FOTO: Imamo li nasljednika pametnih satova? Tehnološki div lansira novi proizvod. Manji je, elegantniji, a zna se i cijena

Autor: Vjekoslav Čulo , 14. srpanj 2024. u 08:34
Galaxy Ring će u prodaji biti dostupan krajem srpnja/Reuters

Sljedeće godine se očekuje prodaja četiri milijuna pametnih prstenova.

Samsung je u srijedu na svom događaju Galaxy Unpacked predstavio najnoviji gadget u zbirci uređaja pogonjenih umjetnom inteligencijom (AI).

Naime, nastojeći povećati udio kolača među ljubiteljima fitnesa i tehnologija koje prate zdravstveno stanje, Samsung je predstavio Galaxy Ring.

Galaxy Ring je pametni prsten koji pomoću sićušnih senzora prati razne zdravstvene pokazatelje i sve donedavna pametni prstenovi su bili tehnologija koja je odjek pronalazila među uskim krugom osoba.

No, Samsungov sa svojim prstenom očito to želi promijeniti i prva je velika tehnološka korporacija koja je ušla na to tržište. Analitičari taj potez smatraju svojevrsnim ziheraškim potezom jer se procjenjuje da će u svijetu sljedeće godine biti prodano oko četiri milijuna pametnih prstenova.

Uzme li se u obzir da se sljedeće godine očekuje i prodaja oko 250 milijuna pametnih satova, jasno je da niša pametnih prstenova nije odveć unosna, ali analitičari vjeruju da bi prstenovi mogli Samsungu pomoći proširiti doseg brenda jer će njihovi pametni prstenovi biti prvi doticaj budućih kupaca s tom nišom što bi samom brendu dugoročno moglo biti od velike koristi.

Foto: Reuters

Što je pametni prsten?

Pametni prsten je uređaj koji može pratiti zdravstvene pokazatelje poput otkucaja srca te menstrualne i cikluse spavanja. Trenutačnim tržištem pametnih satova prevladava finska tvrtka Oura. Posljednjih nekoliko godina pametni prstenovi su postali pomodni fitnes dodatak brojnih slavnih osoba, primjerice Kim Kardashian.

Usto, budući da su veličinom mali i ugodna dizajna, analitičari smatraju da bi pametni prstenovi mogli naslijediti pametne satove poput Appleova Watcha ili Google Pixel Watcha.

Samsungov Galaxy Ring je najmanji i najdiskretniji proizvod trenutačno na tržištu koji nudi stalno praćenje zdravstvenih pokazatelja i ciklusa spavanja.

Razlika između pametnog prstena i pametnog sata jest u tome što satovi imaju više senzora od prstena što im omogućuje praćenje više zdravstvenih parametara. Međutim, prednost pametnog prstena jest u njegovu dizajnu jer većina će osoba radije nositi prsten nego poveći sat na ruci ako treba pratiti cikluse spavanja noću.

Jedan od nedostataka pametnog prstena, barem prema navodima stručnjaka, jest činjenica o prikupljanju i upotrebi zdravstvenih i ostalih pokazatelja koji se mogu kasnije zloupotrijebiti na više načina.

Galaxy Ring će se moći povezati sa Samsungovim Galaxy Ringom, početna cijena će mu biti 449 €, a na policama trgovina će biti krajem srpnja.

Foto: Reuters

Komentirajte prvi

New Report

Close