Nekima prijeti kazna do 6.630 eura, evo tko će je sve morati platiti

Autor: Tanja Ivančić , 31. kolovoz 2024. u 09:01
Foto: Shutterstock

Vlada poslala u Sabor Europski zakon o digitalnim uslugama.

Europski Akt o digitalnim uslugama (DSA), kojim se regulira tržište online usluga stupio je na snagu 17. veljače ove godine. A jučer je došao na dnevni red i hrvatske vlade te je sada provedbeni propis na putu za Sabor ne bi li bio u konačnici transponiran u hrvatsko zakonodavstvo.

Veća online zaštita

“Većina građana EU danas se svakodnevno koristi uslugama koje nude online platforme. Digitalna transformacija i sve veća upotreba tih usluga dovele su i do novih rizika i izazova za pojedinačne primatelje pojedine usluge, za trgovačka društva i za društvo u cjelini. Stoga je na razini EU bilo potrebno uspostaviti ciljani skup jedinstvenih, učinkovitih i proporcionalno obvezujućih pravila”, pojašnjeno je u dokumentu. Iako je Uredba u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama, te se njome propisuje odgovornost pružatelja digitalnih usluga, analiza je, stoji u dokumentu, “ukazala na potrebu da se pojedina pitanja precizno reguliraju nacionalnim provedbenim propisom”.

Inače, radi se o novom setu pravila te niza novih obveza u vezi s nezakonitom robom i sadržajem, kibernetičkim nasiljem, obmanjujućim obrascima i ciljanim oglašavanjem. Uključeni su, primjerice, ažuriranje režima odgovornosti posrednika za sadržaje trećih strana, pravila za praćenje prodavača na internetskim stranicama, mjere za suzbijanje nezakonitog sadržaja na internetu, uključujući robu i usluge, obveze zaštite maloljetnika, nova ograničenja ciljanog oglašavanja, povećana prava za korisnike uključujući osporavanje odluka moderiranja sadržaja. Novim zakonodavnim okvirom korisnici će imati bolje informacije o tome zašto im se određeni sadržaj preporučuje te će moći odabrati opciju koja ne uključuje profiliranje.

Vlada je, ranije, još 15. veljače, imenovala Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežene djelatnosti – HAKOM, koordinatorom tog EU zakona, što se sada i propisuje, kao i to da će HAKOM iz vlastitih sredstava financirati svoju novu funkciju.

HAKOM kordinator DSA

Dok su vrlo velike internetske platforme (Meta, Google, TikTok..) pod izravnom odgovornošću Europske komisije, nacionalno tijelo igrat će jednako važnu ulogu jer će biti jedinstvena kontaktna točka za EK, Europski odbor za digitalne usluge, i zemlje članice kao i za druga nadležna tijela u RH. Kada se rado o nezakonitom sadržaju, Uredbom se propisuju tijela zadužena izdavanje naloga protiv nezakonitog sadržaja. Primjerice, Državno odvjetništvo i MUP za nezakoniti sadržaj koji predstavlja kazneno djelo i prekršaj, Agencija za zaštitu osobnih podataka za povredu propisa o zaštiti osobnih podataka. Carinska uprava za povredu prava intelektualnog vlasništva…

HAKOM će imati ovlasti donošenja privremenih mjera u slučaju opasnosti od ozbiljne štete, te će imati i istražne i izvršne ovlasti, ali samo za one subjekte koji su registrirani u RH. Uredbom su propisane i prekršajne kazne, koje za pravne osobe iznose od 6630 do 66.360,00 eura ili 6% godišnjeg svjetskog prihoda dotičnog pružatelja usluga posredovanja u prethodnoj financijskoj godini, ovisno o tome koji je iznos veći, dok je od 1320 do 6630 eura predviđena kazna za fizičke osobe koje se ogriješe o DSA.

Komentirajte prvi

New Report

Close