Google tražilica više nikad neće biti ista

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2024. u 08:04
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Promjene u načinu funkcioniranja tražilice već su duže vrijeme razvijane u odjelu Search Labs

Već duže vrijeme Google prima kritike zbog toga što su rezultati pretraživanja pretrpani reklamnim linkovima, što korisnicima otežava pronalazak željenog odgovora. Odluka da se osnovni proizvod Googlea reorganizira i nadogradi kako bi se uskladio s vizijom umjetne inteligencije kompanije Alphabet predstavlja odgovor na te kritike, ali i na sve jaču konkurenciju koja dolazi od ChatGPT-a i AI startupa poput Arc-a i Perplexity-a.

Promjene su najavljene na Googleovoj developerskoj konferenciji I/O prije nekoliko dana, što je istaknula Liz Reid, voditeljica odjela za pretraživanje, predstavljajući se javnosti nakon što je prije dva mjeseca preuzela vođenje odjela koji se bavi razvojem tražilice i povezanih proizvoda i usluga, piše Bug.

Promjene u načinu funkcioniranja tražilice već su duže vrijeme razvijane u odjelu Search Labs, koji je eksperimentirao s novim funkcionalnostima nazvanim Search Generative Experience. Rezultati tih eksperimenata su sada predstavljene promjene koje značajno mijenjaju način prikaza rezultata i generiranja stranica. Google je za uvođenje tih promjena prilagodio svoj model Gemini AI. Detalji o veličini tog modela i načinu na koji će se kontrolirati kvaliteta rezultata još nisu objavljeni. Nova funkcionalnost nazvana je AI Overviews, jer će sažeci generirani umjetnom inteligencijom sada biti prikazani na vrhu stranice rezultata pretraživanja.

Dan nakon prezentacije na I/O konferenciji, nova funkcionalnost nazvana “AI pregled” implementirana je u Google tražilicu za korisnike u SAD-u, piše Bug.

Umjetna inteligencija unaprijedit će tražilicu i olakšati korisnicima pronalazak informacija, no zbog ovakvih primjera može se tvrditi da je to marketinški trik ili brzo izrađen model samo za potrebe konferencije. Google je već kritiziran zbog puštanja nedovršenih i nedomišljenih proizvoda, zbog čega je poznata sintagma “Googlovo groblje aplikacija”.

AI pregled neće se pojavljivati na svim stranicama, objasnila je gospođa Reid: “Ako tražite Walmart.com, vjerojatno želite samo otići na Walmart.com”, rekla je Reid. “Ako imate tako jednostavno pitanje, uputit ćemo vas tamo.”

Komentirajte prvi

New Report

Close