Smart Industry
Integracija tehnologija

IoT tehnologija drži ključ za otključavanje punog potencijala pametnih gradova

Omegin ‘IOT Complete’ omogućuje integraciju tehnologija koje gradovima osiguravaju alate za zelenu tranziciju.

PD VL native tim
01. listopad 2024. u 22:00
Danas usklađenost s ESG standardima više nije opcionalna, već je neophodna, ističe Luša/ROBERT ANIć/PIXSELL

Kako se trend urbanizacije ubrzava, pametno upravljanje urbanim cjelinama, popularno nazvani “pametni gradovi” postaju ključni fokus za vlade, jedinice lokalne samouprave ali i organizacije diljem svijeta.

U središtu ove transformacije nalazi se Internet stvari (IoT), tehnologija koja revolucionira i značajno mijenja način upravljanja i nadzora javne infrastrukture, omogućuje optimizaciju i značajne uštede u potrošnje energije, te omogućuje donošenje informiranih odluka o upravljanju i investiranju u infrastrukturu temeljenih na prikupljenim podacima o stvarnoj potrošnji i ponašanju sustava.

Omega software na domaćem tržištu već godinama predvodi razvoj inovativnih produkata i rješenja koje povećavaju energetsku učinkovitost, poboljšavaju održivost i osiguravaju usklađenost sa standardima okoliša, društvene odgovornosti i upravljanja (ESG) kroz IoT tehnologiju.

Pokreće ključna rješenja

Naša “IoT Complete” platforma se nalazi u pozadini cjelokupnog sustava koja podržava širok raspon aplikacija, komunikacijskih protokola i agnostička je prema vrstama senzora, načinima prikupljanja podataka i predstavlja podatkovnu osnovicu nad kojom se konfiguriraju moduli praćenja i upravljanja sustavom. To ukratko znači da “IoT Complete” u iznimno kratkim rokovima možemo prilagoditi i početi preuzimati podatke iz postojećih sustava, raditi analize i početi donositi odluke, ali jednako tako i dodavati nove komponente sustava ovisno o interesima i preferencijama naših korisnika i konkretnim potrebama ili prilikama koje se ukažu.

Naša posvećenost održivoj budućnosti

U Omegi software vjerujemo da IoT drži ključ za otključavanje punog potencijala pametnih gradova. Razvijanjem rješenja koja poboljšavaju javnu rasvjetu, optimiziraju potrošnju energije, iskoristivost javnih resursa i usklađuju se s ESG standardima, doprinosimo održivijoj, učinkovitijoj i dinamičnoj urbanoj budućnosti. Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom putu prema pametnijim, zelenijim gradovima — vođenim inovacijama i predanošću održivosti.

Omega “IoT Complete” pokreće naša ključna rješenja za pametne gradove, upravljanje potrošnjom energije u gradovima i organizacijama. Kroz jednostavna izvješća i lagano razumljiva sučelja aplikacija olakšava svojim korisnicima kontakt s tehnologijom koja se nalazi u pozadini. Kroz naša napredna IoT rješenja pomažemo gradovima i organizacijama uvid i upravljanje potrošnjom energije, omogućavamo dodatni razvoj usluga pametnog grada, čime postižemo optimizaciju troškova i poboljšanje kvalitete života građana.

Internet stvari (IoT) je mreža međusobno povezanih uređaja koji komuniciraju i razmjenjuju podatke u stvarnom vremenu. U kontekstu pametnih gradova, IoT je ključan skup tehnologija jer omogućuje povezivanje i prikupljanje podataka sa mreže senzora i obradu podataka, a koji podržavaju inteligentno donošenje odluka i učinkovito upravljanje. IoT platforma od Omega softwarea, u kombinaciji s desetljećima iskustva i stručnosti u razvoju aplikacija, omogućuje nam neprimjetnu integraciju ovih tehnologija u urbanu infrastrukturu, opremajući gradove alatima potrebnim za održivu, učinkovitu i prilagodljivu zelenu tranziciju.

Jedna od najčešćih i uobičajeno prva primjena IoT-a u pametnim gradovima je upravljanje javnom rasvjetom. Tradicionalni sustavi rasvjete često pate od energetske neučinkovitosti, visokih operativnih troškova i zastarjelih metoda upravljanja i održavanja. Naša rješenja rješavaju ove izazove nudeći prilagodljivo upravljanje rasvjetom i mogućnosti daljinskog nadzora, što omogućuje gradovima dinamično prilagođavanje uključenja i intenziteta rasvjete na temelju podataka u stvarnom vremenu, značajno smanjenje potrošnje energije, produženje vijeka trajanja svjetiljki i dramatično umanjene troškove održavanja.

Nakon prvih rezultata, koji su redovito vidljivi već u prvim tjednima nakon implementacije, naši korisnici počinju preispitivati gdje se još može upotrijebiti IoT Complete i koje su još uštede moguće. Sljedeći logični korak je korištenje našeg sustava za upravljanje energijom (Smart Energy Management System) u javnim objektima koji se oslanja na IoT Complete platformu, gdje osim optimizacije troška rasvjete možemo vrlo efikasno upravljati potrošnjom energenata u sustavima grijanja, hlađenja, ventilacije i drugima i tako ne samo uštedjeti energiju nego i povećati kvalitetu života i boravka u javnim prostorima.

Ponosni smo što smo uspješno implementirali rješenja za upravljanje javnom rasvjetom i energetskom učinkovitošću u gradovima i općinama diljem Hrvatske.

Kroz naša IoT rješenja omogućava se gradovima i velikim organizacijama praćenje potrošnje energije kroz mjerenje upotrebe električne energije, vode i drugih resursa, koristeći naprednu analitiku za prepoznavanje obrazaca potrošnje, njihovu optimizaciju, uključivo i upozoravanje i alarmiranje u slučaju neočekivanih odstupanja od uobičajene potrošnje.

Primjerice, implementacijom mjerenja protoka vode na magistralnim pravcima vodovoda moguće je pravodobno detektirati puknuća, curenja ili otuđenja prije nego što troškovi izmaknu kontroli. Ovakve mogućnosti osnažuju i omogućavaju rukovodećim osobama da donose odluke temeljene na stvarnim podacima koje poboljšavaju upravljanje energijom i održivost u objektima kao što su sportski kompleksi, podatkovni centri, industrijska i druga velika, osobito komunalna infrastruktura.

Održiva urbana budućnost

U današnjem svijetu, usklađenost s ESG standardima više nije opcionalna — već je neophodna. IoT rješenja koju nudi Omega software pomažu gradovima da ispune ove regulative promicanjem održivih praksi, smanjenjem ugljičnog otiska i osiguravanjem transparentnosti u izvještavanju o potrošnji energije. Kroz robusno prikupljanje i analizu podataka, naše tehnologije doprinose stvaranju održivije urbane budućnosti te pružaju set podataka koji su nužni svakoj velikoj organizaciji za uskoro obavezno izvještavanje o praćenju i postizanju zadanih ESG ciljeva i politika.

Implementacija Omeginog IoT Complete rješenja započinje pomoću strukturirane strategije koja kreće sveobuhvatnom procjenom ciljeva klijenata i postojeće infrastrukture. Integracijom odgovarajućih IoT uređaja i senzora u našu platformu i provođenjem pilot projekata kroz koje dokazujemo vrijednost koncepta i osiguravamo skalabilnost i prilagodljivost za najrazličitija urbana, poslovna ili industrijska okruženja. Ovakav pristup jamči uspješnu implementaciju i pruža jasan plan za buduće proširenje i integraciju, ali i jasno sliku mogućih efekata implementacije što se u najvećem dijelu manifestira u trenutnim uštedama energenata i sirovina i umanjenom CO2 otisku.

Ponosni smo što smo uspješno implementirali rješenja za upravljanje javnom rasvjetom i energetskom učinkovitošću u gradovima i općinama diljem Hrvatske, donoseći mjerljive rezultate u uštedama energije i održivosti. Ovi projekti demonstriraju transformativnu moć naših tehnologija i nude vrijedne uvide i lekcije za buduće inicijative i proširenje opsega djelovanja.

Iako su prednosti IoT-a u pametnim gradovima jasne, izazovi poput kibernetičke sigurnosti, početnih troškova i integracije sa zastarjelim sustavima i dalje postoje. Naš tim stručnjaka posvećen je prevladavanju ovih prepreka, osiguravajući kroz cijeli životni ciklus razvoja da svaka implementacija bude sigurna i integrirana u postojeću infrastrukturu grada na način da je sigurnost od samog početka integralna i ključna komponenta sustava.

Kako IoT tehnologija nastavlja napredovati, uzbuđeni smo zbog budućih mogućnosti za pametne gradove. Od integracije umjetne inteligencije i strojnog učenja do razvoja senzora sljedeće generacije i novih načina povezivosti, predani smo ostati na čelu inovacija. Naša vizija seže i šire, s planovima za upotrebu naših IoT aplikacija na druga ključna područja upravljanja urbanim sredinama, potičući još veću učinkovitost i održivost, a istovremeno omogućujući našim korisnicima da kroz jednostavna sučelja mogu nadzirati i odlučivati o ponašanju iznimno velikih i kompleksnih sustava.

* Sadržaj omogućio Omega software

* Autor članka je Riko Luša, direktor sektora IoT, Omega Software d.o.o.

New Report

Close