Gotovo polovica tvrtki iz uslužnih djelatnosti tek počinje usvajati AI

Autor: Tanja Ivančić , 02. rujan 2024. u 21:59
Foto: 404

Pritom dodaju da je “istraživanje obuhvatilo kompanije koje se bave proizvodnjom, te one iz područja uslužnih djelatnosti”.

Gotovo 50 posto kompanija iz područja uslužnih djelatnosti još je na početku procesa usvajanja umjetne inteligencije, iako su svi složni da je AI glavni pokretač digitalne transformacije, u internim operacijama, te u interakciji s korisnicima. Jedan je to od zaključaka istraživanja, izvijestili su iz konzultantske kuće Horváth, u kojem je sudjelovalo više od 770 menadžera iz kompanija koje posluju u 29 država, uključujući Hrvatsku. Pritom dodaju da je “istraživanje obuhvatilo kompanije koje se bave proizvodnjom, te one iz područja uslužnih djelatnosti”.

“Studija je pokazala da menadžeri upravo digitalnu transformaciju prepoznaju ključnom za osiguranje srednjoročnog i dugoročnog rasta kompanija”, ističe se i nastavlja da je “istraživanje pokazalo da kompanije koje se bave proizvodnjom povećavaju svoju radnu snagu i otvaraju radna mjesta u svim zemljama u kojima posluju, osim u Njemačkoj”.

Pri tom se naglašava da se “glavni rast događa se u Sjevernoj Americi, Aziji i istočnoj Europi”. “Kompanije pogone za razvoj proizvoda sve više sele na tržišta u razvoju, zbog primarno povoljnijih uvjeta poslovanja na takvim područjima i optimizacije ukupnih troškova. Usto, ispitanici se slažu da na aktualnu poslovnu situaciju značajno utječu rastuće cijene sirovina i poremećaji u opskrbnom lancu”, kaže se izvješću.

“Uspješne transformacije kompanija zahtijevaju redefinirane modele upravljanja te nove vještine, što se ne odnosi samo na zaposlenike, već i na top menadžment. Istraživanje je potvrdilo i da u skladu s digitalnom transformacijom, ulaganje u kibernetičku sigurnost ostaje vodeća tema kompanija”, objasnila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Komentirajte prvi

New Report

Close