Projekt koji je pokrenula Hrvatska privlači svjetsku pažnju

Autor: Josipa Ban , 02. listopad 2024. u 12:39
Na radionici u Zagrebu sudjelovala je, kao članica hrvatskog projektnog tima DONES.HR i Kristina Tomić Luketić, viša asistentica s IRB-a. Na projektu radi od veljače ove godine/D. Višnjić/PIXSELL

U Zagrebu se rasporavlja o programu razvoja fuzijskog goriva.

U realizaciji prve fuzijske elektrane, jednog od najvećih međunarodnih znanstveno-tehnoloških projekata, Hrvatska ima važnu ulogu. U suradnji sa Španjolskom Hrvatska je, kao projektni partner, dio programa IFMIF-DONES (International Fusion Materials Irradiation Facility – Demo Oriented NEutron Source) u sklopu kojega će biti ispitivani materijali za gradnju buduće fuzijske elektrane.

“Bez uređaja DONES nitko ne može izgraditi fuzijsku elektranu. On je ključan za testiranje izdržljivosti nuklearnih materijala na intenzivno neutronsko zračenje, za testiranje raznih komponenti i tehnologije koje će biti korištena na neutronsko zračenje te za testiranje mogućnosti proizvodnje fuzijskog goriva”, objašnjava Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti te koordinator projektnog tima DONES.HR, čovjek koji je imao i ima ključnu ulogu u uključivanju Hrvatske u ovaj svjetski važan projekt.

Da bi Hrvatska imala što više koristi od sudjelovanja u IFMIF-DONES-u važno je da se u njega uključi što više domaće “pameti”, odnosno znanstvenika i inženjera, ali i industrija. Treća radionica korisnika DONES-a, događanje koje se ovih dana odvija u Zagrebu, stoga je iznimno važno.

Interes: neki ga žele kopirati

SAD i Kina žele graditi vlastitu varijantu DONES-a, kaže Tonči Tadić, koordinator projektnog tima DONES.HR.

Jedinstvena prilika
“Kroz već treću radionicu konsolidiramo udrugu korisnika DONES-a na razini Europske unije i Japana. Sudionici diskutiraju koji se eksperimenti mogu raditi na DONES-u, u fuziji i izvan fuzije, odnosno koje su industrijske aplikacije moguće na DONES-u”, objašnjava Tadić.

Radionica je prilika za znanstvenike i inženjere da se upoznaju s potencijalom i širokom primjenom koju će u konačnici iznjedriti projekt koji je Europska unija proglasila strateškim, što znači da ima prioritet u financiranju, ali zato mora imati uređenu udrugu korisnika.

Na radionici u Zagrebu sudjelovala je, kao članica hrvatskog projektnog tima DONES.HR i Kristina Tomić Luketić, viša asistentica s IRB-a. Na projektu radi od veljače ove godine, a njen je zadatak ažuriranje dizajna te preinaka, komisioniranje i isporuka dijagnostičkih elemenata i uređaja za snop i mlaz litija u sklopu DONES akceleratora, objašnjava mlada znanstvenica koja je doktorirala na temu interakcije materijala i zračenja ionskih snopova.

“Sudjelovanje na projektu DONES prilika je koja se samo jednom pruža. Kroz njega imam priliku razviti vještine i ispeći zanat u multidisciplinarnom timu na velikom uređaju koji je jedinstven. Posebno je važan jer će premostiti rupu koju imamo u razvoju fuzijske tehnologije po pitanju materijala.

800

milijuna eura vrijedno je postrojenje DONES u Granadi

DONES će biti prvi koji će dati neutrone dovoljnog intenziteta i dovoljne energije da se mogu kvalificirati materijali koji mogu podnijeti oštećenja i temperature. Već sama isporuka materijalnih komponenata uključuje uređaje koji do sada nisu viđeni”, otkriva Tomić Luketić, jedna od 60 znanstvenika iz Hrvatske, EU-a i Japana koji su sudjelovali na radionici u Zagrebu.

Uloga Hrvatske u IFMIF-DONES-u važna je jer smo se obvezali isporučiti dio važne opreme za postrojenje čija je gradnja u blizini Granade (Escúzar) počela prošle godine te će trajati 10 godina, kaže Ángel Ibarra Sánchez, direktor IFMIF-DONES konzorcija. Paralelno s gradnjom, nastavlja, provode razne eksperimente.

“Postrojenje koje gradimo je jedinstveno u svijetu, a da bismo ga završili, moramo razviti niz novih tehnologija. Time guramo razvoj tehnologije izvan ustaljenih okvira u brojnim područjima. Osim toga, jednom kada ga izgradimo, eksperimenti koje ćemo tamo provoditi otvorit će mogućnosti razvoja potpuno nove znanosti i tehnologije”, ističe Ibarra Sánchez.

Veliki interes za projekt
Koliko su atraktivne mogućnosti proizvodnje energije s pomoću fuzije govori i činjenica da SAD i Kina žele graditi vlastitu varijantu DONES-a, kaže Tonči Tadić. Ne čudi stoga da se projektu, koji su zajedničkim snagama pokrenule Hrvatska i Španjolska i koji je vrijedan oko 800 milijuna eura, žele pridružiti i drugi partneri.

Italija i Europska zajednica za atomsku energiju (Euroatom) u visokoj su fazi pregovora o ulasku u projekt. Intenzivno se pregovora i s Japanom i Njemačkom, a tehnički razgovori vode se i s Francuskom i Slovenijom.

“Do početka iduće godine bi trebali imati Upravni odbor IFMIF-DONES-a sastavljen od predstavnika Hrvatske i Španjolske, Euroatoma, Italije, Njemačke i Japana. Taj Upravi odbor u idućih će 30 godina prosuđivati kako će se i tko imati pravo koristiti DONES uređaj”, ističe Tadić.

Rad na njemu otvorit će prilike i u područjima izvan fuzijskih tehnologija, od biomedicine, proizvodnje izotopa za PET-CT, nuklearne fizike, fizike materijala, astrofizike, robotike…

Komentirajte prvi

New Report

Close