Istraživanje otkrilo: Ovo povrće produžava život, a znatno smanjuje rizik od bolesti srca i raka

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2022. u 12:30
Foto: Pixabay

Prošli su kroz zdravstvene izvještaje nešto više od 570.000 ljudi iz SAD-a, Kine, Italije i Irana.

Američka asocijacija kardiologa objavila je na godišnjem skupu preliminarne rezultate istraživanja koji pokazuju da ljudi koji jedu čili papričice imaju zdravstvenih benefita koji im produžuju život, javlja B92.

U studiji je istaknuto da te osobe mogu računati na “znatno smanjenje rizika od umiranja od kardiovaskularnih bolesti ili od raka”.

Ranija istraživanja pokazala su da čili, plod različitih tropskih vrsta paprike, ali i nekih europskih, kao hrana može djelovati protiv upala, antioksidativno, protiv razvoja raka, kao i povoljno na reguliranje nivoa kolesterola i triglicerida u krvi.

Ključni sastojak čilija koji dovodi do toga je kapsaicin, koji čiliju daje specifični ljut ukus, a može se pronaći u još nekim srodnim biljkama.

Istraživači su do ovog podatka došli statistički analizirajući čak 4.729 ranijih istraživanja, kroz koje su prošli kroz zdravstvene izvještaje nešto više od 570.000 ljudi iz SAD-a, Kine, Italije i Irana.

Dosjei tih ljudi sadržavali su podatke o njihovoj prehrani, između ostalog i sklonosti ljutim papričicama, odnosno o tome da ih možda nikada ne jedu.

Nakon toga se ispostavilo se da oni koji redovno jedu ljute papričice, u odnosu na one koji ih jedu rijetko ili nikada, u 26 posto slučajeva rjeđe umiru od kardiovaskularnih bolesti, 23 posto rjeđe umiru od raka i 25 posto su generalno manje skloni umiranju od bolesti.

“Iznenadili smo se kada smo otkrili da je u prethodno objavljenim studijama redovna konzumacija čili papričica bila povezana s ukupnim smanjenjem rizika od svih uzroka kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od raka. Prehrambeni faktori mogu igrati važnu ulogu u ukupnom zdravlju”, rekao je Bo Hu, kardiolog i jedan od autora studije.

Doktor Hu je ipak upozorio da su još nepoznati točni razlozi i mehanizmi koji bi mogli objasniti trenutne podatke.

“Stoga je nemoguće reći da će veće konzumiranje većih količina čili papričica produžiti vaš život i smanjiti smrtnost posebno od kardiovaskularnih bolesti i raka. Da bi se potvrdili ovi preliminarni izvještaji, potrebno je još istraživanja, posebno u smjeru dobivanja dokaza iz različitih i nasumičnih studija”, dodao je.

Zasad nisu uspjeli utvrditi ni to koje vrste čilija su možda bolje u sprečavanju bolesti od nekih drugih, a posebno je misteriozno ostalo koji točno sastojak ili sastojci ili čak, kombinacija sastojaka dovode do bolje otpornosti na navedene bolesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close