VIDEO: Na najvećoj gaming platformi uskoro hrvatska igra, kombinira AR i olimpijske sportove

Autor: Suzana Varošanec , 26. kolovoz 2021. u 14:53
Igra je dosta motorička, od igrača se traži simulacija pokreta prikladna svakom sportu/PD

Proizvod tvrtke Flamboyant Entertainment, Nenada Fijale iz 1. generacije edukacije u Pismu, prepoznao je i HOO.

Poduzetnički inkubator Pismo u Novskoj, specijaliziran za gaming industriju, zahvaljujući uspješnom programu učenja izrade videoigara rasadnik je tvrtki iz gaming sektora. Dosad je tako otvoreno više od 50 tvrtke. Među njima je i polaznik prve generacije Nenad Fijala koji se s partnerima na razvoju proizvoda VR Summer Sports moguće nalazi i na prekretnici prema ‘klubu milijunaša’.

“Trenutačno smo u završetku vlastitog projekta VR Summer Sports koji ćemo plasirati na Steam, najveću platformu za prodaju video igara u svijetu.

Projekt je prepoznat i od Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) gdje smo imali priliku otići u Hrvatsku kuću u Japanu promovirati igru, ali situacija s Covidom nas je spriječila u tome”, kaže Fijala.

Modeliranje i animacija u 3D

Igra je, ističe, isključivo za uređaje virtualne stvarnosti, dok je lansiranje na ovu platformu prvi takav primjer iz rada Pisma. Iako će se tek po prodaji na platformi vidjeti kakvi su stvarni efekti tog proizvoda, očekivanja su visoka, tj. oko 20.000 prodanih primjeraka.

S obzirom na oko 40 milijuna korisnika uređaja virtualne stvarnosti i njihovu kupnju igara, Fijala smatra da je to brojka koja bi mogla biti dosegnuta kroz prvu godinu. Igra se sastoji od 10 olimpijskih sportova koje igrač može iskusiti natječući se protiv virtualnih protivnika.

20.000

primjeraka videoigre VR Summer Sports Fijala očekuje da će prodati preko Steama u prvoj godini lansiranja

“Igra je dosta motorička, od igrača se traži simulacija pokreta prikladna svakom sportu, te je dobar trening – fitness. To nam je i jedan od glavnih ciljeva; da igrači ostanu svjesni da je fizička aktivnost dobra i potrebna”, navodi ovaj vlasnik tvrtke Flamboyant Entertainment, koja se bavi izradom video igara, 3D modeliranjem i animacijom 3D likova, izradom rendera i video obradom.

Pretežito su posrijedi projekti vezani za virtualnu stvarnost (VR): koriste naglavne naočale za prikaz slike i puno uranjanje korisnika u virtualni svijet koji vidi na naočalama.

Uglavnom su surađivali s domaćim poduzetnicima i investitorima, dok upravo započinju i s poduzetnikom Alenom Magdićem koji je na zagrebačkom Jankomiru, u preuređenom Family Fun&Home Mallu, otvorio veliku igraonicu za djecu.

Povezano je to s ekspanzijom kojom Magdić planira proširiti svoju ponudu s VR sadržajima. Kako pojašnjava, uz ostalo pružaju konzultantsku uslugu izrade projekta i plana glede uređaja i sadržaja koji će biti u Igrandiji.

Ide 6. generacija

Program učenja izrade videoigara u poduzetničkom inkubatoru Pismo ponovno je privukao velik broj prijavljenih iz cijele Hrvatske. Najboljih 40 kandidata izabrano je na testiranju u dva programa edukacije Unity i Blender, te ovih dana počinju s učenjem.

I u ovoj 6. generaciji polaznici će primati minimalnu hrvatsku plaću i putne troškove svih 6 mjeseci nastave. Program provode uz podršku HZZ-a. Najviše se educiranih osoba po završetku zaposli u IT-ju, dok oni nezaposleni prije edukacije lako pronađu posao jer se radi o jako traženim zanimanjima.

“U Novskoj je zahvaljujući ovom programu otvoreno više od 50 tvrtki iz gaming sektora. Gotovo iz svake generacije njih 13 odluči se na ovaj način samozaposliti”, kaže Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA i idejni Inkubatora.

U iščekivanju završnog dijela natjecanja u sklopu Crown projekta, svoje aktivnosti na još nekoliko svojih projekata nastavljaju i osnivači tvrtke Grow Josipa i Kristijan Bencek, polaznici 3. generacije.

S obzirom na pozitivne reakcije nakon izlaska video igre u sklopu Lonjskog polja, kažu da su odlučili nastaviti digitalizaciju parkova te rad na idejama i za parkove u drugim krajevima Hrvatske.

Fokusirani su i na razvoj edukativne gaming platforme koja je nešto potpuno inovativno te bi ciljanoj publici – najmlađima približila i olakšala učenje. Tvrtka Loomi studio&design u vlasništvu Marijete Šamec i Ivana Zorića, polaznika 4. generacije edukacijeu Novskoj, kao stanar Pisma radi jako puno servisnih poslova za vanjska tržišta.

Države iz kojih dolaze njihove narudžbe su najviše Srbija i Amerika. Oni za naručitelja izrađuju točno određeni segment igre, a između ostalih, njihov je klijent jedan koledž iz SAD-a za koji rade poslove izrade tutoriala, tj. uputa za upotrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close