjeriti se na tvrtke. Za sada je to još mlako, i vjerojatno će zahtijevati duži proces i nekoliko iteracija”, istaknuo je Bešlić.

Komunikacija na engleskom

Pri tom je dodao kako smatra da su mladi u najvećem problemu, jer trenutačno u IT industriji vlada stagnacija, a potpore za mlade, kako je najavljeno, smanjit će se.

“Mladi neće imati priliku u prvim godinama dobivati adekvatnu plaću jer neće biti velika potražnja na tržištu, a istovremeno će za mlade, tvrtke plaćati jednako doprinose kao i za sve ostale. To je veliki rizik”, upozorio je Bešlić. Bešlić se osvrnuo i na demografsku situaciju, te ustvrdio da ćemo morati uvoziti visoko kvalificiranu radnu snagu, ali i studente.

Ivan Bešlić, suosnivač i CSO Sofascorea i predsjednik CISEx-a, osvrnuo se na najavljene porezne izmjene/Josip Mikačić/PIXSELL

“Imamo odlične fakultete, no studenta nedostaje. Za početak trebali bismo se nuditi programe na enegleskom jeziku. Jednako, tvrtke bi trebale sve dokumente, ali i internu komunikaciju, u velikom dijelu imati na enegleskom, jer će nam to donijeti konkurentnost i privući visokoobrazovane”, smatra Ivan Bešlić.Drago Cmuk, partner u Forvis Mazarsu, održao je predavanje pod nazivom “AI ne pričaj bajke: sjaj i tama pametne industrije”.

“Dok svijet bruji o čudima umjetne inteligencije, stručnjaci i industrija gledaju na stvarne izazove i znaju da brojke ne lažu. Kao i s industrijom 4.0, obećanja su otišla daleko iznad realnosti i primjenjivih rješenja”, teza je Drage Cmuka.

Tvrtke su zapele

“Tvrtke su zapele na putu digitalnih tvornica i smart industrije jer nemaju jasnu digitalnu kartu. To je vruća tema, a prijemjenjiva je na sve druge tehnologije i industrije”, istaknuo je Drago Cmuk, koji je tu tezu predočio vrlo slikovito i iz vlastitog iskustva, kada je svoju ekipu poveo na izlet u proljeće na Bijele i Samarske stijene u Gorskom Kotaru.

Prvo iznenađenje bio je snijeg koji u proljeće nisu očekivali. “Smočili smo se, zapuhali i, ukratko, bilo je gadno. A tada smo došli u područje gdje je snijeg prekrio i markaciju. U roku pola sata nastala je panika, jer više nije bilo jednostavno ni stići do cilja ni vratiti se.

Ono što sam ovom pričom želio reći jest da kad krenete na put prema pametnoj industriji, čeka vas puno neugaženog snijega i jako je dobro imati vodiča sa sobom. I dobro je imati dvije karte, navigaciju ili nekoga i to sa sobom”, istaknuo je Cmuk, ukazujući na činjenicu da se valja opskrbiti svime, prije svega profesionalcima.

New Report

Close