‘Hrvatska nije ni na kakvoj crnoj listi i nema blokade transakcija’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2024. u 22:00
Ministar financija Marko Primorac kazao je kako smo usklađeni s EU u pogledu sprječavanja pranja novca/D. Višnjić/PIXSELL

U američkom Mercuryju otvorene račune ima više domaćih startup tvrtki.

Nakon što je u srijedu izašla informacija da je američka fintech kompanija Mercury zatvorila vrata svim klijentima iz Hrvatske, ministar financija Marko Primorac izjavio je da Hrvatska nije ni na kakvoj crnoj listi te da nikakve transakcije nisu blokirane.

Prema njegovim saznanjima, Mercury je imao probleme s pranjem novca, zbog čega je poduzeo određene mjere predostrožnosti kako bi otklonila te poteškoće s kojima se suočava.

Dodao je kako je Hrvatska usprkos tome što je stavljena pod poseban nadzor, u smislu zakonodavstva koje regulira područje sprječavanja pranja novca i financiranje terorizma, potpuno usklađena sa zakonodavstvom EU.

Štoviše, kaže, EU je Hrvatskoj preporučila kako dodatno unaprijediti sustav te je uz ostalo Hrvatska izradila nacionalnu procjenu rizika od pranja novca i financiranja terorizma i akcijski plan za otklanjanje rizika.

U američkom Mercuryju otvorene račune ima više domaćih startup tvrtki, a u kakvim su se problemima našli prvi je na LinkedIn profilu objavio Albert Gajšak, osnivač i izvršni direktor CircuitMessa, koji ima račun od 2019. godine.

Procvat Mercuryja krenuo je nakon propasti Silicon Valley Banke (SVB) u ožujku prošle godine, a u samo četiri mjeseca broj članova porastao za 26 tisuća. Račun u Mercuryju od domaćih kompanija imao je i SpectreXR. 

Komentirajte prvi

New Report

Close