Holistički pristup proizvodnim procesima – trend koji osvaja tržište!

Autor: PD VL native tim , 20. kolovoz 2024. u 22:00
Od sveobuhvatne analize proizvodnog procesa do prepoznavanja neučinkovitosti i uskih grla, sve je važno, pa stalna podrška i stručnost implementatora mogu značajno utjecati na postizanje dugoročnog uspjeha, Foto: Shutterstock

Implementacija zahtjeva značajna ulaganja no donosi veću produktivnost i kvalitetu poslovanja.

Visoki početni troškovi i nedostatak tehničkog znanja; izazovi oko usklađivanja novih tehnologija s postojećim operativnim procesima, ali i interni otpor koji često prati svaku promjenu, kao i cyber sigurnost, tj. povećana potreba za zaštitom podataka i poslovanja, glavni su izazovi zbog kojih mnoge proizvodne tvrtke odgađaju modernizaciju poslovanja sve dok im ‘voda ne dođe do grla’. I, uistinu, implementacija inteligentnih rješenja u proizvodnju zahtjeva značajna ulaganja i tehničku stručnost, kao učinkovito upravljanje promjenama, no u konačnici donosi znatno veću produktivnost i kvalitetu poslovanja.

Cjelovito upravljanje procesima

I tvrtke koje su već implementirale neka od pametnih tehničkih rješenja te su se već uvjerile u njihovu učinkovitost, također se teško prilagođavaju brzim i stalnim promjenama na tržištu, što opet generira manju efikasnost poslovanja, lošije upravljanje resursima i u konačnici gubitke.

Vidjevši da mnoga proizvodna poduzeća lutaju u pokušajima da unaprijede svoje operacije, u tvrtki Mastroy razvili su holistički pristup proizvodnim procesima koji, osim na tehnološke aspekte, gleda i na strateško planiranje, procesne inovacije i međuljudske odnose unutar proizvodnih poduzeća. Naime, podaci kažu kako velik broj inicijativa za digitalizacijom poslovanja propadne zbog nepovezanost između pojedinih sektora unutar kompanije, kao i zbog nedostatak usklađenosti i cjelovitog upravljanja procesima. Osim što je implementator integrativnih rješenja za automatizaciju proizvodnje na domaćem tržištu, Mastroy je i agencijski pružatelj strateškog konzaltinga, koji osigurava praćenje uvođenja digitalizacije na svim razinama, uključujući i praćenje potencijalnih slabosti.

“Holistički pristup proizvodnim procesima, najjednostavnije rečeno, znači da pomažemo poduzećima da se brzo prilagode novim zahtjevima tržišta, što uključuje sposobnost brze adaptacije proizvodnih linija za različite proizvode bez gubitka učinkovitosti ili kvalitete. Mastroyjev tim stručnjaka za automatizaciju koristi napredne tehnologije i alate koji omogućavaju precizno i brzo planiranje, izvedbu i kontrolu proizvodnih procesa. S tim pristupom, klijenti mogu očekivati poboljšanu produktivnost, veću efikasnost i značajne uštede. Poduzećima koja tek razmatraju implementaciju automatizacije, nudimo rješenja prilagođena specifičnim potrebama i kapacitetima, tehničku podršku i obuku, ali i upravljanje promjenama budući da je interni otpor često prisutan prilikom uvođenja i najmanjih promjena u način poslovanja. Drugim riječima, potičemo organizacijsku kulturu otvorenu za inovacije. Također, integriramo i najnovije sigurnosne tehnologije i prakse kako bismo osigurali zaštitu podataka i operacija u svakom koraku procesa automatizacije”, pojašnjava proces rada Dino Skansi, direktor u tvrtki Mastroy, napominjući kako, kombinirajući ovakve taktike, ustvari, pripremaju poduzeća za buduće tržišne promjene, koje su neminovne.

Efikasno i održivo

S obzirom da mnoge tvrtke nemaju potrebno znanje i interne kapacitete za provođenje holističkog postupka poslovanja, angažman profesionalaca je ključan. Od sveobuhvatne analize cjelokupnog proizvodnog procesa do prepoznavanja neučinkovitosti i uskih grla, sve je važno uzeti u obzir, pa stalna podrška i stručnost implementatora mogu značajno utjecati na postizanje dugoročnog uspjeha. U svijetu koji se brzo mijenja, gdje su proizvodne potrebe i tehnologije u stalnom razvoju, inženjerski pristup započeo je 1959. g osnivanjem zanatske radionice za popravak sustava za ubrizgavanje diesel goriva. Potom, 1991. izrasta u tvrtku Purić d.o.o. – tvrtku koja se bavi reparacijom diesel injektora, visokotlačnih pumpi i turbo kompresora, popravkom vozila i prodajom dijelova – a značajan obrat u razvoju dogodio se 2018. godine kada se poslovanju tvrtke Purić pridružio odjel Damko – tim profesionalaca specijaliziranih za automatizaciju, digitalizaciju, robotiku i optičke kontrole kvalitete. Lani je odjel Damko prošao proces rebrandinga koji je iznjedrio Mastroy – jedinstven brand posvećen holističkoj automatizaciji proizvodnih poduzeća utemeljenoj na strateškom planiranju razvoja. Ove godine odjel prerasta u zasebnu tvrtku, a u njihovom pristupu poslu ističu se četiri ključna ‘stupa’: uz holistički pristup poslovanju, tu je još i know-how za sustavnu automatizaciju proizvodnje, potpuna kontrola procesa razvoja partnerskih poduzeća te odabir optimalnih rješenja i najkvalitetnijih materijala.

“Dok nastavljamo razvijati naše kapacitete i proširivati naše partnerstvo, ostajemo usredotočeni na jedno: omogućiti našim klijentima da izgrade proizvodnju koja nije samo efikasna, već i održiva, skalabilna i prilagodljiva”, poručuju iz ove uspješne tvrtke.

Sadržaj omogućio Mastroy

Komentirajte prvi

New Report

Close